Sve o izborima 2020

Sve o izborima 2020

116. sjednica Državne izborne komisije

Podgorica, 10. 07.  – Predstavnica CDT-a je prisustvovala 116. sjednici Državne izborne komisije. U cilju poštovanja zdravstvenih mjera, sjednica je održana u hotelu Hilton.

Na dnevnom redu su bili Nacrt preporuka za bezbjedno održavanje izbora – Crna Gora 2020, ponude za štampanje izbornog materijala i Priručnika za obuku biračkih odbora. Komisija je dobila više ponuda za štampanje glasačkih listića, o kojima će odlučiti iduće sedmice.

_____________________________

Institucije da provjere potpise podrške

Podgorica, 09.07. – CDT poziva državne organe da efikasno provjere potpise podrške jer smo u prethodnim izbornim ciklusima svjedočili potvrđivanju izbornih lista koje su podržane falsifikovanim potpisima.

Podsjećamo da 11. jula počinje podnošenje izbornih lista Državnoj izbornoj komisiji.

Državni organi, oprez: Potrebna je efikasna provjera potpisa podrške

_______________________________

Definisaće pravila za bezbjedno sprovođenje kampanje

Podgorica, 09.07. –  Na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kojoj su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora, odlučeno je da će predstavnici NKT, Državne izborne komisije i četiri NVO raditi na definisanju pravila bezbjednog sprovođenja izborne kampanje bez obzira da li će glasanja biti ili ne.

Glasanje zavisi od pika, opozicija sprema nove ponude

_____________________________

115. sjednica Državne izborne komisije

Podgorica, 08.07.  – Predstavnica CDT-a je prisustvovala 115. sjednici Državne izborne komisije.  Komisija je, između ostalog, raspravljala o sprovođenju izbornog procesa tokom epidemije COVID-19.

 

Zapisnik sa sjednice dostupan je ovdje http://dik.co.me/zapisnik-sa-115-sjednice/

_____________________________

 

NAJAVA važnih datuma: Od 11. jula počinje podnošenje izbornih lista

Podgorica, 06.07. – Partije registrovane u Crnoj Gori, koalicije ili grupe birača od 11. jula mogu podnijeti izbornu listu Državnoj izbornoj komisiji (DIK), u skladu sa uslovima utvrđenim Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

DIK utvrđuje izbornu listu za izbor poslanika ako je potpisom podrži najmanje 4.261 birač.

Ukoliko izborna lista partije ili grupe birača predstavlja manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu može biti utvrđena ako je potpisom podrži najmanje 1000 birača.

Za političke partije ili grupe birača koja predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu sa učešćem u ukupnom stanovništvu Crne Gore do 2% prema rezultatima posljednjeg popisa, izborna lista može biti utvrđena ako je podrži najmanje 300 birača.

_____________________________

Pogledajte rezultate parlamentarnih izbora 2016.

Podgorica, 06.07. – Rezultati parlamentarnih izbora koji su održani u oktobru 2016. godine možete pogledati na CDT-ovom sajtu www.izbori.co.me.

Na sajtu su objavljeni rezultati po opštinama i biračkim mjestima.

_____________________________

CDT ovlašćen za praćenje izbora

Podgorica, 03.07. – Državna izborna komisiji (DIK) ovlastila je predstavnike CDT-a za posmatranje parlamentarnih izbora koji će se održati 30. avgusta ove godine.

____________________________

ASK usvojila Plan kontrole i nadzora

Podgorica, 03.07. – Agencija za sprječavanje korupcije je usvojila Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbore koji će biti održani 30. avgusta 2020.

Planom su definisane aktivnosti koje će Agencija proaktivno sprovoditi prema političkim subjektima i organima vlasti u cilju kontrole poštovanja zakonskih obaveza, zabrana i ograničenja u toku izborne kampanje.

____________________________

NKT: Razgovaraćemo o stvaranju sigurnog ambijenta za izbore

Podgorica, 02.07. – Nacionalno koordinaciono tijelo razmotrilo je inicijativu Centra za demokratsku tranziciju Crne Gore (CDT) o pravilima za održavanje kojom se traže konsultacije sa NVO o pravilima za održavanje izbora.

Ocijenjeno da će razgovori na ovu temu biti korisni za stvaranje pretpostavki za sigurno i bezbjedno održavanje predstojećih izbora.

______________________________

CDT: Kako će glasati oboljeli?

Podgorica, 30.06. – Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica uputio je pismo predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela Milutinu Simoviću sa predlogom da NKT održi posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati važna pitanja i dileme vezane za održavanje izbora u uslovima pandemije koronavirusa.

Izbori u doba pandemije: Kako će glasati oboljeli

_______________________________

MUP objavio promjene u biračkom spisku

Podgorica, 22.06. – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da na dan 20.06.2020. u biračkom spisku za parlamentarne izbore 541.232 birača.

Broj birača u biračkom spisku, po kome su održani prethodni izbori 15. aprila 2018. godine je 532.599.

_______________________________

DIK objavila kalendar rokova

Podgorica, 22.06. – Državna izborna komisija (DIK) objavila je 22. juna kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji na parlamentarnim izborima.

Izbori će se održati 30. avgusta 2020.godine.

Kalendar je dostupan na sajtu DIK >>>

_______________________________

Raspisani izbori za 30. avgust

Podgorica, 20.06. – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je za 30. august parlamentarne i lokalne izbore za vijećnike u nekoliko opština.

Osim parlamentarnih, izbori će biti održani i za skupštine opština Andrijevica, Budva, Gusinje i Kotor.

Datum održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat određen je Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat.