Sve o parlamentarnim izborima 2023.

21:50 Sačekati rezultate lista koje su blizu cenzusa 

Potrebno je sačekati pratiti rezultate lista koje su blizu generalnog cenzusa od 3%, ali i rezultat HGI koja treba da ispuni vrlo specifični manjinski cenzus i da bi osvojila mandat ima ne samo više od 0.35% nego i manje od 0.7%. To je poručila programska direktorica CDT-a Milica Kovačević. 

Ona je pojasnila da se projekcija radi na osnovu uzorka, da svaki uzorak nosi određenu mogućnost greške i zbog toga je pažljivo saopštila gdje može doći do varijacija koje mogu eventualno minimalno promijeniti neke od ovih brojeva. 

Liste koje prema uzorku CDT-a prelaze cenzus, ulaze u raspodjelu mandata i osvajaju sljedeće mandate: 

PES – 26% – 24 mandata 
Zajedno (DPS-SD-DUA-LP) – 23% – 21 mandat 
Za budućnost CG (NSD-DNP-RP) – 15.1% – 14 mandata 
Hrabro se broji (Demokrate-URA) – 13% – 12 mandata 
BS – 6.8% – 6 mandata 
Albanski forum – 1.7% – 2 mandata 
Albanska alijansa – 1.5% – 1 mandat 

Kako stvari stoje, kazala je, u parlamentu će biti HGI sa 0.7% glasova (1 mandat).  

“To je prema zakonu jedan magični prag. HGI zapravo taj mandat osvaja ako osvoji više od 0.35%, ali manje od 0.7%. Mi smo zamolili naše statističare da nam kažu precizan podatak. Trenutno to je 0.699%. Dakle, HGI prema našem uzorku ima taj mandat, ali ovo je situacija koju treba uzeti sa dozom rezerve”, objasnila je Kovačević. 
 
Dodala je da postoje liste koje su blizu cenzusa od 3%. “Tu izdvajam SDP – 2.9%, SNP-DEMOS – 2.8% osvojenih glasova. Postoje situacije kad uzorak daje određenu sliku i projekciju, ali svakako treba biti uzdržan i sačekati konačne rezultate DIK-e”, dodala je ona i poručila da se u krupnim brojevima vidi koje će liste u budućnosti odlučivati o formiranju Vlade u Crnoj Gori. 

Direktor agencije Damar Vuk Čađenović je ocijenio da se, na osnovu trenutne raspodjele mandata, ne može očekivati stabilna izvršna vlast. 

“Kada govorimo ukupno o rezultatima ovih izbora, moramo reći da su oni očekivani. Čini se da će buduća Vlada opet biti kratkog vijeka, tako da ne očekujem da ćemo imati stabilnu Vladu u narednom periodu. Biće zanimljiv proces formiranja same Vlade”, naveo je Čađenović. 

________

Hvala što ste nas pratili i učestvovali u našem izbornom programu!

Hvala svim posmatračicama i posmatračima na terenu koji su bili agilni, profesionalni i odgovorni i na taj način omogućili da građanima i građankama prenesemo objektivnu sliku izbornog procesa.

Cijelom CDT timu pred kamerama i iza kamera, ljudima koji su koordinirali posmatrače, onima koji su pripremali program i onima koji su ga prenosili do građana.

Hvala svim gostima koji su uložili znanje i vrijeme  da pripreme sadržaje koji građanima omogućavaju bolje razumijevanje izbora.

Posebno hvala Media solution-u koji je omogućio da naš stream besprekorno funkcioniše, kao i prijateljima iz Uniquely tima koji su i ovog puta štitili naš virtuelni prostor.

Hvala ljudima koji su nas na YouTube-u pratili i informisali o dešavanjima, propitivali, usmjeravali i pomogli da imamo kvalitetniji program.

Veliku zahvalnost dugujemo svim medijima i novinarima i novinarkama, koji su naše poruke prenijeli do građana, i u praksi demonstrirali kako treba da izgleda prirodno partnerstvo nevladinih organizacija i medija, zarad javnog interesa.

Projekat nadgledanja izbora podržala je Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Projekat posmatranja izbora, medija monitoringa i suzbijanja dezinformacija takođe su pomogli Fond braće Rokfeler, Ministarstvo vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg i SMART Balkans projekat kojeg finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške posredstvom Centra za promociju civilnog društva.

___________ 

22:45 Marović i Čađenović: Ne očekuje se formiranje stabilne Vlade 

Izvršni direktor istraživačke agencije Damar, Vuk Čađenović, rekao je da ne očekuje ubrzo formiranje stabilne Vlade, jer, kako je ukazao, nema izrazito jasne većine, niti izrazito jake partije. 

“Tu su tri ključne okolnosti koje treba uzeti u obzir. Iskustvo od 2020. nam govori da se ne poštuju svi demokratski principi, premijer ne dolazi iz najjače partije. Drugo, negativna kampanja od koalicije “Hrabro se broji” prema Milojku Spajiću iz PES-a. Ura je dominantno vodila tu kampanju, a to ne abolira odgovornosti i Demokrata. Treće, kako će potez povući predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović. Meni će biti interesantno kakve će se koalicije praviti. Čini se da se u javnosti DPS posmatra kao nepoželjan partner. Ne vidim nemogućom opciju da DPS manjinski podrži Vladu Milojka Spajića. Ko god da bude mandatar, pred njim je jedan veliki izazov”, kazao je Čađenović. 

Sa njim je saglasna i članica BIEPAG-a, Jovana Marović. 

“Nemoguće je isključiti bilo koga jer nije jasna parlamentarna većina, pregovaraće svako sa svakim. Biće široka koalicija. Dio politike DF-a je suprotan sa evropskim vrijednostima i onim što mi treba da ispunimo kao prioritete u okviru evropske agende. Pokret “Evropa sad” je u svom političkom diskursu isključio DPS kao potencijalnog partnera”, podsjetila je Marović, iako bi upravo ta koalicija, prema njenom mišljenju, bila najstabilnija. 

“Ta koalicija bi bila najstabilnija moguća. Sve ostalo je problematično, naročito sa sukobom unutar PES. Ne znamo da li je podmlađivanje DPS-a samo zavjesa ili se to zaista dešava. Da li Milo Đukanović i dalje vuče poteze, kako će se to odraziti na koalicionu sposobnost DPS-a. Sve ostale Vlade biće nestabilne, procenti to pokazuju, to su različite interesne grupe. Mjesta po dubini će biti teško usaglasiti. 

Što se tiče učešća DPS-a u budućoj Vladi, Čađenović je kazao da su moguća dva scenarija. 

“Prvi je da DPS ne bude dio nove Vlade ni u kakvoj formi. Drugi scenario je taj da DPS zajedno sa koalicionim partnerima pruži manjinsku podršku Milojku Spajiću kao mogućem mandataru, a da zauzvrat dobije neka mjesta “po dubini”. To podsjeća na aktuelnu vladu, koja je takođe nastala uz pomoć glasova DPS-a”, naveo je Čađenović i dodaje da ne očekuje da koalicija “Za budućnost Crne Gore” formalno bude dio buduće Vlade. 

On je kazao da najmanje razloga za zadovoljstvo zbog ostvarenog izbornog rezultata bi trebalo da ima koalicija “Hrabro se broji i SDP, ako ne pređe cenzus.  

“Ostale ne vidim da imaju razloga za nezadovoljstvo. PES je nova partija, prije tri godine na izborima je nije bilo, a kada vas podržava više od četvrtine građana na prvim parlamentarnim izborima, to je jedan dobar rezultat”, naveo je Čađenović. 

Marović je kazala da su očekivanja bila da pokret “Evropa sad” osvoji veći procenat glasova. 

“Nisam očekivala da će procenat biti tako blizu između prve i druge izborne liste. Od presudnog značaja su bila dešavanja u posljednjih nekoliko dana kampanje. Niska izlaznost je rezultat prezasićenosti građana. U Crnoj Gori imamo često izbore. Takođe, nema dominacije DPS-a. Što se tiče rezultata koji je ostvarila Bošnjačka stranka, procenat je možda veći nego što je očekivano”, navela je Marović. 
___________ 

21:20 Obrađeno 97,10 % uzorka 

Rezultati na 97,10% obrađenog uzorka. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku

___________ 

21:00 Gazivoda: Nakon izbora brojna pitanja ostaju otvorena 

Opšti utisak o preizbornoj kampanji je da nije bila naročito interesantna sve do pred sam kraj, kazao je advokat i član Tužilačkog savjeta, Siniša Gazivoda.

“Bilo je zakazivanje Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Ne znamo šta se na toj sjednici dešavalo, jer su njihove sjednice zatvorene za javnost. Ukoliko je zaista bilo neophodno da se u odnosu na sve ove aktivnosti, sazove Vijeće i ako nije moglo da se odloži održavanje, sigurno je moglo da se održi tiše, da se ne bi moglo reći da se o tome priča pred izbore, kako bi se uticalo na njihov ishod. To za jedno demokratsko društvo uopšte nije dobro”, kazao je Gazivoda.  

Prema njegovom mišljenju, pitanje Zakona o predsjedniku, za koji postoji ozbiljna sumnja da su pojedine odredbe u suprotnosti sa Ustavom, ostavlja brojne dileme.  

Norme važe dok Ustavni sud ne odluči i objavi da nisu u skladu sa Ustavom, ali svakako je situacija interesantna, ističe Gazivoda. 

“Privremene rezultate izbore očekujemo ubrzo, u narednih nekoliko dana očekujemo i konačne. Nakon toga slijedi konstitutivna sjednica parlamenta, a potom slijedi rok od 30 dana u okviru kojih predsjednik treba da predloži mandatara. Tu će se primjenjivati Zakon o predsjedniku koji je kritikovan. Ako neko bude imao većinu od 41 poslanika ili više taj neko će biti predložen za mandatara. Ako to ne bude jasno, taj Zakon daje mogućnost predsjedniku da predloži mandatara na bazi njegovog uvjerenja da će neko moći da postigne tu većinu u roku od 90 dana. Sve su to interesantna pitanja”, rekao je Gazivoda.  

Gazivoda je dodao da će biti interesantna situacija, a koju smo imali ranije, kada je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) zaključila da je kršenje Zakona o sprječavanju korupcije ukoliko se nakon 30 dana od konstituisanja parlamenta aktuelni članovi Vlade zadrže na tim funkcijama, a pritom budu i članovi parlamenta. 

On je zaključio da sva pitanja iz izborne reforme još nijesu riješena, te da se sa tim mora početi sa radom što je prije moguće. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku

___________ 

20:30 Manja izlaznost važna poruka političkim elitama

Na kraju izbornog dana možemo reći da imamo dobru vijest – izborni dan je prošao mirno, uz kršenja tehničke prirode, ali to ne može uticati na proces u konačnom, naveo je izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica

“Izborni dan za sad možemo ocijeniti pozitivno, ponajbolji izborni dan u posljednjih desetak godina. Dešavaju se velike promjene na političkoj sceni, ali ne samo u smislu kandidata i partija, već kako se vodi kampanja”, kazao je Koprivica. 

Komentarišući nizak odziv birača, Koprivica je kazao da, iako se ne može porediti tako lako sa predsjedničkim, situacija jeste za analizu.  

“Između drugog kruga predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Na drugoj strani, imali smo odlazak čovjeka koji je obilježio tri decenije na političkoj sceni, kampanja je bila spisak dobrih želja, ono što se obećava teško da se može se ispuniti i to je moglo je da djeluje demotivišuće na birače. Nije bilo identitetskih tema, pričalo se o ekonomiji. Manja izlaznost može biti važna poruka birača političkim elitama”, zaključuje Koprivica. 
 
Na pitanje CDT-ove YouTube zajednice, kome manja izlaznost ide na ruku, da li manjim izbornim listama, Koprivica je kazao da je to pitanje “koliko su te liste motivisale svoje birače”. 
 
Predsjednik Državne izborne komisije (DIK), Nikola Mugoša, saopštio je da toj instituciji nije podnesen nijedan formalni prigovor. 

“Izborni dan je protekao u redu, zabilježene su određene nepravilnosti, ali to nije razlog za ponavljanje glasanja. Imali smo uobičajen broj poziva od OIK-a”, naveo je Mugoša. 

On je dodao da će se glasanje ponoviti na jednom biračkom mjestu u Tuzima. 

Mugoša je takođe podsjetio da je rok za podnošenje prigovora DIK-u u pogledu izbornog procesa u narednih 72 sata. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku

___________ 

20:10h     ODZIV: Do 20 sati glasalo 56,4% birača 

Do 20 sati glasalo je 56,4 odsto ili oko 305 760 birača. 

Na sjeveru zemlje do 20 sati glasalo je 58,3 odsto birača, u centralnoj regiji 59 odsto, a na jugu 49,2 odsto birača. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku

___________ 

20:05h Jovanović: Manja uključenost regionalnih medija rezultirala manjim brojem dezinformacija  

Znatno je manja uključenost regionalnih medija tokom predizborne kampanje što je rezultiralo manjim brojem dezinformacija koje su pratile vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori nego što je to bio slučaj u prethodna dva izborna ciklusa, saopštila je izvršna urednica CDT-ove platforme Raskrinkavanje, Jelena Jovanović.

Ona je navela da redakcija Raskrinkavanja tokom izbornog dana nije zabilježila dezinformacije vezano za izborni proces.

“Danas smo imali prilično miran dan, a redakcija Raskrinkavanja nije zabilježila dezinformacije vezano za izborni proces. Iako smo prethodno svjedočili slučajevima dezinformisanja karakterističnim za predizbornu kampanju, kao i pristrasnosti dijela medija, očigledna je manja uključenost regionalnih medija i njihova okupiranost drugim temama”, rekla je Jovanović.

Prema njenim riječima, tabloidi iz Srbije su tokom kampanje o crnogorskim izborima izvještavali sporadično.

“Ipak, za manje od jednog dana su objavili desetine tekstova sa optužbama na račun predsjednika pokreta Evropa sad, Milojka Spajića”, kazala je Jovanović.

Redakcija platforme Rasrinkavanje je, na osnovu monitoringa tabloida, evidentirala da oni daju medijski prostor isključivo predstavnicima koalicije “Za budućnost Crne Gore”, dok su druge liste, kako je navela Jovanović, prostor dobijale skoro isključivo samo kada ih neko kritikuje.

“Redakcija Raskrinkavanja zabilježila je i indirektne napade na pojedince i partije, poput netačnog izvještavanja Alo-a i Novosti u kojem su u isto vrijeme negativno pisali o bivšoj ministarki evropskih poslova Jovani Marović, predsjedniku Jakovu Milatoviću, kao i o Demokratskoj partiji socijalista”, kazala je Jovanović.

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku

___________ 

19:10h     ODZIV: Do 19 sati glasalo 50,3 % birača 

Do 19 sati glasalo je 50,3 odsto ili oko 272 850 birača. 

Na sjeveru zemlje do 19 sati glasalo je 54,1 odsto birača, u centralnoj regiji 52,2 odsto, a na jugu 42,4 odsto birača. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku   

___________ 

19:00h     Još sat do zatvaranja biračkih mjesta! 

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta pratite kako pristižu glasovi sa biračkih mjesta u realnom vremenu i našu projekciju rezultata na uzorku putem linka.

___________ 

18:50h Bešić: Izlaznost govori da građani nemaju prevelika očekivanja da će doći promjene 

Dosadašnja izlaznost građana na vandrednim parlamentarnim izborima govori da građani nemaju prevelika očekivanja da će se na političkoj sceni dogoditi ključne promjene dogoditi, kazala je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić, gostujući u CDT-ovom izbornom podkastu

Ocijenila je da je činjenica da je smjena vlasti i smjena Demokratske partije socijalista mobilisala veliki broj građana u prošlosti, te da je taj proces zaokružen na predsjedničkim izborima. 

Dodala je da su očekivanja od buduće Vlade velika, ocjenjujući da prethodni saziv izvršne vlasti nije postigao puno u pogledu donošenja zakona. 

“I oni zakoni koji su doneseni, znamo da su za procedure korištene prečice. Naime, većina zakona je donošena na način da ih predlaže sam parlament, a što po zakonu ne obavezuje javnu raspravu, kao što je u slučaju kada Vlada predlaže zakonska rješenja. To je ono što je dovelo do toga da parlament donosi zakone bez učešća građana, bez učešća civilnog sektora i što taj proces čini manje demokratskim”, navela je Bešić. 

Na pitanje šta je potrebno kako bi se parlament, od donosioca neustavnih zakona i institucije koja blokira određene zakone, pretvorio u konstruktivnog učesnika neophodnih reformi, Bešić je istakla da je preduslov za to donošenje kvalitetnog zakona o parlamentu i Vladi. 

“Ti zakoni su neophodni kako bi se funkcije parlamenta i Vlade razgraničili i kako bi postojali mehanizmi za snošenje odgovornosti za svako činjenje koje je protiv zakona. Sa druge strane, pored zakona, potreban je osjećaj odgovornosti kod poslanika. Da su oni izabrani od strane građana, da ih zastupaju u parlamentu i da zastupaju njihove interese”, kazala je Bešić. 

Ona je naglasila da je neophodna i reforma pravosuđa, usklađivanje izbornog zakonodavstva sa preporukama i standardima, kako ne bi naredni izborni ciklus dočekali sa trenutnim zakonodavnim okvirom koji, prema njenim riječima, pogoduje svim političkim strukturama. 

Govoreći o evropskim integracijama, ona je navela da u javnosti nije dovoljno istaknuta uloga parlamenta u tom procesu. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku  

___________ 

18:20h Presjek izbornog dana 

Izborni dan se zasad odvija u mirnoj atmosferi, uz generalno poštovanje procedura, i uz manje, uglavnom tehničke, nepravilnosti. 

Na samom otvaranju na nekoliko biračkih mjesta nam je prijavljeno da su dobili manji broj glasačkih listića od broja upisanih birača. 

Takođe, na nekoliko biračkih mjesta naši posmatrači su registrovali da su birački odbori nepotpuni, te da glasanje sprovode tek 3 ili 4 člana stalnog sastava. Podsjećamo da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Tokom dana na manjem broju biračkih mjesta zapažene su i povrede tajnosti glasanja, u vidu javnog glasanja ili fotografisanja glasačkih listića. Uočili smo i primjere glasnog izgovaranje imena birača, što nije dozvoljeno. 

Na nekoliko biračkih mjesta u više opština je došlo do kratkotrajnog prekida napajanja električnom energijom, ali to nije imalo uticaja na sprovođenje procedure glasanja.  

Na manjem broju biračkih mjesta zabilježeni su i problemi sa funkcionisanjem uređaja za elektronsku identifikaciju.  

Ozbiljniji problem je zabilježen na biračkom mjestu broj 21 u Tuzima, gdje je došlo do prekida glasanja i zatvaranja biračkog mjesta,  zbog incidenta između članova biračkog odbora vezanog za glasanje putem pisma. Nije izvjesno da li će na ovom biračkom mjestu biti nastavka glasanja. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku. 

___________ 

18:10h     ODZIV: Do 18 sati glasalo  45,5% birača 

Do 18 sati glasalo je 45,5,odsto ili oko 246 800 birača. 

Na sjeveru zemlje do 18 sati glasalo je 50,2 odsto birača, u centralnoj regiji 47 odsto, a na jugu 37,4 odsto birača. 

Pratite uživo izbornu noć na ovom linku. 

___________   

17:40h     Pratite uživo izbornu noć sa nama! 

Od 18 časova, pratite izbornu noć uživo sa nama putem novog linka. 

___________ 

17:30h Raskrinkavanje: Dobro što svjedočimo “dosadnom” izbornom danu 

Novinar Raskrinkavanja Marko Vukajlović ocijenio je da je izborni dan dosadan što se tiče dezinformacija i dodao da je dobro što je tako. 

„Sve je proteklo neočekivano mirno. Evidentno je bilo manje dezinformacija tokom kampanje za parlamentarne izbore, mi smo zapravo u izbornom ciklusu već godinu dana, imali smo sijaset dezinformacija koje su pratile i lokalne i predsjedničke izbore. Dakle, nije da nije bilo dezinformacija, ali je intenzitet opao“, pojasnio je on.  

Dodao je da je redakcija Raskrinkavanja evidentirala ogromnu mrežu koja širi dezinformacije i koja se podigne i spusti kada to nekome odgovara. 

 „To smo vidjeli u slučaju Do Kvon, za 24 sata su se mediji i društvene mreže usijali“, dodao je Vukajlović.  

Novinarka Raskrinkavanja Nina Đuranović kazala je da je i tokom ove kampanje najčešća praksa bila objavljivanje prozivoljnih rezultata ispitivanja javnog mnjenja. 

 „Podsjetiću da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika nije dozvoljeno objavljivanje rezultata istraživanja 15 dana prije izbora i teško da bi neka ozbiljna istraživačka kuća ili medij to objavio. Sve češće se objavljuju istraživanja bez toga da se pripisuju nekome pa je nemoguće dokazati da su lažna“ , kazala je Đuranović. 

Oni su pojasnili da je bilo očigledno pristrasno izvještavanje nekih medija, naročito onih iz Srbije koje su pratili kroz monitoring.  

„Konkretno mediji iz Srbije zauzimaju jednu stranu i postaju činilac u izbornom procesu u drugoj zemlji. Najveći mediji iz Srbije koje smo pratili ne dijele dezinformacije na društvenim mrežama“, zaključio je Vukajlović. 

___________ 

17:00h Vujačić: Birački odbori neobučeni, nezainteresovani ili neodgovorni  

U odnosu na to kakve stavove političari iznose o osobama sa invaliditetom (OSI), bolje bi bilo da nas ne pominju, poručila je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore gostujući u CDT-ovom izbornom podkastu. 

Ona je kazala da, iako ima pozitivnih primjera, većinom političari kada budu vlast ili opozicija ne bave s osobama sa invaliditetom na način koji bi značio garanciju ostvarivanja njihovih prava. 

Vujačić je navela da su birački odbori neobučeni, nezainteresovani ili neodgovorni da sam proces glasanja učine dostojanstvenim za osobe sa invaliditetom i u sladu sa zakonom. 

Vujačić je govoreći upravo o svom iskustvu prilikom današnjeg glasanja kazala da biračko mjesto nije bilo uređeno na način koji bi obezbjeđivao nesmetano pravo glasa osobama sa invaliditetom, konkretno korisnicima kolica i osobama niskog rasta. 

“Već se birački odbor u trenutku kada sam se pojavila počeo organizovati šta da uradi da birački proces za mene učini pristupačnijim”, kazala je Vujačić. 

Navela je da su kabine za glasanje bile nepristupačne, te da je to bio i slučaj sa glasačkom kutijom koja je bila postavljena na stolu za kojim sjede članovi biračkog odbora. 

“Kada sam opomenula kako to treba biti učinjeno, uslijedilo je to da se glasačka kutija naginje da bih ja samostalno ubacila listić, jer ne dozvoljavam naravno da to u moje ime rade članovi biračkog odbora”, pojasnila je Vujačić. 

Dodala je da njen primjer nije usamljen, već da su im posmatrači ukazali na ovaj, ali i na druge probleme sa kojima se suočavaju OSI prilikom ostvarivanja biračkog prava i koji se ponavljaju već godinama. 

Odgovarajući na pitanje u vezi sa tajnošću glasanja Vujačić je kazala da OSI imaju pravo da glasaju uz pomoć asistenta, ukoliko to žele i ukoliko ga sami izaberu, imaju pravo da glasaju samostalno i uz pomoć šablona i putem pisma. 

Međutim, kako je dodala i tu se javljaju propusti. 

“Danas se u Bijelom Polju desilo da birački odbor ne dozvoljava glasanje uz pomoć asistenta, već su insistirali da birač glasa uz pomoć šablona. Birački odbor ne samo što je insistirao da glasa uz pomoć šablona, već i da slabovida osoba sama ubaci listić, iako je trebalo da to urade oni. Birački odbori moraju biti obučeni šta su prava svih birača pa i osoba sa invaliditetom kako se ovakve situacije ne bi ponavljale u praksi”, dodala je Vujačić. 

Kazala je da još nijesmo ni počeli govoriti o osobama sa invaliditetom koje se aktivno bave politikom, nego o njima govorimo samo kao o biračima. 

“To samo po sebi pokazuje koliko je Crna Gora demokratski razvijena ili nije i koliko su izbori praznik demokratije za  ili osobe sa invaliditetom ili nisu”, kazala je ona. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku       

___________ 

16:40h Nove informacije o zabilježenim nepravilnostima 

Na biračkom mjestu broj 21 u Tuzima glasanje je prekinuto i biračko mjesto je zatvoreno u 15:30. Do ovoga je došlo nakon incidenta vezanog za glasanje putem pisma, do koga je došlo zbog toga što je predstavnik jedne liste pokušao da napusti biračko mjesto noseći glasačke listiće namijenjene za glasanje putem pisma, u čemu su ga drugi članovi spriječili ne dopustivši mu da ide sam. Tom prilikom su glasački listići pogužvani. 

Zbog kvara na uređaju za elektronsku identifikaciju, na biračkom mjestu broj 15 u Tuzima od početka glasanja se sprovodi vizuelna identifikacija birača.  

Na biračkom mjestu broj 26-D u Podgorici jedan birač je fotografisao glasački listić i ubacio ga u kutiju. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, a glasački listić uprkos tome nije poništen. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku      

___________ 

15:30h Raičević: Da nemamo kvote, ne bi imali ni ovaj procenat žena u politici 

U predizbornoj kampanji za vanredne parlamentarne izbore žene su bile minimalno zastupljene, navela je izvršna direktorica Centra za ženska prava (CŽP), Maja Raičević.  

“Sama kampanja nije dala veću vidljivost ženama zbog čega su malo više pošteđene etiketiranja, govora mržnje i diskriminatornih opaski kojima smo svjedočili u prethodnom periodu i u prethodnoj kampanji”, ukazala je Raičević. 

Ona je rekla da su mnoge žene u politici i u javnom životu uopšte bile izložene, kako je ocijenila, nedopustivom govoru mržnje, a da se eskalacija dogodila 2020. godine. 

“Rekla bih da se ta kampanja nastavlja i protiv civilnog sektora i žena u civilnom sektoru, jer su one u ovom trenutku i najaktivnije kada su u pitanju neke goruće teme”, navela je Raičević. 

Ona je kazala da je Centar za ženska prava sproveo analizu rodne komponente izbornog procesa. 

“Pratili smo strukturu rangiranja izbornih listi i rangiranja žena na njima, kao i sadržaj izbornih programa. Razočaravajuće je da se žene nalaze na trećem i četvrtom mjestu, najčešće na četvrtom mjestu izbornih lista. To je, podsjećam, zakonski minimum. Da nemamo kvote, ne bi imali ni ovaj procenat žena u politici. I dalje svjedočimo marginalizaciji žena na svim poljima, pa i kada je u pitanju politika”, ukazala je Raičević.  

Ocijenila je i da potrebe žena nijesu artikulisane kroz izborne programe, da se muškarci nerado odriču moći, kao i da su žene naučene da se ne bore previše za svoje pozicije. 

Raičević je istakla da država mora, putem podsticajnih mjera, da obezbijedi uslove da bi se žene pravile politikom. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku     

___________ 

15:10h     ODZIV: Do 15 sati glasalo 35,1% birača 

Do 15 sati glasalo je 35,1 odsto ili oko 190 750 birača.  

Na sjeveru zemlje do 15 sati glasalo je 38,6 odsto birača, u centralnoj regiji 36,2 odsto, a na jugu 29,1 odsto birača. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku    

___________ 

14: 20h Murić: Izborni dan protiče bez dezinformacija 

Tokom izbornog dana, redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje.me, nije zabilježila dezinformacije u vezi izbornog procesa, saopštio je glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja, Darvin Murić. 

Kako je kazao, izborni dan za sad protiče mirno, baš kao što je bio slučaj i sa većim dijelom kampanje. 

“Danas nismo zabilježili dezinformacije vezno za izbore. Ipak, treba napomenuti da smo tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama zabilježili da se dijele neprovjerena i sumnjiva istraživanja javnog mnjenja, što je trend tokom ove, ali i prethodne dvije kampanje”, ukazao je Murić. 

Prema njegovim riječima, posljednjih dana su se aktivirali pojedine televizije iz Srbije i počele učestalije pratiti izborni proces. 

“Čak su našle za shodno da dovode pjevače kao što je Baja Mali Knindža, da komentarišu politička dešavanja u Crnoj Gori. Ipak, dosadašnjim tokom izbornog dana, što se tiče dezinformacija, možemo biti zadovoljni”, zaključio je on. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku   

___________ 

14:15h Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 14 sati  

Na biračkom mjestu broj 8 u Zeti u 13h je konstatovano da zbog pogrešne upotrebe uređaja za elektronsku identifikaciju nijesu odštampane potvrde o izvršenoj elektronskoj identifikaciji za 259 birača koji su do tad glasali. Glasanje je nastavljeno, a o problemu je obaviještena OIK. 

Na biračkom mjestu broj 27 u Podgorici birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.  

Naši posmatrači su prijavili kraće prekide u napajanju električnom energijom na biračkim mjestima broj 57 i 59 u Nikšiću, broj 2 u Gusinju i broj 29 u Kotoru. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku   

___________ 

14:10h     Odobreno oko 1,52%  zahtjeva za glasanje putem pisma 

Birački odbori su odobrili oko 8 300 zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko 1,52%  odsto od ukupnog broja upisanih birača. 

Na parlamentarnim izborima 2020. godine putem pisma je glasalo oko 2.5 odsto ukupno upisanih birača, dok je na parlamentarnim izborima 2016. putem pisma glasalo 10 134 birača. To pravo je 2012. iskoristilo 15 290 birača, a 2009. godine 15 192 birača. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku   

___________ 

13:45h Digitalizacijom do lakšeg sprovođenja izbornog procesa  

Javna uprava bi trebalo da obezbijedi da informacije budu što pristupačnije građanima, jednostavnije predstavljene, a sistem funkcionalan. To je poručila koordinatorka projekata u nevladinoj organizaciji 35mm, Snežana Nikčević

Govoreći o sistemu javne uprave koji se primjenjuje u predizbornom periodu, Nikčević je ukazala da zakonski okviri omogućavaju određene servise koji bi trebalo da budu olakšica u izbornom procesu. Ipak, kako je ukazala, još uvijek nije zaživjela njihova potpuna primjena. 

“U prethodnom periodu smo mogli da se uvjerimo da dosta stvari koje bi trebalo da funkcionišu, ne funkcionišu. Što se tiče elektronskog sistema prikupljanja potpisa, mi imamo dostupan sistem elektronske lične karte, nova lična karta koja sadrži elektronski potpis i elektronski pečat. Zakon o elektronskom potpisu je usvojen kao nešto što je validno. Međutim, sam sistem elektronske lične karte karte i njena aktivacija je na veoma niskom nivou. Imamo novu ličnu kartu, a građani je i dalje koriste kao staru, biometrijsku upravo zbog procesa aktivacije koji je kompleksan. Građani u dosta segmenata i ne znaju šta mogu sve sa njom”, istakla je Nikčević. 

Nikčević je ukazala da bi sistem elektronskog glasanja podrazumijevao učestvovanje više djelova javne uprave. 

“Morate da imate različite vrste podataka koji međusobno komuniciraju, a mi imamo problem sa komunikacijom onlajn i oflajn. U tom segmentu, mislim da je to prvi korak koji nam je neophodan a na kojem se djelimično radi”, rekla je Nikčević.  

Ona je pojasnila da se Crna Gora u procesu digitalizacije javne uprave ugleda na sistem koji primjenjuje Estonija. Ove godine su u toj državi prvi put sprovedeni izbori tokom kojih su građani bili u prilici da glasaju elektronskim putem, međutim, kako je kazala, tome je prethodila edukacija građana od 2015. godine. 

“Centar svega je da izgradite povjerenje kod građana, u digitalizaciju, kao i kompletan sistem. Ljudski faktor ostaje najveći izazov”, rekla je Nikčević. 

Ona je navela da nalazi monitoringa koji su sproveli pokazuju da portal e-peticija nije toliko funkcionalna aplikacija. 

“Što se tiče građanskog učešća, na konto digitalnih alata koji su dostupni, ono je na vrlo niskom nivou. To nije slučaj samo sa Crnom Gorom. Građani nisu ni svjesni šta sve ima, imamo neke svoje navike. Najveća greška je što mi digitalizaciju komuniciramo odvojeno. Najveći problem je promijeniti percepciju, odnosno svijest ljudi o stvarima koje mogu da se dese. Digitalno predstavlja alat, ne svrhu za sebe, kao takav treba da se komunicira, jer nam je integrisan u sve sfere života”, poručila je Nikčević. 

Pojasnila je da je kod elektronske participacije problem i to što dio usluga i uradite elektronski do jednog momenta, ali onda obično morate preći na ofline način.  
 

Nikčević je ocijenila da je sajber bezbjednosti u Crnoj Gori na niskom nivou.  

“Crna Gora je jedina država u regionu koja nije uskladile sve zakone sa GDPR-om. Nemamo preventivni momenat, nama je morao da se desi sajber napad, da bi se pokrenula čitava priča. Što se tiče građana vrlo često ne vodimo računa o tome kako dijelimo svoje podatke”, ukazala je Nikčević.  

Ponovila je da digitalizacija nije ništa apstraktno i odvojeno i kazala da bi voljela da ljudi budu malo skeptični i da vode računa o načinu na koji prosleđuju ili objavljuju svoje lične podatke. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.    

___________    

13:15h Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 13 sati

Na biračkom mjestu broj 74-C u Podgorici jedan birač je presavio listić sa pogrešne strane tako da je jedan član odbora vidio za koga je glasao, međutim taj listić nije poništen, što je suprotno pravilima. 

Građani nam javljaju da su štabovi političkih partija počeli da upućuju telefonske pozive građanima da izađu da glasaju. Pozivamo političke partije da se danas uzdrže od svega što bi se moglo protumačiti kao pritisak na birače, a građane ohrabrujemo da glasaju slobodno.  

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.   

___________ 

13:10h     ODZIV: Do 13 sati glasalo 27,4% birača 

Do 13 sati glasalo je 27,4 odsto ili oko 148 900 birača.  

Na sjeveru zemlje do 13 sati glasalo je 29,6 odsto birača, u centralnoj regiji 28,6 odsto, a na jugu 22,9 odsto birača. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.   

___________ 

12:15h Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 12 sati  

Na biračkom mjestu broj 101 u Nikšiću, na inicijativu ovlašćenog predstavnika izborne liste nije prihvaćen jedan zahtjev za glasanje putem pisma jer je bio na starom obrascu. Lice koje je dostavilo zahtjev je nakon toga popunilo zahtjev na novom obrascu, i potpisalo ga umjesto birača, što je prihvaćeno. Ovo je suprotno pravilima jer obrazac zahtjeva za glasanje putem pisma mora biti lično potpisan od strane birača. 

Na biračkom mjestu broj 39 u Podgorici jedan birač je prilikom ubacivanja listića javno saopštio za koga je glasao, a birački odbor nije poništio taj listić, iako je prema zakonu bio dužan da takav glasački listić učini nevažećim. 

Na biračkom mjestu broj 29 u Ulcinju prijavljeno je da imaju jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen OIK-u. 

Na nekoliko biračkih mjesta naši posmatrači i mobilni timovi registrovali su nepotpune biračke odbore, tj. a glasanju ne prisustvuju svi članovi stalnog sastava biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.   

___________   

12:10h     ODZIV: Do 12 sati glasalo 22% birača 

Do 12 sati glasalo je 22 odsto ili oko 119 500 birača.

Na sjeveru zemlje do 12 sati glasalo je 23,2 odsto birača, u centralnoj regiji  23,1 odsto, a na jugu 18,6 odsto birača. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.   

___________   

11:20h Cenzus i afirmativna akcija: Za manjinske narode važe drugačija pravila 

Prelazak cenzusa i ulazak u parlament za manjinske narode razlikuje se u odnosu na opšti cenzus, pojasnila je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević. 

Ona je odgovarala na pitanja gledalaca CDT-ovog izbornog podkasta koje su zanimali detalji o glasanju putem pisma, postupanju u slučaju prekida glasanja, cenzus za ulazak u parlament…  

Kovačević je pojasnila da se cenzus za izborne liste koje predstavljaju manjinske narode razlikuje u odnosu na opšti cenzus. 

“Ako nijedna izborna lista od prijavljenih koje predstavljaju manjinske narode ne pređe cenzus od tri odsto, jedna ili sve liste tog naroda koje pređu 0.7 odsto, njihovi glasovi se sabiraju i one ulaze u raspodjelu mandata kao jedna zbirna lista. Osim toga, postoji još jedna afirmativna mjera za pripadnike manjinskih naroda, odnosno hrvatskog, pošto oni nijesu brojni da bi mogli da zadovolje ovaj cenzus. Ukoliko lista hrvatskog naroda ne dosegne cenzus od tri odsto, što nije realno, ni moguće, a ni 0.7 odsto, najuspješnija od lista koja ostvari najmanje 0.35 odsto, dobija jedan mandat”, pojasnila je Kovačević. 

Odgovarajući na pitanje da li su biračka mjesta obezbijeđena kada su u pitanje dojave o postavljanju bombi, Kovačević je kazala da se po tom pitanju MUP juče izjasnio. 

“Imaju resurse i znanje da osiguraju da niko zlonamjeran ne ugrozi biračka mjesta i izborni dan”, dodala je ona. 

Na pitanje zašto su u ovom izbornom ciklusu izborni listići štampani na ćiriličnom pismu, Kovačević je pojasnila da su ćirilica i latinica ravnopravna pisma i da se listići štampaju naizmjeničnim redom. Tokom prethodnih izbora, izborni listić je bio štampan na latinici, te je iz tog razloga za vanredne parlamentarne izbore listić na ćirilici. 

Ona je objasnila da, ukoliko dođe do prekida glasanja duže od sat vremena, u tom slučaju se produžava za vremenski period koliko je prekid trajao.  

“Do prekida dolazi zbog različitih razloga, ukoliko dođe do neke velike nepravilnosti (nepremostive prepreke) glasanje se prekida. U slučaju nekog dugotrajnog prekida, dolazi zbog nekog većeg problema. Zakonom nije propisano koliko može biti produžavanje, ono što smo do sada u praksi gledali bilo je najviše sat, dva”, navela je Kovačević. 

Odgovarajući na pitanje kako to da u ovoj izbornoj kampanji niko nije pominjao dijasporu, Kovačević je kazala da joj se čini da je u ovom izbornom ciklusu crnogorska dijaspora bila pošteđena.  

