Sve o predsjedničkim izborima 2023.

20/3/2023

AKCIJA CDT – Rezultati prvog i prognoze za drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

___________ 

10:30h     Hvala što ste bili dio naše izborne zajednice!

___________ 

10:15h     Đukanović i Milatović u drugom krugu izbora
Na osnovu obrađeno 100% uzorka, CDT objavljuje sljedeće rezultate:


___________ 
21:45h Obrađeno 96,6% uzorka: Đukanović 36%, Milatović 28,5%

Govoreći o najnovijim podacima programska direktorica CDT-a, Milica Kovačević, je poručila da je obrađeno 96,6 odsto uzorka.

“Fali još sedam biračkih mjesta, to su vjerovatno i najveća mjesta u velikim gradovima, očekujemo da se to uskoro popuni. Ovo je već rezultat na kojem mi govorimo o kandidatima u drugom krugu. Trenutno Milo Đukanović 36 odsto, Jakov Milatović 28,5 odsto”, kazala je Kovačević.

Poručila je da je u političkom smislu situacija jako zanimljiva, da Evropa sad prvi put, kako je kazala, igra na velikoj sceni i igra ozbiljno, te da vidimo da uživaju ozbiljnu podršku građana. 

Vuk Čađenović iz agencije DAMAR kazao je da imamo očekivan drugi krug.

“Imamo i očekivane kandidate u drugom krugu, mislim da je favorit u drugom krugu Milatović, on ima veći potencijal da privuče kandidate bilo da su glasali Mandića ili Bečića. Mislim da će biti zanimljivo pratiti tu utakmicu 2. aprila”, kazao je Čađenović.

Dodao je da misli da će parlamentarni izbori biti neizvjesni.

“Imamo situaciju da se sada često u javnosti pominje da imamo novi blok, partije centra, koji čine Evropa sad, Demokrate i URA. Čini mi se da prosuverenistički blok ima istu snagu”, dodao je Čađenović.

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________ 

21:30h     Izborni dan obilježile brojne dezinformacije i kampanja diskreditovanja određenih kandidata

Izvršna urednica portala Raskrinkavanje.me, Jelena Jovanović, rekla je da je izbornom danu prethodila intezivna kampanja širenja dezinformacija, kao i da su brojne netačne tvrdnje zabilježene tokom samog izbornog dana. 

“Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je većina plasirana preko marginalnih portala. Prvo je objavljena lažna vijest da je potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković pretučen i da je primljen u Urgentni centar što su nam iz Kliničkog centra Crne Gore demantovali, a isto je učinio i Vuković. Objavljena je i lažna vijest da su se kandidati za predsjednika Milo Đukanović i Draginja Vuksanović sastali u vili Gorica što su za Raskrinkavanje demantovali iz DPS-a i SDP-a”, kazala je Jovanović. 

Ona je navela da je tim Raskrinkavanja ukazao da su navodne prijetnje predstavnika DPS-a upućene predsjedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću Jodžiru lažna vijest, kao i navodi da Radulović odustaje od izbora.  

“I Radulović je za Raskrinkavanje demantovao ove tvrdnje. Objavljena je i informacija da su u Nikšiću uhapšeni aktivisti DPS-a zbog navodne kupovine glasova, što su demantovali iz Uprave policije”, kazala je Jovanović.  

Ona je istakla da se tokom posljednjih dana predizborne kampanje, koja je obilježena širenjem dezinformacija, posebno istakao jedan portal.  

“U pitanju je portal Nacionalist.rs, koji je objavio čitav niz lažnih vijesti. Pokušali su da prethodno objavljene neistine o prebijanju Vukovića dokažu fotošopiranim fotografijama. Tvrdili su da je u toku velika policijska akcija u Podgorici, a naši čitaoci su nam poslali fotografije koje su to demantovale”, navela je Jovanović.

Jovanović je rekla da uvijek postoji velik o interesovanje regionalnih portala za izborne procese u Crnoj Gori, što su potvrdili i rezultati istraživanja koje je CDT sproveo uz agenciju Damar. 

“Nije u pitanju neki novitet, već smo ovakvim situcijama svjedočili i ranije, a više puta smo kao primjer velike zainteresovanosti za izbore u Crnoj Gori navodili lokalne izbore u Nikšiću. Situacija se nije mnogo promijenili ni sada, što su potvrdile dezinformacije tokom predizborne kampanje, ali i današnjeg – izbornog dana”, navela je Jovanović. 

Ona je kazala da je očekivano, zbog istog govornog područja, da dezinformaciju dođu do konzumenata medijskog sadržaja i u Crnoj Gori. 

“Mi sarađujemo sa brojnim kolegama iz regiona u okviru naše SeeCheck mreže, i posvećeni smo tome da zajedno radimo na suzbijanju dezinformacija i lažnih vijesti”, navela je Popović. 

Glavni urednik portala Raskrinkavanje.me, Darvin Murić, naveo je da je predizborna kampanja za predsjedničke izbore bila znatno intenzivnija u pogledu dezinformacije od kampanje za lokalne izbore.  

“To je prije svega posljedica toga što su predsjednički izbori politički značajniji od lokalnih. Lažna istraživanja su, kao što smo ranije rekli, obilježila ovu kampanju. Skoro da nije bilo istraživačke agencije čije ime nije zloupotrijebljeno u kampanji. Dogodio se i slučaj da se pojavila i u ovom izbornom ciklusu istraživačka agencija koja se oglašava samo pred izbore u Crnoj Gori, a čije se postojanje ne može potvrditi”, dodao je Murić.

On je podsjetio na dezinformacija koje su uslijedile nakon incidenta na Cetinju, te tvrdnju da je funkcioner pokreta Evropa sad bio naoružan. 

“Takođe treba pomenuti netačne tvrdnje da su tokom debate na Javnom servisu pojedini kandidati bili favorizovani zbog kašnjenja štoperice, što je bilo lako dokazati da je u pitanju dezinformacija. Dakle, imali smo jednu intezivnu kampanju, uz učešće medija iz regiona, koji su imali svoje favorite”, kazao je Murić.

Murić je istakao da su crnogorski mediji bili odgovorni u svom izvještavanju i da nisu učestvovali u kreiranju dezinformacija. 

Govoreći o izvještavanju regionalnih medija, Murić je kazao da je postojalo jasno favorizovanje određenog kandidata. 
___________ 

21:10h     Cerović: Bečić imao ubjedljivo najduže spotove, Milatović profitirao

Analizu strateškog pozicioniranja predsjedničkih kandidata i osvrt na kampanju dao je psiholog, Radoje Cerović. On i njegov tim analizirali su video-spotove i poruke koje su se pratile kampanju i kaže da su dobili interesantne rezultate. 

Što se tiče trajanja spotova, marketing tim Demokrata odlučio se za nesrazmjerno duge spotove u odnosu na ostale, pa je prosječno trajanje višestruko više nego kod drugih kandidata, ističe Cerović. Najkraće spotove imali su Milo Đukanović i Goran Danilović. 

Analiza je pokazala i da je došlo do neočekivanog repozicioniranja u političkom prostoru, jer je, kako kaže Cerović, Andrija Mandić skrenuo u umjerenu priču. Kao posljedica toga, može se, ističe, posmatrati da je Aleksa Bečić skrenuo u konzervativno-desno, ka obraćanju starijem biračkom tijelu. To je, prema proceni tima koji je radio analizu, možda i neočekivano, uzimajući u obzir njegove godine. 

