Tužilaštvo da pruži zvaničnu informaciju o slučaju Do Kvon

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva tužilaštvo da obavijesti javnost o preduzetim aktivnostima vezanim za slučaj koji je objavljen u medijima a tiče se navodnog povezivanja optuženog južnokorejskog državljanina Do Kvona sa jednim od nosilaca liste na parlamentarnim izborima.

Takođe, pozivamo i druge državne organe koji se pominju u medijskim navodima vezanim za ovaj slučaj da javnosti daju tačne, zvanične informacije.

S obzirom na to da je ova informacija dospjela u javnost samo nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora, smatramo da građanke i građani moraju imati zvanične i pouzdane informacije o tom događaju jer on direktno može uticati na izborni proces koji je u toku i na opredjeljenje birača na izborima.

Javnost ovu informaciju mora dobiti prije održavanja parlamentarnih izbora kako bi bila sigurna da li se ovdje radi o redovnom postupku koji vode državni organi ili pokušaju podmetanja nosiocu liste Evropa sad, Milojku Spajiću, s ciljem direktnog uticanja na izborni rezultat i uticaja na opredjeljenje birača.

Napominjemo da su se izborne liste, potpisujući Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju, obavezale da neće iznositi informacije koje nijesu potkrijepljene preciznim dokazima, u cilju diskreditovanja i omalovažavanja drugih izbornih lista i kandidata/kinja, te da neće sprovoditi anonimne negativne kampanje protiv političkih oponenata.

Zato je važno da dobijemo pravovremene i tačne informacije o ovom događaju kako bi se spriječilo širenje daljih spekulacija i nanošenje štete ovom izbornom postupku.