Popis 2023.

13/2/2024

10 preporuka: Odbor da prevenira moguće probleme u narednim fazama popisnog procesa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa (Odbor) uputio dokument sa deset preporuka za buduće djelovanje u praćenju popisnog procesa, kako bi ovo skupštinsko tijelo što kvalitetnije obavljalo posao koji mu je povjeren Sporazumom. 

Nakon sjednice koja je održana na našu inicijativu i razmjene mišljenja sa članovima/icama Odbora i predstavnicima MONSTAT-a, duboko smo uvjereni da smo došli u fazu kada je neophodno praćenje popisnog procesa podići na jedan viši nivo. 

10 preporuka: Odbor da prevenira moguće probleme u narednim fazama popisnog procesa

___________________________

1/2/2024

MONSTAT je dezinformisao javnost i Odbor, da odgovori na 10 pitanja

Odluka Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova (Odbor) da održi sjednicu na kojoj ćemo moći dobiti odgovore na dileme u vezi sa preliminarnim rezultatima popisa predstavlja potvrdu potrebe detaljnije kontrole i opravdanosti naše inicijative. Pohvaljujemo činjenicu da Odbor nastavlja da odgovorno radi svoj posao i povećava transparentnost ovog procesa.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) će učestvovati na današnjoj sjednici i predočiti sve nelogičnosti koje proističu iz preliminarnih rezultata popisa kao i radnje koje nijesu urađene u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova (Zakon) i Metodologijom za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa (Metodologija), a koje bi spriječile ova neprijatna dešavanja.

___________________________

29/1/2024

Odbor za praćenje popisa da otkloni nedoumice vezane za preliminarne rezultate

Centar za demokratsku tranziciju uputio je predlog za zakazivanje sjednice Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, na kojoj bi se pružile dodatne informacije o preliminarnim rezultatima popisa koje je MONSTAT objavio 25. januara 2024, i odgovorilo na pitanja i otklonile nedoumice. 

Odbor za praćenje popisa da otkloni nedoumice vezane za preliminarne rezultate

___________________________

25/1/2024

Građani kao izvore dezinformacija o popisu vide partije i političare

Svaki treći građanin/ka kaže da je primjetio/la dezinformacije u vezi sa popisom stanovništva, a istovremeno svaki treći građanin/ka navodi političare iz Crne Gore kao glavni izvor dezinformacija o popisnom procesu. Takođe, političke partije su ocijenjene kao akteri koji su najviše pokušali da utiču na izjašnjavanje građana/ki na popisu.

___________________________

25/1/2024

Da li je moguće popisati 40.000 ljudi za jedan dan?

Podaci o ukupnom broju popisanih lica koje je Uprava za statistiku (Monstat) saopštila 29. decembra i oni koji su objavljeni danas razlikuju se za više od 40.000 i postavlja se pitanje da li je moguće da je za jedan dan popisan toliki broj lica, poručeno je iz CDT-ovog podkasta „Akcija“.

___________________________

24/1/2024

AKCIJA CDT #18 – Preliminarni rezultati popisa

U Crnoj Gori je u periodu od 3. do 28. decembra 2023. održan popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Nakon saopštenja Uprave za statistiku (MONSTAT) se uključujemo uživo i zajedno sa Društvom statističara i demografa (DSD) analiziramo preliminarne rezultate. Koliko nas zapravo ima? Šta nam govore preliminarni podaci sa popisa? Kako izgleda “demografska budućnost” Crne Gore?

___________________________

15/12/2023

Do četvrtka je u Crnoj Gori popisano 490.114 građana Crne Gore i konačan broj stanovnika mogao bi biti oko pola miliona ili ispod što je zabrinjavajuće, ali i posljedica toga što nikada nijesmo imali demografsku politiku, poručeno je iz CDT-ovog podkasta „Akcija“ u kojem je tema bila poštovanje Sporazuma o popisu.

Šta će nam država ako nemamo stanovništvo?

___________________________

28/11/2023

U prethodnim video pričama smo ukazali na inostrano miješanje u popisni proces, upozorili na neusklađene poruke političara o datumu početka popisa, ali i na dezinformacije o načinu kontrole podataka metodom takozvanog “trostrukog ključa”. 🔑

Ovim videom, građanima i građankama želimo da pojasnimo gdje i kako popisivači čuvaju popisni materijal, a detalje smo krajem oktobra saznali u našem podkastu Akcija.

___________________________

25/11/2023

Iako još nemamo detalje o načinu funkcionisanja softvera za kontrolu podataka dobijenih tokom popisa stanovništva, u proteklim mjesecima često se baratalo sa različitim terminima koji se vežu za njega, odnosno navodno garantuju bolju provjeru.

Jedan od njih je i “broj popisnice” ili “serijski broj” koji se često navodio kao jedan od načina da se izvrši upit u bazu kojom se namjerava izvršiti kontrola unosa pitanja o vjeri, naciji i jeziku.

___________________________

22/11/2023

Sporazum o popisu je formalni dokaz, da, kad postoji politička volja, crnogorsko društvo može efikasno rješavati I najkomplikovanija pitanja.

Za samo nekoliko dana pregovora dobili smo obećanja o boljoj kontroli procesa, proširene komisije, moderne softvere, te pokušaj da se zabrani uticaj političkih partija tokom sprovođenja popisa.

