Pod kojim uslovima se održavaju izbori?

Pod kojim uslovima se održavaju izbori?

15/07/2020

Izvor: Vijesti online

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore traženo da se odgovori koji su to potencijalni uslovi koje treba ispuniti da bi se razgovaralo o odlaganju parlamentarnih izbora.

Koprivica je, sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tijela, Agencije za sprječavanje korupcije, Državne izborne komisije i civilnog sektora (CEDEM, Građanska alijansa i CEMI), prisustvovao proširenom Kolegijumu kojim je predsjedavao šef crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

“Šta je to što treba da se desi, koji je to nivo organizacionih problema, epidemioloških problema ili političke saglasnosti da bi se razgovaralo o odlaganju izborta”, kazao je Koprivica.

On smatra da je “veoma važno pravila budu unaprijed poznata kako se ne bi desilo da neko kome slučajno ne odgovaraju ankete deset, 15 ili 20 dana pred izbore počne da zagovora nešto što unaprijed nije poznato”.

“Danas se razgovaralo o tome da se izbori moraju spremati kao da će se desiti 30. avgusta, da postoji neka međuvarijanta šta bi se moglo uraditi, da postoji jedna varijanta, a to je dugoročno odlaganje koja zahtijeva vanredno stanje, to su tri opcije koje trenutno postoje. Kako god da bude, moraće se donijeti odluke sa što je više moguće konsenzusa i unaprijed poznatim pravilima”, kazao je Koprivica.

On je rekao da će kampanja biti drugačija i baziraće se na tradicionalnim i društvenim medijima.

“Postoji mnogo potencijalno spornih pitanja, postoji velika potreba da se stvari na vrijeme organizuju, narednih desetak, 15 dana biće jasnije na koji način će biti rješavane stvari”, kazao je Koprivica.

Nakon Kolegijuma je novinarima saopšteno da će konačne smjernice o uslovima za održavanje izbora biti pripremljene za desetak dana i one će biti podložne promjenama ako se situacija pogorša.

Takođe, iz Skupštine je saopšteno da je razgovarano o Uputstvo za bezbjedno održavanje izbora 2020., te radna verzija dokumenta pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

“Nhttps://www.youtube.com/watch?v=EuA68kYcx0A&feature=emb_titlea osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo. Važno je naglasiti da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da je zajednički stav svih prisutnih da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa.

“Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumjevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika. Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu”, kazao je Brajović, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik NKT-a Milutin Simović je dijalog ocijenio kao konstruktivan i kazao da je nađen zajednički imenitelj, a to je da je zdravlje najvažnije, pa i kad su izbori na dnevnom redu.

“Istovremeno smo tražili zajednički kako zadovoljiti taj cilj, a ispuniti ono što je ustavno pravo i obaveza a to je pravo na izbore. Pred nama je zahtjevan proces, u kojem treba prije svega da zaštitimo građane, birače, brojnu izbornu administraciju, posmatrače”, naveo je Simović.