Oba kandidata da osude uvrede i zlonamjerne komentatore

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva kandidate za predsjednika Crne Gore koji učestvuju u drugom krugu izbora Mila Đukanovića i Jakova Milatovića da u svojim javnim nastupima pozovu svoje aktiviste i simpatizere da u preostalim danima kampanje striktno poštuju međunarodne standarde fer izbornog procesa.

Iako smo svjesni činjenice da i demokratski izborni procesi ponekad podrazumijevaju i oštrije riječi, energičnije suprostavljanje stavova, pa i povremeno podizanje tenzija, smatramo da je veoma važno da sami kandidati javno pozovu na elementarno korektan odnos prema političkim protivnicima. Izuzev nekoliko incidenata, izborni dan a i prethodna kampanja je prošla u relativno mirnom i prihvatljivom tonu, pa je neophodno da svi činioci izbornog procesa daju svoj dopinos da  tako i ostane. 

Kandidati bi, shodno izbornim standardima i kodeksima dobrih praksi, trebali organizovati i voditi izbornu kampanju na način koji doprinosi prijatnoj i mirnoj atmosferi tokom perioda kampanje, glasanja, prebrojavanja i postizbornog perioda i ponašati sa osjećajem odgovornosti i dostojanstva poštujući prava drugih kandidata, birača i drugih članova zajednice. Govornici na političkim skupovima trebaju izbjegavati upotrebu jezika koji je zapaljiv ili klevetnički, koji prijeti ili podstiče nasilje u bilo kom obliku protiv bilo kojeg drugog lica ili grupe osoba. 

Takođe, kandidati se trebaju obavezati da neće izdavati, službeno ili anonimno, pamflete, biltene ili postere koji sadrže jezik ili materijal koji prijeti ili potiče nasilje. 

Usvojeni metod političke kampanje da različiti akteri izvan Crne Gore vrijeđaju simpatizere i glasače oba kandidata, nazivaju ih pogrdnim imenima, stvaraju različite vrste sumnjivih zaključaka i konstrukcija zahtijeva javnu osudu. Tim našeg portala Raskrinkavanje.me je ustanovio da je u prethodnih nekoliko dana, ovim kanalima, do dijela crnogorskih medija a preko njih i građana/ki, stiglo mnoštvo neprihvatljivih navoda, nagovještaja o tenzijama i izbornim krađama, priča o “bogohulnicima”, “izdajnicima”, “glupanima” i još puno neprihvatljivih stavova koji su upućeni kandidatima ili njihovim pristalicama. Smatramo da su ovo opasne pojave od kojih se kandidati, ukoliko plediraju da imamo demokratski izborni proces, direktno trebaju ograditi. 

Pored ovoga na društvenim mrežama, u domaćoj produkciji, svakim danom se povećava broj novih “informacija”, saznanja o kandidatima, njihovih izmišljenih izjava i sličnih konstrukcija koji su dio prljave i nedozvoljene kampanje. 

U ovom dijelu pozivamo i sve profesionalne medije kojima je važan Kodeks novinara/ki Crne Gore da budu brana ovim pojavama i ne dozvole da zlonamjerni ljudi dobiju svoj prostor u njihovim  sadržajima. Izborni standardi kažu da u kampanjama pristrasnost nekog medija nije poželjna ali nije ni zabranjena, ali tolerisanje stvaranja atmosfere uvreda, tenzija, radikalizacije izbora ili nasilja svakako jeste. 

Neophodno je afirmisati standarde tolerancije i slobodne debate ali i snositi odgovornost riječi i djela koja se afirmišu u medijskim sadržajima. 

Vjerujemo da je interes svakog dobronamjernog građana/ke miran i pošten izborni proces. Još jednom pozivamo sve ključne aktere da javno daju svoj doprinos u ovom pravcu. 

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a