Otvaranje sjednica DIK iskorak, omogućiti provjeru potpisa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravlja odluku Državne izborne komisije (DIK) da otvori sjednice za medije i omogući njihov direktan prenos. Ovakav zaokret u radu DIK je od velikog značaja za unapređenje transparentnosti izbornog procesa i poštovanje međunarodnih izbornih standarda.

Takođe, ohrabruje što se ovim i drugim potezima DIK ispunjava memorandum o saradnji koji smo potpisali 2022 sa ciljem unapređenja otvorenosti komisije, te da u uslovima ozbiljne krize institucija još uvijek imamo, makar i rijetke, primjere postojanja volje za razvoj institucija i demokratije.

CDT poziva DIK-u da nastavi u skladu s ovim ohrabrujućim početkom rada u nedavno započetom izbornom postupku i pripremi sve potrebne zakonske, logističke i tehničke preduslove da bi se kvalitetno uradila kontrola potpisa podrške za predsjedničke kandidate.

Podsjećamo da su uoči predsjedničkih izbora 2018. godine potvrđene sumnje javnosti da predsjednički kandidati i/ili partije zloupotrebljavaju lične podatke građanki i građana i falsifikuju njihove potpise podrške. Ove zloupotrebe je CDT-u i državnim organima prijavilo nekoliko hiljada građana nakon što su uočili zloupotrebu njihovih podataka i potpisa. Upravo zbog ovih, više nego očiglednih malverzacija i stalnih sumnji u autentičnost potpisa, neophodno je da DIK radi na modelu provjere regularnosti ovog postupka.

Ovo je vrlo važno pitanje za povjerenje građana i u izbore i u kompletan pravni poredak i zato apelujemo na sve učesnike izbora i na sve državne organe da se odgovorno odnesu prema pitanju podnošenja kandidatura za predsjedničke izbore.

Posebno pozivamo tužilaštvo da bude pripravno i odradi svoj dio posla ukoliko se ova praksa zloupotrebe podataka i falsifikovanja potpisa nastavi. S obzirom na to da partije nijesu bile voljne da sprovedu izbornu reformu i suprotstave se ovoj pojavi, državni organi moraju da pruže krivičnopravnu zaštitu građanima i ne smiju da dozvole da ovakve vrste zloupotreba prođu bez sankcija.

Milena Gvozdenović
Zamjenica programskog direktora CDT-a