I u ovoj kampanji imali smo pojavljivanje religijskih simbola. Analiza kaže da je ono bilo obilato kod Gorana Danilovića. Cerović kaže da je bilo očekivano da se takva simbolika pojavi u Mandićevoj kampanji, ali da je značajno to mjesto pripalo i Bečiću. Za analitičare su to interesantne inverzije. Goran Danilović je, kako kaže analiza, skrenuo u desno više nego što se očekivalo ako pogledamo njegovu političku karijeru, Bečić ga pratio, pa se otvorila bitka za centar. Cerović dodaje da su tu bitku za centar preuzeli Mandić i Milatović,  

Cerović je komentarisao i radikalan zaokret u kampanji Andrije Mandića, tokom koje se čak i izvinjavao. Kaže da je teško procijeniti šta mu je to donijelo, ali da postoji dobra šansa da je više izgubio nego što je dobio. Zbog toga, prema analizi, prelivanje biračkog tijela otišlo je, kako kaže, kod Bečića i Milatovića.  

Cerović kaže da je ova kampanja pokazala da prednost imaju novi kandidati, koji nijesu “potrošeni”, kao što je Jakov Milatović. U psihologiji je poznat taj fenomen da svako projektuje svoje želje u kandidata koji nije profilisan, te da je Milatovićev low-profile stav njemu donio dosta dobrog. Cerović je stava da je on uspio da na taj način pridobije birače i procrnogorskog i prosrpskog opredjeljenja, te da je od debate, odnosno sučeljavanja Đukanovića i Mandića bez ostalih kandidata, takođe profitirao upravo Milatović. 

Priča o Evropskoj Uniji, kako kaže analiza, nije toliko bila zastupljena, ali su u njoj prednjačili Đukanović i Draginja Vuksanović Stanković. Cerović ističe da je iz toga jasno kako je profilisan politički prostor u Crnoj Gori, odnosno da je on podijeljen na dva bloka. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________ 

20:50h    Gvozdenović: Izborna atmosfera izuzetno izazovna


Izvršni direktor agencije DAMAR, Vuk Čađenović, ocijenio je da izlaznost nije indikator koji ukazuje na rezultate izbora, odnosno koliku podršku će kandidati osvojiti. 

Prema anketama, drugi krug je izvjestan, odnosno siguran. Ono što ankete pokazuje je da gotovo nema neizvjesnosti za kandidata Đukanovića. Ankete pokazuju da se vodi borba između gospodina Jakova Milatovića i Andrije Mandića, a da Milatović ipak ima određenu prednost u odnosu na Mandića. 

Čađenović je, ipak, istakao da anketna istraživanja se nikada ne sprovode u cilju predviđanja izbornog rezultata, već rezultate u određenom vremenskom periodu.  

On se osvrnuo na prethodne izborne cikluse, ističući da su izbori održani 1997. godine, kada su kandidati bili Milo Đukanović i Momir Bulatović, takođe bili neizvjesni. 

“Osim tog izbornog procesa, prilično je bilo neizvjesno i 2003. godine, kada su učesnici bili gospodin Miodrag Lekić i Filip Vujanović. Čini se da su ovo treći izbori koje karakteriše ta neizvjesnost i sigurno je da nećemo znati ko je predsjednik u ovom krugu, već u drugom”, kazao je Čađenović. 

On je kazao da ishod izbora opredijeliti drugi kandidat koji prođe u drugi krug.  

Zamjenica programske direktorice Centra za demokratsku tranziciju, Milena Gvozdenović, navela je da je ambijent koji je prethodio izbornom danu bio izuzetno izazovan. 

“Nije sprovedena izborna reforma, na šta je CDT više puta ukazivao. To je značilo da smo u ovaj izborni proces ušli sa starim zakonima, slabim i politizovanim institucijama, što znači da smo morali da se borima i sa starim problemima”, rekla je Gvozdenović. 

Ona je istakla da su problemi i političke igre, koje su, kako je navela, još jedna odlika ovog izbornog ciklusa. 

Imali smo jednu kandidaturu koja je odbijena u sumnjivom procesu, ali i zbog što je otkrivena ponovna zloupotreba ličnih podataka građana. Iako smo često zavisili od politički kontrolisanih institucija, CDT se trudio da pruži pomoć svim građanima koji su bili meta političkih partija i kandidata koji su zloupotrebljavali njihove lične podatke i falsifikovali potpise. To je slučaj za koji sam uvjerena da su svi ispratili prethodnih dana i nadamo se da će dobiti pravedan epilog, a da će nadležni stati u zaštitu građana.” 

Ona je podsjetila da je CDT započeo kampanju “Glasaj slobodno” 2014. godine. 

 “Tada, smatrali smo da 2023. Godine neće biti potrebe da se i dalje sprovodi kampanja, ali, nažalost, realnost nas je demantovala. 

Podsjećajući na rezultate istraživanja koje je CDT, u saradnji sa agencijom Damar, spoveo tokom februara, navela je da je uticaj na volju birača bio jedan od problema i tokom ovog izbornog ciklusa.  

Gvozdenović je istakla da je cilj kampanje “Glasaj slobodno” bio da se ohrabre birači i da im ukažu da ne postoji mogućnost da neko sazna za koga su glasali. 

“Takođe smo nastojali da utičemo na državne institucije, kako bi štititli pravo građana na slobodan politički izbor”, kazala je Gvozdenović. 

Govoreći o uzorku, kazala je da on obuhvata 18 odsto biračkih mijesta. 

“Koristili smo sigurnu metodu, imamo projekcije rezultate koje su blizu zvaničnim rezultatima, a greška je minimalna. I to je nešto na čemu radimo duže od 20 godina. CDT-u je uvijek prioritet vjerodostojnost i kredibilitet procesa”, kazala je Gvozdenović. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________ 

20:20h    Mugoša i Koprivica: Relativno miran izborni dan

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, kaže da je izborni dan protekao očekivano, da je odziv na nivou prethodnih predsjedničkih izbora, ali ističe i da ne treba upoređivati odziv sa parlamentarnih izbora 2020. i predsjedničkih. Koprivica dodaje da su u CDT-u priželjkivali dosadan izborni dan što se I ostvarilo – dobili smo relativno miran izborni dan. Birački odbori su svoj posao odradili kako treba, ali izborni dan nije završen.

Što se tiče problema koji su pratili glasanje, javnost je upoznata sa tim da je jedno biračko mjesto u Šavniku zatvoreno i neće biti otvarano. Sada slijedi 14 dana u kojima treba da se desi ponavljanje I to nam nije trebalo, ali to je što je, kaže Koprivica. U Pljevljima je evidentirano iznošenje listića, verbalna čarka u Bijelom Polju, a bilo je i javnog fotografisanja glasačkih listića, korišćenja mobilnih telefona, na 4% biračkih mjesta nije bilo stalnog prisustva stalnog sastava ili zamjenika biračkih odbora,  

Tim Raskrinkavanja, koji prati dezinformacije, imao je teži dan od lokalnih izbora u oktobru, ističe Koprivica, radilo se u tri smjene, stvari su se ređale kao na traci. Tako smo dobili navodne slučajeve prebijanja i primanja u KBC gradonačelnika Podgorice, zatim i fotošopovanu fotografiju Ivana Vukovića, navodne prijetnje kandidatima, izmišljene priče o hapšenju ljudi u Nikšiću. Ono što je simptomatično za ovaj izborni proces je i kampanja blaćenja kandidata. Koprivica smatra da postoji jedna infrastruktura, mreža, koja je služila za to blaćenje. Na drugoj strani, iz CDT-a još jednom upozoravaju da država Crna Gora ne radi ništa da se suprotstavi ovim pojavama, dokozbiljne zemlje donose zakone u tom dijelu. 

