Građani da predaju zahtjeve za nova dokumenta

Direktor CDT-a Dragan Koprivica prisustvovao je drugom sastanku Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i izvornih registara koji funkcioniše u okviru MUP-a.

Na sastanku je, u profesionalnoj atmosferi, uz dostupnost svih potrebnih podataka analizirano deset važnih pitanja koja se tiču tačnosti biračkog spiska u ovom izbornom procesu, od kojih su nekoliko bili predozi CDT-a.

Kritična tačka ovog procesa je činjenica da u ovom trenutku, oko 50 hiljada birača posjeduje lična dokumenta kojima je istekao rok važnosti. Ovo bi zapravo značilo da na dan izbora ovi građani ne mogu ostvariti biračko pravo. U cilju rješavanja ovog problema Ekspertski tim je pozvao građane da predaju zahtjeve za nova dokumenta i predložio produžetak rad filijala i podružnih jedinica. Obim ove pojave će biti konstantno praćen i na osnovu podataka sa terena će se donositi potrebne odluke.

Napravljen je korak naprijed u smanjivanju broja birača koji trenutno nemaju određeno biračko mjesto. Ovaj broj iznosi 96 birača a nakon 9. avgusta, kad ističe rok za određivanje novih biračkih mjesta, ovaj će problem će biti riješen.

U biračkom spisku trenutno postoji 1299 birača koji nemaju dokumenta, niti su ikad predavali zahtjev za njihovo izdavanje, od kad su uvedeni 2008. godine. Pored ovoga, 6288 birača posjeduju stara (papirna) lična dokumenta a nikad nijesu podnosili zahtjev za izdavanje novih. Budući da je zabrinjavajuće da veliki broj građana praktično nema administrativni kontakt sa državom, CDT je zatražio pristup detaljnim podacima za svako od ovih lica i taj uvid ćemo ostvariti u toku ove sedmice.

Na sjednici je konstatovano da je, od dana raspisivanja izbora do 31. jula pasivizirano (brisano) 790 birača iz biračkog spiska, shodno Zakonu o biračkom spisku. U većini slučajeva, osnov za brisanje je evidentiranje činjenice smrti u Registar umrlih.

Tim je konstatovao da na e-mail adresu [email protected] već pristižu upiti građana na koje se blagovremeno dostavljaju odgovori. U tom pravcu upućen je apel građanima i drugim zainteresovanim stranama da se za sve nedoumice oko biračkog spisak obrate na ovu e-mail adresu.

Ekspertski tim će na sljedeću sjednicu pozvati predstavnike Državne izborne komisije, kako bi zajednički sagledali pitanja od značaja za kvalitet vođenja i kontrolu biračkog spiska.