Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote

Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote

10/05/2021

Centar za demokratsku tranziciju, kroz projekat Raskrinkavanje.me, pokrenuo je kampanju ‘’Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote’’ kako bi apelovali na građane da obrate pažnju na lažne informacije o štetnosti vakcine protiv koronavirusa, koje im se svakodnevno plasiraju, kako preko društvenih mreža, tako i putem medija.

Ova kampanja realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID-a.

Raskrinkavanje nastavlja da se bori protiv infodemije koja prati pandemiju. Od početka pandemije objavili smo više od stotinu analiza na temu vakcine protiv koronavirusa. I dalje se suočavamo sa talasom teorija zavjere o sastavu vakcina, njihovoj štetnosti, neučinkovitosti, neprovjerenom sastavu i posljedicama vakcinacije.

U prvom promo spotu naše kampanje Dragan Cvijetić iz Podgorice podsjeća na važnost imunizacije.

Pozdravljamo veliki odziv u prvim danima masovne imunizacije. Podsjećamo da podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da vakcine spašavaju 3 miliona života svake godine, kao i na činjenicu da je COVID-19 do sada odnio više od 1.500 života u Crnoj Gori, a više od tri miliona u cijelom svijetu.

Ne vjerujte samoprozvanim naučnicima i teoretičarima zavjere sa društvenih mreža. Provjeravajte činjenice, čitajte pažljivo.

Pozivamo građanke i građane da nam prijave sumnjive informacije i objave sa društvenih mreža i medija, a mi ćemo ih detaljno provjeriti.

Ovdje možete pogledati ostale spotove:

 

Koordinatorka projekta Raskrinkavanje.me

Tijana Velimirović