Na pitanje šta se dešava ukoliko na biračkom mjestu nestane struja, Kovačević je pojasnila da je u slučaju prekida napajanja biračkog mjesta električnom energijom, zakonom predviđeno da se nastavi glasanjem vizuelnom identifikacijom. Kako je dodala, iako je elektronska indentifikacija birača savremeniji sistem, nema razloga za sustezanje da se pristupi vizuelnoj identifikaciji. Pojasnila je da u tom slučaju birački odbor obavještava DIK i  da nema razloga da se glasanje zaustavlja. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.    

___________    

11:10h     ODZIV: Do 11 sati glasalo 16% birača 

Do 11 sati glasalo je 16 odsto ili 86 790 oko birača. 

 

Na sjeveru zemlje do 11 sati glasalo je 16,2 odsto birača, u centralnoj regiji 17,1 odsto, a na jugu 13,9 odsto birača.  

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.   

___________    

10:00h     Pratite uživo izborni dan na YouTube kanalu CDT CrnaGora

I ovaj put svaki građanin i građanka mogu pomoći u suzbijanju zloupotreba. Pozivamo vas da se direktno uključite i budete dio naše izborne YouTube zajednice. Pišite nam o dešavanjima, utiscima sa biračkih mjesta, eventualnim kršenjima, pritiscima ili bilo kakvom neprimjerenom odnosu prema vama – mi ćemo preko naših koordinatora i posmatrača na biračkim mjestima te tvrdnje provjeriti i  obavijestiti nadležne državne organe. 

Pitajte sve što vas zanima o izborima, šaljite nedoumice vezane za izborni proces i samu proceduru glasanja – a mi ćemo organizovati posebne Q&A sesije i uživo odgovarati na pitanja. 

Naša izborna zajednica postoji da bi ljudi bili informisani i da mogu direktno učestvovati u izbornom procesu. Ona nije prostor za mržnju, nasilje, provokacije niti političku propagandu. Sve informacije i dešavanja o parlamentarnim izborima pratite uživo na linku.

___________   

9:20h     Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 9 sati  

Sa otvaranjem biračkog mjesta broj 3 u Pljevljima se kasnilo 15 minuta jer nije funkcionisao uređaj za elektronsku identifikaciju. Problem je otklonjen i glasanje se normalno odvija. 

Na biračkim mjestima broj 31 u Ulcinju i broj 92 u Nikšiću prijavljeno je da imaju po jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen opštinskim izbornim komisijama. 

Na biračkim mjestima broj 24 u Podgorici i broj 14 u Rožajama na biračkom mjestu nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Podsjećamo da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.  

___________   

9:10h     ODZIV: Do 9 sati glasalo 5,4 % birača 

Do 9 sati glasalo je 5,4 odsto ili oko 29 300 birača.  

Na sjeveru zemlje do 9 sati glasalo je 4,9 odsto birača, u centralnoj regiji 6 odsto, a na jugu 4,9 odsto birača. 

 Pratite uživo izborni dan na ovom linku.  

___________   

8:10h     ODZIV: Do 8 sati glasalo 2,3 % birača 

Do 8 sati glasalo je 2,3 odsto ili oko 12 300 birača.  

Na sjeveru zemlje do 8 sati glasalo je 2,1 odsto birača, u centralnoj regiji  2,5 odsto, a na jugu 2,1 odsto birača. 

Pratite uživo izborni dan na ovom linku.  

___________   

7:30h     Raskrinkavanje.me prati informacije o izborima 

CDT-ova platforma Raskrinkavanje.me danas prati izvještavanje medija o izborima i objave koje se plasiraju putem društvenih mreža. Izvještavaćemo javnost putem live-bloga Raskrinkavanje.me da li i koje dezinformacije i lažne vijesti se šire u toku izbornog dana. 
 
Pozivamo građanke i građane da nam prijave ukoliko sumnjaju u istinitost informacija o izborima koje su dostupne na medijima i društvenim mrežama, a naš tim Raskrinkavanja će to provjeriti.

___________   

7:15h     Građanke i građani da pomognu u suzbijanju zloupotreba 

Pored naših akreditovanih posmatrača, građanke i građani su ti koji mogu da pomognu u suzbijanju zloupotreba! Šaljite nam informacije o nepravilnostima, ali i sumnjive vijesti i objave u medijima i društvenim mrežama. Naš tim će tokom cijelog izbornog dana i noći odgovarati na vaša pitanja! 

Pozivamo građanke i građane da nam direktno pišu na našem live chatu dileme i pitanja o ovom izbornom procesu, a naš tim će biti dostupan da pruži sve odgovore i informacije. 

___________ 

7:00h     Građani i građanke Crne Gore danas glasaju na parlamentarnim izborima 

Građani i građanke Crne Gore danas odlučuju ko će biti njihovi predstavnici u parlamentu naredne četiri godine. Na parlamentarnim izborima učestvuje 15 izbornih lista. 

Biračka mjesta su otvorena od 7 do 20 časova. 

Parlamentarne izbore prate naši akreditovani posmatrači i posmatračice koji su na osnovu reprezentativnog uzorka raspoređeni na biračkim mjestima u svakoj opštini. Takođe, na terenu su i naši mobilni timovi koji će obilaziti biračka mjesta na kojima nemamo posmatrače.  

Tokom izbornog dana biće vam dostupne informacije o odzivu birača, kršenjima procedure, eventualnim tenzijama i problemima, a rezultate izbora uživo možete pratiti, u vrlo kratkom roku nakon zatvaranja biračkih mjesta.  

CDT će devet puta u toku dana objavljivati informacije o odzivu birača – u 8:10h, 9:10h, 11:10h, 12:10h, 13:10h, 15:10h, 18:10h, 19:10h i 20:10h. 

Bićete informisani i o drugim zanimljivim aspektima izbora: da li vam i ko plasira dezinformacije, da li je bilo stranih uplitanja u ovaj izborni proces, koje su ga pravne nedoumice obilježile, te kakva je naša evropska perspektiva nakon parlamentarnih izbora. 

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta pratite na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora pristizanje glasova i projekciju rezultata na uzorku. CDT radi projekciju rezultata izbora na osnovu slučajnog reprezenatativnog uzorka biračkih mjesta. Ovaj metod se naziva PVT – metod paralelnog prebrojavanja glasova. 

Pratite izborni dan i izbornu noć uživo sa nama na YouTube kanalu CDT CrnaGora. 

 

Glasajte slobodno! 

Projekat nadgledanja izbora podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Procjene i zaključci koje saopštavamo su isključiva odgovornost CDT-a i one moraju nužno da održavaju stavove donatora. 

___________ 

10/6/2023

Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (biračke odbore, OIK-e i DIK) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan. 