Predsjednik DIK-e, Nikola Mugoša saglasan je sa Koprivicom da je smo imali relativno miran dan, koji je protekao u demokratskoj atmosferi, ukoliko, kako kaže, izuzmemo rane probleme oko aktiviranja sistema za elektronsku identifikaciju. Mugoša kaže da DIK-i nijesu prijavljeni veći problemi, da smo imali jedan uobičajen izborni dan, koji nije iziskivao ozbiljnije intervencije. Mugoša je izrazio žaljenje što je DIK obezbijedila sve materijale za osobe sa invaliditetom, ali ističe da određeni dio OIK-a nije adekvatno pripremio materijal. Ostale stvari, kako kaže, rješavale su se u hodu, dok će se, kako ističe, u formalno-pravnoj proceduri rješavati ostale stvari 

Iz CDT-a su još jednom pozvali građane na strpljenje prilikom saopštavanja rezultata izbora. Koprivica kaže da se ne smiju donositi preuranjeni zaključci, te da će, kad se steknu uslovi, svima ćemo odgovoriti. Iz CDT-a naglašavaju da je večeras važnija tačnost i pouzdanost 

Predsjednik DIK-a, Nikola Mugoša zaključuje da DIK ima krajnji zakonski rok da proglasi preliminarne rezultate do utorka u 8 sati ujutro. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________ 

20:10h     ODZIV: Do 20 sati glasalo 63,6% birača 

Do 20 sati je glasalo 63,6% ili 344 700 birača. 

Na sjeveru zemlje do 20 sati glasalo je 61,5 odsto birača, u centralnoj regiji 69,4 odsto, dok je na jugu do 20 sati glasalo 55,3 odsto birača.

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________   

19:50h    Kodeksom praksi protiv dezinformacija do kvalitetnijeg medijskog sadržaja


Izvršna urednica Faktografa, Ivana Živković, navela je da Kodeks praksi protiv dezinformacija, usvojen 2022. godine, predstavlja dio šire evropske zakonske regulative.  
 
“Izdvojila bih četiri tačke zbog kojih je ovaj Kodeks dobar. Prva se tiče transparentnosti političkog oglašavanja. Potpisnici Kodeksa, odnosno internetske platforme, dužni su informisati korisnike društvenih mreža ko su sponzori političkih oglasa i u kom se vremenskom periodu sprovode. Druga tačka je smanjenje finansijskih podsticaja za dezinformatore. Internet platforme dužne su osigurati da dezinformatori ne ostvaruju finansijsku korist od oglašavanja za one koji šire dezinformacije”, navela je Živković.  
 
Živković je kazala da su potpisnici Kodeksa dužni efikasnije kontrolisati lažne korisničke račune, botove i slična ponašanja koja, prije svega, služe dezinformirmisanju, kao i da su se obavezali na osnaživanje saradnje sa faktčeking organizacijama u svim državama Evropske unije.  


 
“Novi Kodeks, osim što se odnosi na sve članice Evropske unije, odnosi se i na sve jezike EU.A to je jako bitno jer alati koji se razvijaju za podršku faktčeking organizacijama ne funkcionišu na svim jezicima, već primarno na engleskom jeziku, što ne bi trebao biti slučaj”, istakla je Živković.  
 
Ona je kazala da je Faktograf pristupio procesu donošenja Kodeksa jer su, kako je navela, željeli da se uključe u interne pregovore, da steknu uvid u argumentaciju velikih tehnoloških platformi i u zahtjeve Evropske komisije.  
 
Predsjednik udruženja građana „Zašto ne“, Darko Brkan, ocijenio je da je bitno da je posrijedi ko-regulacija.  
 
“Za većinu ovih stvari, potreban je lokalni parner koji će osigurati sprovođenje i obezbijediti praćenje Kodeksa, kako bi taj mehanizam koregulacije funkcionisao za države koje nisu članice EU. Nadamo se da će većinu preuzetih obaveza difoltno, zato što se radi o istom jeziku primjenjivati”, rekao je Brkan.  
 
On je kazao da će nova zakonska regulativa biti mehanizam za mjerenje napretka u borbi protiv dezinformacija u regionu.  
 
“U svakom slučaju, sigurno će se odraziti na region. U kolikoj mjeri i da li ćemo u potpunosti uspjeti da ispratimo ono što se dešava u EU, ja sam siguran da u prvoj fazi nećemo, ali će u svakom slučaju biti jako dobar mehanizam u narednim godinama”, naveo je Brkan. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________     

19:20h      Čađenović: Birači nikada ne odlučuju koga će glasati na osnovu samo jednog faktora


Vuk Čađenović iz agencije DAMAR, komentarišući podatke o izlaznosti kazao je da izlaznost sama po sebi ne može da govori mnogo.

“Nikada ne znamo ko su građani koji su ostali kući, dok ne vidimo distribuciju glasova na osnovu tih procjena”, pojasnio je Čađenović.

Komentarišući postizborno istraživanje koje je DAMAR realizovao nakon lokalnih izbora u Podgorici, Čađenović je kazao da je ono pokazalo da dominantan broj građana, njih 75% odluku o tome koga će glasati donosi mnogo prije održavanja izbora, međutim značajan broj – njih 25%, donosi odluku sedam dana prije dana izbora. Na dan izbora 4% odsto građana donese odluku o tome kome će dati svoj glas.

“Kada govorimo o temama koje su najinteresantnije građanima i koje oni percipiraju kao vrlo važne prilikom glasanja to su dominantno ekonomske teme, na drugom mjestu su lokalne teme, a na trećem je to koja će partija bolje rješavati pitanja u vezi sa nacionalnim identitetom”, dodao je Čađenović.

Govoreći o uticaju anketnih istraživanja na opredjeljenje birača kazao je da u Crnoj Gori nije rađena nijedna studija o tome.

“Uticaj može da se ogleda u tome da određeni broj građana ostane kod kuće, to su oni koji smatraju da njihov glas ne može da doprinese mnogo, ili recimo može da utiče na povećanu izlaznost kod onih glasača koji vide da je kandidat koga oni podržavaju slabiji od konkurencije”, dodao je on.Naveo je da anketna istraživanja u suštini nemaju toliko veliki uticaj na odlučivanje građana, te da se kod nas pridaje veliki značaj u te svrhe, što je, kako je ocijenio apsolutno pogrešno.

“Mislim da građani kada donose odliku za koga će da glasaju nikada to ne rade samo na osnovu jednog faktora”, ocijenio je Čađenović.
 
Govoreći o uticaju medija na formiranje mišljenja građana kazao je da se ne kvantifikovati koliki je taj uticaj.

“Za oko 40% građana su debate koje su predmet predizborne utakmice značajan faktor na osnovu kojih donode odluku. Građani najviše vole da se konsultuju sa članovima porodice”, kazao je Čađenović.

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________     

19:10h     ODZIV: Do 19 sati glasalo 60,6% birača  

Do 19 sati je glasalo 60,6% ili oko 328 800 birača.  

Na sjeveru zemlje do 19 sati glasalo je 58,9 odsto birača, u centralnoj regiji 66 odsto, dok je na jugu do 19 sati glasalo 51,2 odsto birača.

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.  

___________     

19:00h     Još sat do zatvaranja biračkih mjesta 

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta pratite uživo pristizanje glasova i projekciju rezultata na uzorku putem ovog linka.

___________     

18:50h     Osvrt na istoriju: predsjednici Crne Gore 
 
Dr Tatjana Koprivica, istoričarka umjetnosi i članica Savjeta CDT, govoreći o predsjednicima predsjedništva SR Crne Gore, kazala je da bi izdvojila Veljka Milatovića, Veselina Đuranovića, kao i Marka Orlandića.  
 
Navela je da je u tom periodu Crna Gora iskoračila u svakom smislu, da su to, kako je citirajući Latinku Perović kazala, ljudi koji su razmišljali o budućnosti.  
 
