Dezinformacija manje nego u prethodnoj kampanji

Broj dezinformacija koje su plasirane u dosadašnjem toku kampanje za parlamentarne izbore je manji nego što je to bio slučaj u prethodna dva izborna ciklusa.

Iako je tim CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježio slučajeve dezinformisanja karakteristične za predizbornu kampanju kao i pristrasnost dijela medija, očigledna je manja uključenost regionalnih medija i njihova okupiranost drugim temama.

Po nepisanom pravilu, još od 2020, lažna istraživanja javnog mnjenja karakterišu svaku predizbornu kampanju, pa tako i ovu. Tim Raskrinkavanja uočio je i razobličio lažno istraživanje pripisano IPSOS-u ali i niz drugih navodnih istraživanja čije se porijeklo, a samim tim i istinitost, ne mogu dokazati. Jedno takvo istraživanje objavljeno je novosnovanom portalu CG info koji nema podatke o osnivačima niti impresum, a dostupni podaci na internetu govore da ga je osnovan 13. maja i da je domen nabavio preko kompanije iz Danske.

Neprovjerna istraživanja dijele se i u Fejsbuk grupama i pripisuje agenciji o kojoj nema nikakvih podataka na internetu.

Pored lažnih i sumnjivih istraživanja tim Raskrinkavanja zabilježio je i fabrikovanje izjave nosiocu liste Evropa sad a koja se tiče postizborne saradnje.

Tabloidi iz Srbije koji su u kampanji za predsjedničke izbore jasno podržavali jednog kandidata i o izborima u Crnoj Gori izvještavali kao da se ti izbori održavaju na teritoriji te države za sada pokazuju znatno manje interesovanje za kampanju.

Prostor u njima i dalje dominantno dobijaju predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore,  ali u ovom slučaju dominiraju njihove izjave vezane za dešavanja na Kosovu.

Pored navedenih primjera redakcija Raskrinkavanja zabilježila je i indirektne napade na pojedince i partije, poput netačnog izvještavanja Aloa i Novosti u kojem su u isto vrijeme negativno pisali o bivšoj ministarki evropskih poslova Jovani Marović, predsjedniku Jakovu Milatoviću i negativno pisali o DPS.

Iskustvo iz prethodna dva izborna ciklusa nam govori da se najveći broj dezinformacija objavljuje neposredno uoči  i tokom izbornog dana, ali se za sada kampanja i u ovoj oblasti može ocijeniti kao bolja nego prethodna.

Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me