___________

9/6/2023

Kampanja bila isuviše mirna da bi tako ostalo do kraja

Izborne liste su prepoznale sve važne probleme koji tište građane i u predizbornoj kampanji predložile puno konkretnih mjera, međutim mnoga obećanja su nerealna, ocijenio je dugogodišnji novinar televizije Vijesti i predsjednik Sindikata medija, Radomir Kračković tokom podkasta “Akcija”. 

___________

9/6/2023

Slučaj Do Kvon uključio tabloide iz Srbije u kampanju, oni jasno zauzeli jednu stranu

Kada se rezultati monitoringa medija iz ovog izbornog ciklusa uporede sa lokalnim i predsjedničkim, evidentno je da je zainteresovanost tabloida iz Srbije za izbore u Crnoj Gori bila manja i da na njihovim portalima dominiraju objave o Kosovu i protestima u Srbiji, sve do slučaja optuživanja lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića za saradnju sa Koreancem Do Kvonom.

___________

9/6/2023

Preko 40 primjera zloupotreba resursa i državnog aparata

U periodu od 26. maja zaključno sa 8. junom registrovano je preko 40 slučajeva funkcionerske zloupotrebe resursa i državnog aparata što za posljedicu ima stvaranje institucionalne prednosti i bolju poziciju uoči održavanja parlamentarnih izbora 2023. godine. Dominantni akteri ovih aktivnosti su predstavnici Vlade, ali su zabilježeni slučajevi funkcionerske kampanje na lokalnom nivou. U pojedinim slučajevima u njoj su učestvovali i funkcioneri preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

___________

8/6/2023

Da li partije daju realna obećanja u kampanji za parlamentarne izbore 2023?

Šta se nudi građanima u ovoj izbornoj kampanji i da li su obećanja koja partije daju na izborima realna?

Da li je zaista moguće ispuniti ono što nam partije obećavaju, te zašto su nacionalne teme zamijenjene sa obećanjima o ekonomskom raju?

O ovoj izbornoj kampanji razgovaramo sa Radomirom Kračkovićem večeras od 19 časova na našem YouTube kanalu. Pratite nas! 📺

___________

8/6/2023

Postupanja u slučaju Spajića imaju elemente zloupotrebe javnih funkcija

Iako je nezakonito finansiranje partija ogroman problem, iznošenje optužbi na račun nosioca liste Evropa sad, Milojka Spajića, nije u nadležnosti predsjednika Vlade, izričit je primjer kršenja fer igre u predizbornoj kampanji i ima elemente kampanje i zloupotrebe javnih funkcija. 

Ovo su poručili programska direktorica CDT-a Milica Kovačević i Marko Sošić iz Instituta alternativa u CDT-ovom podkastu “Da li partije poštuju Kodeks za fer i demokratske izbore 2023”.  

___________

6/6/2023

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva sve izborne liste da, u skladu sa potpisanim Kodeksom za fer i demokratsku izbornu kampanju, javno osude ove pojave i pokažu solidarnost sa političkim neistomišljenicima kojima se nanosi nedozvoljena šteta u kampanji.

___________

6/6/2023

Da li partije poštuju Kodeks za fer i demokratske izbore?

Kako partije poštuju Kodeks koji su potpisale u maju 2023? Da li građani i građanke mogu slobodno da ostvare svoje biračko pravo? Postoji li u ovoj kampanji zloupotreba državnih resursa? Razgovaramo sa Markom Sošićem iz Instituta alternativa i programskom direktoricom CDT-a Milicom Kovačević.

___________

6/6/2023

Tužilaštvo da pruži zvaničnu informaciju o slučaju Do Kvon

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva tužilaštvo da obavijesti javnost o preduzetim aktivnostima vezanim za slučaj koji je objavljen u medijima a tiče se navodnog povezivanja optuženog južnokorejskog državljanina Do Kvona sa jednim od nosilaca liste na parlamentarnim izborima.

___________

6/6/2023

Kako pratimo parlamentarne izbore 2023?

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) nadgleda parlamentarne izbore koji će se održati 11. juna 2023. godine. Pratite uživo sva izborna dešavanja i preliminarne rezultate na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora!

___________

2/6/2023

Poštujte potpisano, mijenjajte političku kulturu!

___________

1/6/2023

Javite nam ukoliko je vaš potpis lažiran za podršku nekoj izbornoj listi i mi ćemo preduzeti dalje korake ka tužilaštvu. www.provjeripotpis.me

https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1664266128548409344

___________

1/6/2023

Dezinformacija manje nego u prethodnoj kampanji

Broj dezinformacija koje su plasirane u dosadašnjem toku kampanje za parlamentarne izbore je manji nego što je to bio slučaj u prethodna dva izborna ciklusa.

___________

31/5/2023

Otkažite sve funkcionerske aktivnosti do izbora

Centar za demokratsku tranziciju poziva predsjednika, potpredsjednike i ostale članove Vlade, te direktore državnih preduzeća da od danas do dana izbora ne održavaju javne aktivnosti koje se na bilo koji način mogu podvesti pod funkcionersku kampanju.

___________

28/5/2023

Manipulacije o izborima koje treba da znate

Iako su dezinformacije vezane za politiku konstantno prisutne u javnom prostoru Crne Gore, dezinformisanje javnosti je uvijek dodatno pojačano pred izbore a sa jasnim ciljem – da se utiče na birače.

___________

25/5/2023

Partije se obavezale na nenasilnu i fer kampanju 

Potpisivanjem Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju svi akteri parlamentarnih izbora obavezali su se da će promovisati neprikosnoveno pravo građana/ki da glasaju slobodno. 

___________

25/5/2023

Potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju

Centar za demokratsku tranziciju je, u okviru projekta monitoringa parlamentarnih izbora 2023. godine i kampanje “Glasaj slobodno”, ponudio izbornim listama potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju (Kodeks).

___________

15/5/2023

___________

4/5/2023  

Kodeks za fer izbore

Učesnicima predstojećih parlamentarnih izbora smo ponudili potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju (kodeks).

Kodeksom želimo nadomjestiti manjkavosti našeg izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva. Cilj pripreme ovog dokumenta je isticanje značaja poštovanja univerzalnih demokratskih principa i međunarodnih standarda sprovođenja fer i kompetitivnog izbornog procesa. 

___________

3/5/2023  

MUP da uspostavi mehanizam za transparentniji birački spisak

___________

28/4/2023 

AZLP da provjeri potpise podrške

Pozivamo Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) da iskoristi ovlašćenja za vršenje nadzora iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i proaktivno i blagovremeno provjeri da li politički subjekti na zakonit način prikupljaju potpise podrške izbornim listama za parlamentarne izbore.

___________

27/4/2023