“Izdvojila bih Veljka Milatovića. Period koji obuhvata dva mandata u kojima je vladao Milatović karakteriše izuzetan napredak Crne Gore, uspostavlja se putna infrastruktura, Jadranska magistrala, aerodromi, uspostavljaju se veze sa inostranstvom… Posebno je važan segment kulturne politike, u tom periodu kada se formiraju neke od najznačajnijih crnogoskih inistucija: Univerzitet Crne Gore, CANU, Leksikografski zavod, Pobjeda počinje da izlazi kao dnevni list, televizija emituje dnevnik iz svog studija 1975.godine, počinje rad na Crnogorskoj enciklopediji”, kazala je Koprivica. 
 


Govoreći o doprinosu Milatovića, Koprivica se osvrnula i na Mauzolej. “Nakon dugogodišnjeg zastoja obnavlja se rad na Mauzoleju koji će biti završen 1974. godine uprkos velikom protivljenju Srpske pravoslavne crkve i organizovanoj kampanji koja je prati”, dodala je ona.  
 
Povlačeći paralelu u odnosu na današnje društvo kazala je da smo se dobro trudili da rasprodamo i uništimo to što je ta generacija političara stvorila, ali i dalje se služimo tim resursima.  
 
Odgovarajući na pitanja u CDT-ovom izbornom podkastu kazala je i da će kad Crna Gora dobije predsjednicu to biti snažan demokratski iskorak.  
 
Komentarišući kampanju i poruke koje smo dobijali Koprivica je kazala da “kao da smo se probudili u 90im”. 
 
“Posmatraju nas fotošopirani portreti. Prevaziđene forme portreta lidera, nema promišljenih dizjanerski osmišljenih formi koji nose neku određenu poruku”, zaključila je ona.  
 
Pratite uživo izbornu noć na ovom linku. 

___________     


18:10h Ocjena dosadašnjeg toka izbornog dana 

Izborni dan na biračkim mjestima u Crnoj Gori zasad protiče relativno mirno. Ono što su naši posmatrači zabilježili su uglavnom pojedinačne nepravilnosti u sprovođenju procedura.  

Najozbiljniji problem je zabilježen na biračkom mjestu u selu Dubrovsko u opštini Šavnik koje je zatvoreno zbog nasilnog incidenta, a CDT-u je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno.  Od ozbiljnijih kršenja imali smo jedan slučaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta u Pljevljima i  verbalni napad jednog birača na članove biračkog odbora na jednom mjestu u Bijelom Polju. 

Posmatrači CDT-a su na nekoliko (9) biračkih mjesta  zabilježili pojedinačne slučajeve javnog glasanja ili fotografisanja glasačkih listića. Birački odbori su u većini slučajeva postupili u skladu sa zakonom i poništili ove glasačke listiće.  

Naši posmatrači su zabilježili da su članovi biračkog odbora na nekoliko (6) biračkih mjesta uporno koristili mobilne telefone u prostoriji za glasanje, što nije dozvoljeno. 

Na nekim biračkim mjestima zabilježena je i praksa glasnog izgovaranja imena birača, što nije u skladu s pravilima o radu biračkih odbora. 

Na manjem broju biračkih mjesta (4) zabilježeno je i to da su odobravani zahtjevi za glasanje putem pisma koji nijesu bili potpisani od strane birača.  

Na oko 4% biračkih mjesta iz našeg uzorka zabilježili smo da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima. Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je većina plasirana preko marginalnih portala iz Srbije Nacionalist i Naša borba.  Sinoć su krenule lažne vijesti o prebijanju potpredsjednika DPS Ivana Vukovića, danas smo raskrinkali lažne vijesti o sastanku kandidata Mila Đukanovića i Draginje Vuksanović, laži o prijetnjama kandidatu Jovanu Raduloviću, lažnu vijest o hapšenju aktivista DPS-a u Nikšiću… Naša redakcija radi na provjeravanju još nekoliko sumnjivih objava. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku. 
___________   

18:10h     ODZIV: Do 18 sati glasalo 56,6 % birača 

Do 18 sati je glasalo 56,6% ili oko 306 700 birača. 


 
Na sjeveru zemlje do 18 sati glasalo je 55,4 odsto birača, u centralnoj regiji 61,4 odsto, dok je na jugu do 18 sati glasalo 49% birača.

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku.
___________   


17:20h      Lažne vijesti o Vuksanović-Stanković, Raduloviću i hapšenju u Nikšiću


Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je većina plasirana preko marginalnih portala iz Srbije.

Opširnije u posebnoj objavi:

Lažne vijesti o Vuksanović-Stanković, Raduloviću i hapšenju u Nikšiću

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.
___________   

17:05h Zbog nasilnog incidenta zatvoreno biračko mjesto u Šavniku

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.
___________   

16:55h     Pratite uživo izbornu noć sa nama! 

Od 18 časova izbornu noć možete pratiti putem novog linka. 

___________   

16:40h Veliki broj biračkih mjesta neprilagođen za OSI 

 
Na najvećem broju biračkih mjesta samostalan pristup osobama sa invaliditetom je potpuno onemogućen zbog stepenica na ulazu, dok u unutrašnjosti objekata elementi pristupačnosti, i kada su bili pripremljeni, nijesu bili postavljeni do momenta kada su posmatrači ukazali na taj problem. To je kazala Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom u CDT-ovom izbornom podkastu. 
 
“Naime, riječ je o nižoj polici u jednoj kabini, kao i o šablonu pomoću kojeg glasaju osobe sa oštećenim vidom i informativnoj brošuri na Brajevom pismu. Navedeno pokazuje neodgovornost biračkih odbora posebno u dijelu šablona koji je propisan i zakonom”, pojasnila je Vujačić. 


Ona je kazala da su njihovi posmatrači danas prisutni u četiri crnogorske opštine i to u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru, a da će najveći broj biračkih mjesta obići u Podgorici i Nikšiću. 
 
Osvrnula se i na odnos partija prema osobama sa invaliditetom. 
 
“Partije su svoju neogdgovornost pokazale kada je 2014. godine mijenjan Zakon o izboru odbornika i poslanika neprihvatajući naše ključne predloge, što je kasnije potvrdio i Ustavni sud jer je čak dvije norme koje su se odnosile na OSI proglasio neustavnim”, kazala je Vujačić. 
 
Ocijenila je da partije imaju odgovornost i za situaciju na terenu jer njihovi predstavnici čine izborne komisije i biračke odbore koji su dužni pripremiti uslove za održavanje izbora.  

“Mi smo moralno podržani u onom dijelu gdje nas partije vide kao statistiku, odnosno kao potencijalne glasače, tada ih interesujemo”, zaključila je Vujačić. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku

___________   

16:30h    Pokušaj nasrtanja na članove biračkog odbora

Od našeg posljednjeg presjeka zabilježili smo još par nepravilnosti.  

Na biračkom mjestu br. 83 Lozna u Bijelom Polju, nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja,  birač je vrijeđao članove biračkog odbora, i pokušao fizički da nasrne na njih u čemu je spriječen.  

Na biračkom mjestu broj 22-A, OŠ Branko Božović u Podgorici jedan birač je slikao glasački listić nakon glasanja. Ovaj listić nije proglašen nevažećim. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku

___________   

15:15h Na oko 4% biračkih mjesta odsutni članovi biračkih odbora  

Na biračkom mjestu broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju, šest zahtjeva za glasanje putem pisma je popunjeno na biračkom mjestu, i nijesu potpisani od strane birača. 

Sličnu situaciju smo zabilježili i na biračkom mjestu 69-B, OŠ Vuk Karadžić, u Podgorici, gdje četiri zahtjeva za glasanje putem pisma nijesu bila potpisana od strane birača. 

