Gdje je nestao izborni Odbor?

Gdje je nestao izborni Odbor?

10/10/2021

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva poslaničke klubove da nastave aktivnosti u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva (Odbor), kako bi se konačno stvorili uslovi za sprovođenje fer i slobodnih izbora.

Predstavnici u Odboru nisu pokazali političku volju za konkretnim izbornim reformama, pa je ovo radno tijelo doživjelo krah. Politički interesi su za većinu partija u Parlamentu važniji od interesa društva i potrebe da Crna Gora dobije fer i demokratski izborni proces.

Ukoliko se u ove prijeko potrebne reforme ne krene odlučno, poslanici su dužni da javnosti objasne šta se to za nekoliko mjeseci dogodilo pa je jedno od ključnih izbornih obećanja postalo marginalno i nebitno.

Kako smo došli do situacije da birački spisak sada više nije važan u susret lokalnim, predsjedničkim ili vanrednim ili redovnim parlamentarnim izborima?

Kako je priča o partijskom zapošljavanju i drugim zloupotrebama državnih resursa radi ostvarivanja boljeg izbornog rezultata postala irelevantna?

Gdje je nestala ideja o uvođenju otvorenih lista kako bi se povećala konkurencija unutar partija i pružila značajnija prilika građanskim inicijativama da učestvuju u izborima?

Da li je odjednom zakonito i transparentno finansiranje partija postalo beznačajno, jer postoje mnogo važnije teme kao što su “bog, domovina, nacija” ili neko želi zadržati status quo koji omogućava lov u mutnom?

Šta se dogodilo sa dugo zagovaranom potrebom stvaranja profesionalne i depolitizovane izborne administracije?

Da li su poslanički klubovi zadovoljni sve češćim uplitanjima trećih strana u naše političke procese, pa i izbore, i da li smatraju da je to situacija koju treba tolerisati?

Poslanice i poslanici su dužni da objasne javnosti zašto opstruiraju najvažnije reforme, da biračima kažu zašto su iznevjerili njihova očekivanja. Konačno, dužni su da se vrate u poslaničke klupe, da rade svoj posao i sprovode reformske procese koji se od njih očekuju.

Takođe, poslanici su dužni da objasne zašto ovim načinom političkog djelovanja usporavaju proces evropskih integracija, odnosno, ispunjavanje ovog veoma važnog političkog kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.

 Milena Gvozdenović

Zamjenica programskog direktora CDT-a