Čitajte prvi broj jugo fanzina ”Naše bivše”

Pred vama je prvi broj jugo fanzina “Naše bivše”. Vaše delegate i delegatkinje svih naroda i narodnosti zaokupili su jubileji; kako to obično biva, uz gemišt. Na obilježavanju 80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a 29. 11. 2023. u Jajcu, razgovarali smo o značaju Ustava SFRJ iz 1974. godine za život u postjugoslovenskim zemljama punih 50 godina kasnije. 

“Naše bivše” posvećujemo reproduktivnom zdravlju žena, javnom zdravstvu i pravu na abortus, koje je donio Ustav iz 74. godine.  

U rubrici Izvještaj o radu pratimo kako se 8. mart obilježio u regiji.  

Rubrika Referat će poslužiti kao kratki osvrt na dostupnost abortusa u postjugoslovenskim zemljama, a fokusirat ćemo se i na regulaciju tog medicinskog zahvata u različitim zemljama.  

Rubrika Diskusija donosi intervju s jednom od progresivnijih ginekološkinja naših prostora, Jasenkom Grujić iz Zagreba.  

U Završnoj riječi odredbu o slobodnom odlučivanju o rađanju djece iz Ustava 1974. stavljamo u širi kontekst važnih političkih odluka tog doba. 

Naš fanzin (kojeg lako možete pretvoriti i u zidne novine!) dio je projekta “50 godina”. Time šta je Ustav iz 1974. značio tada i šta znači danas, bavimo se kroz seriju podkasta, kao i kroz strip. U drugoj polovini godine pripremamo i specijalnu bojanku za sve anksiozne i pogubljene na ljevici.