Na biračkom mjestu broj 37, OŠ u Strahovom Dolu, u Pljevljima zabilježena je povreda tajnosti glasanja, na način što su muškarac i žena zajedno glasali iza paravana i slikali svoje glasačke listiće. Birački odbor nije reagovao, i nije učinio nevažećim ove listiće, suprotno propisima. Na istom biračkom mjestu jedna biračica je fotografisala listić, što birački odbor nije primijetio i nije reagovao. 

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ u Rudnici, u Pljevljima, član biračkog odbora koristi mobilni telefon, što je suprotno zakonu. I u Podgorici, na biračkom mjestu 15-B OŠ Maksim Gorki, prisutni uporno koriste mobilne telefone.  

Na biračkom mjestu broj 83 Lozna u Bijelom Polju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glas u skladu sa zakonom. 

Zabilježili smo da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima broj 106 D, Dom omladine Donja Gorica, i 69-B, OŠ Vuk Karadžić u Podgorici; broj 22, OŠ Rudnica u Pljevljima; broj 10, Vusanje u Gusinju; broj 132, vrtić Sunce u Nikšiću; broj 22 Kolašin i broj 34 Ljevišta u Kolašinu; i broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju.  

Ukupno, ova pojava je registrovana na oko 4% biračkih mjesta iz našeg uzorka. Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku

___________   


15:10h     ODZIV: Do 15 sati glasalo 45,4% birača 

Do 15 sati je glasalo 45,4% oko 246 200 ili birača.

Na sjeveru zemlje do 15 sati glasalo je 46 odsto birača, u centralnoj regiji 49,2 odsto, dok je na jugu do 15 sati glasalo 37,4 odsto birača.

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.

___________ 

14:50h     Odobreno 1,7% zahtjeva za glasanje putem pisma 

Birački odbori su odobrili oko 9400 zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko 1.7% od ukupnog broja upisanih birača. To odgovara uobičajenom procentu odobrenih zahtjeva za glasanje putem pisma.

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.

___________ 


14:25h Raskrinkavanje.me: Dezinformacije o kandidatima zabilježene i uoči izbornog dana

Marko Vukajlović iz Raskrinkavanja je kazao da smo, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, svjedočili zanimljivoj kampanji. Dodao je da su ovog puta evidentirali mnogo više lažnih istraživanja.

“Neki korisnici društvenih mreža, ali i neki mediji, skinu sa interneta neku vrstu pie-charta koji djeluje kao vjerodostojno istraživanje, upišu neke brojke i iznad ili ispod stave potpis neke kredibilne agencije kao što je DAMAR, IPSOS ili CDT i to predstave kao kredibilno istraživanje”, kazao je Vukajlović.

Naveo je da su suštini sva ta istraživanja bila lažna.

“Što se tiče konkretnih primjera, bavili smo se time da li je član pokreta Evropa sad na Cetinju vadio pištolj, koje je porijeklo predsjednika Đukanovića, zloupotrebama oko potpisa podrške, lažnom istraživanju pripisanom ambasadi Njemačke, koje je bilo zaista nevjerovatno”, dodao je on.

Nina Đuranović, iz Raskrinkavanja je kazala da su uočili kampanje diskreditovanja i širenja dezinformacija koje se odnose na pojedine kandidate, a koje se sprovode preko desničarskih naloga i stranica na društvenim mrežama i desničarskih portala iz Srbije.

“Tako se posljednjih dana pojavila tvrdnja da jedan od kandidata vrši nasilje u porodici, objavljivanje fotografija i snimaka koji ništa ne dokazuju, tvrdnje o tučama u izbornim štabovima. I upravo sinoć, uoči izbornog dana, kada smo mislili da ćemo odmoriti, pojavila se informacija na jednom takvom desničarskom portalu da je potpredsjednik Demokratske partije socijalista i aktuelni gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković fizički napadnut i prebijen, a nakon toga i hospitalizovan u KBC. Činjenica je da je u pitanju dezinformacija, tim Raskrinkavanja je dobio potvrdu od predstavnika Kliničkog centra, a isto je potvrdio i Vuković”, pojasnila je Đuranović.

Đuranović je pozvala građane da im pošalju bilo koju objavu ili sadržaj u čiju vjerodostojnost sumnjaju.

“Naš tim će ispitati sve navode koje evidentiramo i koje nam građani budu upućivali i čim provjerimo informacije o tim navodima, obavijestićemo javnost”, zaključila je Đuranović.

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.

___________   

14:10h Pokušaji diskreditacije kandidata imaju za cilj uticaj na birače 
 
Platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) – Raskrinkavanje.me uočila je novi trend u predizbornom dezinformisanju javnosti koji podrazumijeva napadanje kandidata neprovjerenim informacijama i dezinformacijama, uoči samog izbornog dana. 
 
Opširnije u posebnoj vijest na sljedećem linku:  

Pokušaji diskreditacije kandidata imaju za cilj uticaj na birače


Pratite uživo izborni dan na ovom linku.

___________   

14:00h Neprimjeren uticaj na birače

Građani nam masovno javljaju da i danas dobijaju neželjene telefonske pozive od štabova kandidata, iz kojih ih već danima uporno pozivaju da glasaju. Apelujemo na kandidate da makar danas dozvole građanima da glasaju bez uznemiravanja, kampanja je završena i ovo se može okarakterisati jedino kao neprimjeren pritisak na birače.

Građane ohrabrujemo da glasaju po svome ubjeđenju!
___________   

12:40h Neuslovno biračko mjesto u Nikšiću

Biračko mjesto broj 7 u Nikšiću je za ove izbore premješteno na novu lokaciju – JP komunalno – radna jedinica Čistoća.

Sad je BM vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu.

Pratite uživo izborni dan na ovom linku

___________   

12:15h Zabilježene nove nepravilnosti  

Na biračkom mjestu broj 71, MZ ”Ljubović”, u Podgorici, birački odbor nije propisno zapečatio kutiju poslije prvog birača, već su poslije određenog vremena primijetili propust. Nakon konsultacija sa OIK-om odlučeno je da se glasanje ne prekida, već da se propust konstatuje u zapisniku. 

Na biračkom mjestu broj 33, Rasovo-3, u Bijelom Polju, birač je glasno saopštio za koga će glasati. Nakon što mu je birački odbor saopštio da to nije dozvoljeno i da će glasački listić biti poništen, birač je napustio biračko mjesto odnijevši listić sa sobom. 

Na biračkom mjestu broj 54 Hotel Pljevlja, jedna biračica je iznijela glasački listić van biračkom mjesta, što je zabranjeno, i vratila se nakon nekoliko minuta i ubacila listić u glasačku kutiju. Niko iz biračkog odbora nije reagovao na ovo kršenje zakona. 

Na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno. 

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima. 

Korišćenje mobilnih telefona od strane članova biračkih odbora, koje je zabranjeno zakonom, zabilježeno je na biračkim mjestima broj 37 MZ “Jedinstvo” i broj 64 MZ “Drač”, u Podgorici, kao i na biračkim mjestima broj 50, OŠ Mile Peruničić i broj  54, Hotel Pljevlja, u Pljevljima. 
 
Pratite uživo izborni dan na ovom linku

___________   

12:10h     ODZIV: Do 12 sati glasalo 29% birača 

Do 12 sati je glasalo 29% ili oko 157 100 birača. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku

Na sjeveru zemlje do 12 sati glasalo je 28,6 odsto birača, u centralnoj regiji 31,8 odsto, dok je na jugu do 12 sati glasalo 24 odsto birača.

___________   

11:15h Nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja 

Naši posmatrači sa terena prijavili su nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja. 