Međutim u sporazumu nema datuma početka popisa, a građani i građanke iz medija dobijaju oprečne i pomalo zbunjujuće informacije.

___________________________

11/11/2023

I prethodni popis stanovništva, 2011. godine, protekao je u svijetlu miješanja susjednih država i drugih aktera i njihovih kampanja uticaja na izjašnjavanje građana.

Više od decenije kasnije, Crnu Goru muče isti problemi, a očigledno je da država u tom periodu nije kreirala mehanizme kojima bi zaštitila svoje unutrašnje procese od neželjenih vanjskih uticaja.

___________________________

2/11/2023

Premijer Milojko Spajić je 2. novembra sazvao sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija i Uprave za statistiku MONSTAT o predstojećem popisu stanovništva. Programska direktorica CDT-a, Milica Kovačević je novinarima, po završetku sastanka, ispred Vlade kazala da je prošao u konstruktivnoj atmosferi.

Detaljnije: https://www.cdm.me/politika/kovacevic-nakon-sastanka-sa-spajicem-nikom-popis-ne-bi-bio-problematican-da-nema-pitanja-o-nacionalnosti-vjeri-i-jeziku/ (izvor CDM)

___________________________

28/10/2023

Uloga medija ključna u sprječavanju širenja dezinformacija o popisu

Tradicionalni mediji imaju ključnu ulogu u sprječavanju širenja dezinformacija kako u svim temama od javnog značaja, tako i kad je riječ o aktuelnoj – predstojećem popisu, ocijenjeno je na panel diskusiji “Važnost provjere informacija u susret popisu”.

___________________________

27/10/2023

Vlada Crne Gore da reaguje na miješanje u popis i zaštiti svoje građane/ke

Centar za demokratsku tranziciju poziva Vladu Crne Gore da u najkraćem roku uputi zvanični protest Vladi Republike Srbije zbog nedopuštenog miješanja u popis stanovništva u Crnoj Gori. 

___________________________

24/10/2023

Spajićev predlog ispravan, pokrenuti formalan dijalog o novom datumu popisa i drugim važnim pitanjima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) smatra ispravnom izraženu namjeru mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, Milojka Spajića, da se popis zakazan za 1. novembar odloži.

___________________________

21/10/2023

AKCIJA CDT #15 – O popisu stanovništva

Pogledajte kako gosti našeg podkasta ”AKCIJA” komentarišu popis stanovništva u Crnoj Gori.

___________________________

20/10/2023

Čađenović: Pitanje je postoje li zakonski uslovi za popis iz administrativnih izvora u slučaju bojkota

___________________________

19/10/2023

___________________________

19/10/2023

AKCIJA CDT #15 – Da li se u ovom ambijentu mogu dobiti tačni popisni podaci?

Da li je popisna administracija (de)politizovana? Koje su dezinformacije obilježile protekli period? O ovoj temi razgovaramo sa Snežanom Remiković iz Uprave za statistiku i Vukom Čađenovićem iz Institutra DAMAR.

___________________________

18/10/2023

Sprovođenje popisa u Crnoj Gori 2023. godine: Ambijent, transparentnost i bezbjednost procesa – dileme i otvorena pitanja

Predmet našeg interesovanja je prije svega analiza ukupnog ambijenta i transparentnost popisnog postupka, uticaj partitokratije na mrežu instruktora i popisivača i bezbjednost procesa kroz prizmu poštovanja važnih statističkih zakona, principa i standarda.

Ostajemo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije, kritike i javnu debatu o ovoj analizi.

___________________________

6/10/2023

Popis jeste i treba da bude statistička akcija koja olakšava, podupire i usmjerava državne politike. Međutim, izostankom transparentnosti, popis postaje laka meta dezinformacija. Zbog toga svaki građanin/ka ima pravo da dobije odgovor na ova pitanja:

___________________________

29/9/2023‎

Edukacija, podsjećanje i popisivanje 

Popis stanovništva u zemljama koje nisu Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija ili Sjeverna Makedonija predstavlja tehnički proces u kojem popisivači pokucaju na vrata i pitaju za podatke o obrazovanju, broju članova porodice i ostalim statističkim pojedinostima.  

___________________________

28/9/2023

Vrijeme održavanja popisa određuje Vlada, a ne zakon

Nakon dvije godine odlaganja, zbog zdravstvene i političke krize, u Crnoj Gori će, sudeći prema svim najavama i dosadašnjim aktivnostima od 1. do 15. novembra 2023. godine biti održan popis stanovništva. 

___________________________

27/9/2023

MONSTAT da hitno upozna javnost sa metodologijom na osnovu koje se sprovodi popis

Do početka popisa ostalo je nešto više od mjesec dana, a javnosti još uvijek nije poznata metodologija na osnovu koje će biti sprovođena ova najvažnija statistička akcija.

___________________________

26/9/2023

Popis stiže, dezinformacija sve više – 1909. se nije izjašnjavalo o nacionalnosti

Popis stanovništva je u razvijenim zemljama osnova za kreiranje razvojnih politika i unaprjeđenje društva. To baš i nije slučaj sa Crnom Gorom, jer je popis u našoj zemlji prije svega političko pitanje.