Na biračkom mjestu broj 14, Dječiji vrtić, na Cetinju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glasački listić u skladu sa zakonom.   

Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova “Đina Vrbica”, u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom. 

Na biračkom mjestu broj7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta.  

Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen. 

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi.  

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.  

Pratite uživo izborni dan na ovom linku

___________   

11:10h     ODZIV: Do 11 sati glasalo 20,6% birača 

Do 11 sati je glasalo 20,6% ili oko 111 600 birača. 

Na sjeveru zemlje do 11 sati glasalo je 19,9 odsto birača, a u centralnoj regiji 22,8 odsto, dok je na jugu do 11 sati glasalo 17,1 odsto birača.

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.
___________ 

10:30h      Odgovaramo uživo na pristigla pitanja građanki i građana!


CDT u Q&A sesiji odgovara na pitanja i nedoumice građanki i građana koja su nam do sada pristigla.

Ukoliko imate dileme i pitanja o izbornom procesu pišite na našem live chatu na YouTube kanalu CDT CrnaGora. 

___________ 

10:00h     Pratite uživo izborni dan na YouTube kanalu CDT CrnaGora 

Sve informacije i dešavanja o predsjedničkim izborima pratite uživo na linku.

___________ 

9:15h     Mirno jutro na biralištima  

Jutro na biračkim mjestima zasad protiče mirno, i naši posmatrači prijavljuju manji broj proceduralnih nepravilnosti.  

Na biračkom mjestu broj 44, Dom Rastovac, u Nikšiću, jedan birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju, pa je taj listić birački odbor u skladu sa zakonom proglasio nevažećim.  

Na biračkom mjestu broj 17, Zagrađe, u Beranama, uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji 30 minuta, nakon čega je tehnički problem riješen.  

Na biračkom mjestu broj 10, OŠ Štoj, u Ulcinju, glasanje je počelo sa polusatnim zakašnjenjem, zbog ponovnog brojanja glasačkih listića. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.
___________ 

9:10h     ODZIV: Do 9 sati glasalo 7% birača 

Do 9 sati je glasalo 7% ili oko 37 700 birača. 

Na sjeveru zemlje do 9 sati glasalo je 5,8 odsto birača, u centralnoj regiji 8,3 odsto, dok je na jugu do 9 sati glasalo 5,6 birača.

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.

___________
8:10h     ODZIV: Do 8 sati glasalo 2,9% birača 

Do 8 sati glasalo je 2,9% ili oko 15 000 birača. 


Pratite uživo izborni dan na ovom linku.

___________

7:30h Pročitali ste sumnjivu objavu/informaciju – pišite nam! 
 
Sve dezinformacije o predsjedničkim izborima pratite u live-blogu portala Raskrinkavanje.me. 
 
Ukoliko sumnjate u istinitost informacije koju ste pročitali na društvenim mrežama ili medijima pišite nam – tim CDT-a i Raskrinkavanja će provjeravati sve prijavljene vijesti i objave.

___________

7:15h     Odgovaramo na sve vaše dileme i pitanja! 

Ukoliko imate dileme i pitanja o izbornom procesu pišite na našem live chatu na YouTube kanalu CDT CrnaGora. 

Pored naših akreditovanih posmatrača, građanke i građani su ti koji mogu da pomognu u suzbijanju zloupotreba! Šaljite nam informacije o nepravilnostima, ali i sumnjive vijesti i objave u medijima i društvenim mrežama. 

Naš tim će tokom cijelog izbornog dana odgovarati na vaša pitanja i pomagati vam da ostvarite sva vaša prava! 


___________

7:10h     Pratite informacije o izlaznosti i projekciji izbornih rezultata 

CDT će osam puta u toku dana objavljivati informacije o izlaznosti birača – u 8:10h, 9:10h, 11:10h, 12:10h, 15:10h, 18:10h, 19:10h i 20:10h. 

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta pratite uživo na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora pristizanje glasova i projekciju rezultata na uzorku. 

CDT radi projekciju rezultata izbora na osnovu slučajnog reprezenatativnog uzorka biračkih mjesta. Ovaj metod se naziva PVT – metod paralelnog prebrojavaja glasova. 

Sve informacije o toku izbornog dana možete pratiti putem linka:

Građanke i građani, glasajte slobodno! 

___________

6:50h     Građani i građanke Crne Gore danas glasaju na predsjedničkim izborima 

Građani i građanke Crne Gore, njih 542154, danas biraju predsjednika Crne Gore. 

Svoje biračko pravo mogu ostvariti na ukupno 207 biračkih mjesta u 25 opština. 

Biračka mjesta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 časova. 

CDT nadgleda predsjedničke izbore sa 436 akreditovanih posmatrača/ica. 

Projekat nadgledanja izbora podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Projekat posmatranja izbora, monitoringa medija i suzbijanja dezinformacija takođe su pomogli: 

Procjene i zaključci koje saopštavamo su isključiva odgovornost CDT-a i ne moraju nužno da odražavaju stavove donatora. 

___________

18/3/2023

Kandidati da sačekaju da se prebroji svaki glas

Kandidati za predsjednike treba da se uzdrže od proglašavanja pobjede dok se ne prebroji svaki glas, poručili su predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša i programska direktorica CDT-a Milica Kovačević u podkastu “Akcija”.

___________

18/3/2023

Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (OIK-e, biračke odbore i DIK) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

___________

17/3/2023

MUP da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta

Centru za demokratsku tranziciju (CDT) su pristigle desetine informacija od birača iz različitih opština da su im promijenjena biračka mjesta na kojima su prethodnih godina pa i decenijama glasali, a da prethodno nije nastala nikakva promjena njihove adrese ili bilo kog podatka. 

___________

17/3/2023

Danas smo proslijedili tužilaštvu drugu grupu od 27 građana/ki koji su nam se obratili sa navodima da su im lični podaci zloupotrijebljeni a potpisi falsifikovani. Ukupno je do sada predata 81 prijava.

___________

16/3/2023

Sajt http://biraci.me trenutno nije u funkciji. Pozivamo MUP da hitno otkloni problem i da se ponaša u skladu sa saopštenjem koje su objavili.

___________

16/3/2023

Glasaj slobodno: Bez ucjena!

Niko ne smije nedozvoljenim sredstvima da utiče na izbor birača! Građanke i građani, vaša je odluka da li ćete izaći na izbore u nedelju i za koga ćete glasati.

Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali.

___________

15/3/2023

AKCIJA CDT #7 – Ćaskanje u izbornoj šutnji

Uoči izbornog dana, razgovaramo sa predsjednikom DIK-a Nikolom Mugošom i programskom direktoricom CDT-a Milicom Kovačević o svim dilemama o izborima i izbornom postupku.

Ovaj podkast je isključivo posvećen građankama i građanima koji su zainteresovani za izborni proces i zato vas pozivamo da nam pišete ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica o izbornom procesu i biračkim pravima.

___________

15/3/2023

Glasaj slobodno: Bez stranih uticaja!

Na izborima bira Crna Gora!

Finansiranje izbornih kampanja iz inostranstva, ciljane medijske i dezinformativne kampanje i direktno uključivanje drugih država i njihovih zvaničnika u izbornu kampanju narušavaju demokratski legitimitet izbora!

___________

15/3/2023

VDT, ODT i Tužilački savjet hitno da reaguju

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podnio je danas Višem državnom tužilaštvu pritužbu kojom zahtijevamo preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave iz 2018. za falsifikovanja potpisa podrške predsedničkim kandidatima. Takođe, obratili smo se i rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica (ODT) i Tužilačkom savjetu (TS), sa zahtjevom za preispitivanje disciplinske odgovornosti tužioca u ovom predmetu.

___________

14/3/2023

Kako pratimo predsjedničke izbore 2023?

CDT nadgleda predsjedničke izbore 19. marta! Pratite uživo sva izborna dešavanja i preliminarne rezultate na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora! Pogledajte šta vas sve očekuje u toku izbornog dana. Ostani informisan/a i glasaj slobodno!

___________

14/3/2023

Lažna istraživanja jeftina i uhodana metoda zloupotrebe

Prosječan korisnik interneta u Crnoj Gori vjerovatno je tokom kampanje za predsjedničke izbore vidio dvije, tri različite ankete koje prognoziraju ovakav ili onakav ishod.

___________

14/3/2023

Glasaj slobodno: Državno nije partijsko!

Partije i kandidati predstavljaju rezultate državnih kompanija koje vode njihovi funkcioneri kao svoje.

Državne kompanije su vlasništvo svih građana/ki Crne Gore, a ne partija!

___________

14/3/2023

Naši koordinatori s terena šalju informacije da su mnogim građanima promijenjena biračka mjesta. Nemojte čekati dan izbora. Provjerite gdje glasate na sajtu http://biraci.me

Apelujemo na MUP Crne Gore da dobro pripremi sajt http://biraci.me i Call centar. Ne smiju se desiti propusti koji su na lokalnim izborima otežavali i onemogucavali građanima/kama da ostvare svoje biračko pravo!

___________

13/3/2023

Glasaj slobodno: Glas nema cijenu!

Građanke i građani, sami ste iza glasačkog paravana i odluka za koga ćete glasati je samo vaša i jedino vi znate koga ste podržali! Vaš glas nema cijenu! Prijavite svakoga ko se bavi prodajom i kupovinom glasova!

___________

13/3/2023

Proslijedili smo tužilaštvu prvu grupu od 54 građana i građanki koji su nam se obratili sa navodima da su im lični podaci zloupotrijebljeni a potpisi falsifikovani. Na tužilaštvo je ogromna ogovornost da, ovoga puta, odlučno i profesionalno odradi svoj posao.

___________

12/3/2023

Što su izbori bliži, regionalni mediji se više trude da utiču

Polovina građana Crne Gore smatra da mediji iz regiona utiču na izbore u našoj zemlji. Istraživanje koje je agencija DAMAR sprovela za CDT tokom februara samo je potvrdilo ono što građani vide – mediji iz susjedstva su itekako zainteresovani za izbore u Crnoj Gori.

___________

11/3/2023

Operisana štoperica, usporavanje po potrebi u korist Milatovića ili nešto treće

Koliko sekundi ima jedan minut i kako se odbrojavaju ne bi trebalo da je sporno. Međutim, dešava se da nekad mjerači vremena i nijesu najbolje usklađeni… Jedna od takvih situacija zabilježena je na Javnom servisu prilikom realizovanja debate posvećene predstojećim predsjedničkim izborima.

___________

11/3/2023

CSI: Ko su istraživači koji se javljaju samo pred izbore?

Pred skoro svake izbore u Crnoj Gori izvjesni Centar samostalnih istraživača (CSI) iz Beograda objavljuje istraživanja javnog mnjenja i projekcije izbornih rezultata. Ipak, o ovoj agenciji na internetu i u privrednim registrima Crne Gore i Srbije nije moguće pronaći ništa. Osim istraživanja javnog mnjenja vezanih za crnogorske izbore.

___________

11/3/2023

Snimci ne dokazuju da je Milović bio naoružan na Cetinju

Uvijek prisutne društveno – političke tenzije u Crnoj Gori, dodatno se iz dana u dan podgrijavaju kako se bliže predsjednički izbori koji su zakazani za 19. mart. U to smo se mogli uvjeriti nakon najnovijeg događaja na Cetinju, kada je grupa građana protestovala zbog dolaska lidera Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, sa kojim su pojedini.

___________

9/3/2023

Tužilaštvo ne mari za falsifikovanje potpisa

Iako je utvrđena zloupotreba podataka i potpisa za predsjedničke izbore 2018. godine, Osnovno državno tužilaštvo Podgorica nije preduzelo ništa po tom pitanju. Ono je odbacilo krivičnu prijavu koju je u ime grupe građana, čiji su podaci i potpisi zloupotrijebljeni za predsjedničke izbore 2018. godine, podnio Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

___________

9/3/2023

Neophodna hitna i odlučna reakcija tužilaštva

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apeluje na tužilaštvo da energično i efikasno provjeri navode velikog broja građanki i građana da su im pokradeni lični podaci i falsifikovani potpisi.

___________

6/3/2023

DIK da ne “štiti” izbore od posmatrača

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Državnu izbornu komisiji (DIK) da promijeni svoju odluku, vrati se u okvire zakonitog sprovođenja izbornog procesa, i omogući nam uvid u potpise podrške za predsjedničke kandidature i neometano posmatranje izbornog procesa.

___________

5/3/2023

Kad navijači pretjeraju

Kako se približavaju izbori i kako znamo koga je sve Državna izborna komisija pustila da u njima učestvuje, za koga je pitala komšije a za koga nije, partijsko-tabloidne veze rade punom parom.

___________

4/3/2023

Uživo sa sjednice DIK:

Redosljed predsjedničkih kandidata/kinja na glasačkom listiću:

1. Milo Đukanović

2. Jakov Milatović

3. Andrija Mandić

4. Jovan Radulović

5. Goran Danilović

6. Aleksa Bečić

7. Draginja Vuksanović Stanković

https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1632056142397427713

___________

3/3/2023

Uživo sa sjednice DIK: Utvrđena je kandidatura Jovana Radulovića.

___________

2/3/2023

Svjedočimo kontinuitetu partijskih odluka u DIK-u 

Članovi Državne izborne komisije (DIK) nisu neutralni pravnici i tu su da iznesu partijski stav zbog čega su se odluke u ovoj komisiji donosile unaprijed i sa određenim ciljem ona postupa selektivno.

___________

28/2/2023

Uživo sa sjednice DIK: Potvrđene su kandidature Jakova Milatovića i Alekse Bečića. Odbačena je kandidatura Željka Matijaševića, a Jovan Radulović u roku od 48 sati mora dostaviti nedostajuće potpise.

___________

27/2/2023

Dvije trećine građana ne vidi izbore kao fer i slobodne

Manje od trećine građana/ki Crne Gore smatra da su izbori u našoj zemlji fer i slobodni.

Prema rezultatima istraživanja koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sprovela agencija Damar, izbore kao fer i slobodne vidi 31,4% ispitanika, dok 42,9% njih smatra da izbori u našoj zemlji nijesu slobodni. Čak četvrtina građana (25,7%) je odgovorila da ne zna da li su naši izbori fer i slobodni.

___________

27/2/2023

Uživo sa sjednice DIK: Utvrđena je kandidatura Gorana Danilovića.

____________

26/2/2023

Uživo sa sjednice DIK: Utvrđena je kandidatura Mila Đukanovića.

_____________

26/2/2023

Početak kampanje “Glasaj slobodno” 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokreće kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisali neprikosnoveno pravo građana/ki na slobodan politički izbor. 

_____________

24/2/2023

CDT je akreditovao prvu grupu od 345 posmatrača/ica koji će na biračkim mjestima širom zemlje nadgledati predsjedničke izbore.

https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1629195144732852225

_____________

24/2/2023

Da li će novi skandal urazumiti DIK

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u svijetlu novog skandala sa potvrđivanjem kandidatura, odnosno potpisa podrške Gorana Danilovića, poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da promijeni svoju odluku i dozvoli ovlašćenim posmatračima uvid u sve segmente izbornog procesa.

_____________

23/2/2023

Dio spornih obrazaca za potpise koje je predao Goran Danilović je potpuno prazan, dio je polovično popunjen, a na dijelu fali samo ime kandidata. Njemu će biti omogućeno da otkloni nedostatke obrazaca koji nijesu bili u cjelosti ispravno popunjeni.

CDT-u mimo zakona i međunarodnih standarda nije dozvoljen direktan uvid u fomulare pa nijesmo u mogućnosti ni procijeniti opravdanost ove odluke DIK-e.

_____________

23/2/2023

Uživo sa sjednice DIK: Utvrđena je kandidatura Draginje Vuksanović Stanković.

_____________

23/2/2023

Crnogorski izbori ranjivi na strane uticaje

Crna Gora nema mehanizme za zaštitu od pokušaja drugih država da, prikriveno ili otvoreno, utiču na volju birača i ishod izbornog procesa. To je posljedica višegodišnjeg odbijanja različitih crnogorskih vlasti da kreiraju strategije i počnu implementirati mjere koje koriste demokratske države u zaštiti svoje demokratije.

_____________

22/2/2023

DIK je donijela zaključak da Goran Danilović treba da otkloni nedostatke kandidature, tako što će dostaviti još 2269 validnih potpisa podrške u roku od 48 sati.

_____________

20/2/2023

Nastavlja se uskraćivanje prava na posmatranje izbora

Ni deset dana nakon što smo Državnoj izbornoj komisiji (DIK) uputili zahtjev da izvršimo uvid u potpise podrške kandidata za predsjedničke izbore, ova institucija nam nije omogućila ostvarivanje našeg prava da posmatramo sve segmente izbornog procesa koje nam garantuje naš zakon i međunarodni standardi.

_____________

19/2/2023

Dik je postala aktivna učesnica u izbornom procesu

Državna izborna komisija (DIK) je svojim postupanjem u više navrata, umjesto institucije koja sprovodi Zakon o izboru odbornika i poslanika, postala direktni učesnik u predsjedničkim izborima. Odluke koje donosi većina u komisiji jasno pokazuju da ona ima za cilj da određuje krajnji rezultat izbora.

____________

18/2/2023

Raskrinkavanje.me: A što će nama, uopšte, ti izbori?

Pristrasnost medija je nešto na šta su navikli čitaoci, novinari, urednici i političari. Ono na šta se teško navići je pristrasnost kod regionalnih tabloida koja svakog dana dostiže novi nivo. Ide čak i do tog nivoa da se prosječnom čitaocu može učiniti da vrijeme u redakcijama tabloida u susjednoj Srbiji teče dosta brže nego u ostatku svijeta, pa i Crnoj Gori, jer su komšijski portali već proglasili i pobjednika i poraženog na predsjedničkim izborima.

_____________

16/2/2023

Još jednom pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova CG da u skladu sa članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu pokrene odgovarajući postupak za sve predsjedničke kandidate za koje se sumnja da imaju nezakonito dvojno državljanstvo.

_______________

13/2/2023

DIK-a nam onemogućava cjelovito praćenje izbornog procesa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da nam hitno, u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim standardima posmatranja izbora, omogući neometan uvid u sve segmente izbornog procesa, uključujući i proces kandidovanja.

_____________

11/2/2023

Građani/ke prijavljuju pozive u kojima im se nudi davanje povlastica u zamjenu za glas za, navodno, DF kandidata. Tužilastvo mora da provjeri ove navode i zaštiti pravo građana/ki da glasaju slobodno. Ili se neko lažno predstavlja ili je ovo povreda slobode opredjeljenja.

_____________

08/2/2023

Hitno imenovati OIK-e u skladu sa zakonom

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva skupštine opština Andrijevica i Nikšić da imenuju opštinske izborne komisije (OIK) u ovim gradovima u skladu za Zakonom o izboru odbornika i poslanika. 

Izborni proces za predsjedničke izbore je uveliko u toku, i od esencijalne važnosti je da ga sprovode zakonito imenovane OIK u punom kapacitetu. 

_____________

07/2/2023

MUP da uspostavi mehanizme za transparentniji birački spisak

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da preuzme inicijativu i blagovremeno pripremi potrebne preduslove da bi se poboljšali kontrola i transparentnost biračkog spiska u susret predsjedničkim izborima.

_____________

04/2/2023

DIK-a da prekine politički provincijski performans

Državna izborna komisija (DIK) je svojom odlukom da sprovodi „međunarodnu istragu“ o eventualnom dvojnom državljanstvu dvojice potencijalnih kandidata za predsjednika Crne Gore izašla iz svojih nadležnosti i ušla u zonu političkog performansa, još jednom potvrdivši da su interesi partija važniji od demokratskog izbornog procesa.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apeluje na DIK da hitno zakaže sjednicu na kojoj će ispraviti ovu nebuloznu odluku i vratiti se zakonitom sprovođenju izbornog procesa, te izbjeći blamiranje države na domaćem i međunarodnom polju.

______________

3/2/2023

Nastavlja se podrivanje izbora kroz partijsko zapošljavanje

Većina formirana nakon parlamentarnih izbora 2020. godine nije ispunila obećanje dato građanima/kama o uvođenju pravednog i na znanju baziranog sistema zapošljavanja, već je onu pogubnu logiku “jedan zaposleni, četiri glasa” dodatno usavršila i podigla na jedan viši nivo.

I umjesto da na sceni imamo uvođenje novih instrumenata koji znače osvajanje većeg stepena demokratije u izbornim procesima, umjesto da se politička moć koristi za napredak društva, ona ostaje mehanizam bizarne logike pretvaranja građana u glasačku mašinu i smanjenja njihovih političkih sloboda.

______________

31/1/2023

Provjeriti navode o pritiscima u Solaru

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Agenciju za sprečavanje korupcije da provjeri tačnost navoda objavljenih na društvenim mrežama da se u kompaniji Solar gradnja doo čiji je vlasnik Elektroprivreda Crne Gore, odnosno država, događa organizovano prikupljanje potpisa za podršku predsjedničkom kandidatu jednog političkog subjekta.

______________

27/1/2023

Partije ne žele kvalitetan birački spisak

Zahvaljujući upornom odbijanju poslanica i poslanika da sprovedu izbornu reformu, Crna Gora nema ažuran i tačan birački spisak. Našim izabranim predstavnicima su već godinama važnije neke druge teme od potrebe da Crna Gora dobije neke od ključnih uslova za fukcionisanje demokratskih institucija, a kvalitetan birački spisak jeste jedan od najvažnijih.

_______________

20/1/2023

Otvaranje sjednica DIK iskorak, omogućiti provjeru potpisa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravlja odluku Državne izborne komisije (DIK) da otvori sjednice za medije i omogući njihov direktan prenos. Ovakav zaokret u radu DIK je od velikog značaja za unapređenje transparentnosti izbornog procesa i poštovanje međunarodnih izbornih standarda.

_____________

11/1/2023

Još jedni izbori sa partijskom administracijom

Crnu Goru očekuje još jedan izborni proces koji će biti sproveden po zakonima za koje i domaća i međunarodna javnost smatra da nijesu adekvatni i da zahtijevaju značajna poboljšanja kako bi izborni proces mogao biti ocijenjen kao fer i demokratski.

Ovdje možete naći hronološki pregled svih analiza, obraćanja javnosti i inicijativa prema državnim organima, odnosno zaključke monitoringa predsjedničkih izbora 2023. godine koji sprovodi Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Projekat nadgledanja izbora podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Projekat posmatranja izbora, medija monitoringa i suzbijanje dezinformacija takođe su pomogli:

Procjene i zaključci koje saopštavamo su isključiva odgovornost CDT-a i ne moraju nužno da odražavaju stavove donatora.