Potrebna hitna reakcija tužilaštva

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva tužilaštvo da hitno reaguje i pokrene postupak povodom današnjih navoda o pokušaju promjene izbornih rezultata i prikrivanja dokumenata relevantnih za izborni proces u OIK Podgorica.

Pokušaj falsifikovanja rezultata glasanja je jedno najtežih krivičnih djela protiv izbora i veoma jasno je definisano u našem zakonodavstvu.

Za člana organa za sprovođenje izbora drugo lice koje vrši dužnosti u vezi sa glasanjem, koji dodavanjem ili oduzimanjem glasačkih listića ili glasova pri prebrojavanju ili na drugi način izmijeni broj glasačkih listića ili glasova ili objavi neistinit rezultat glasanja, propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Takođe, prikrivanje dokumenata relevantnih za izborni proces predstavlja ozbiljno krivično djelo.

Ko uništi, ošteti, oduzme ili prikrije glasački listić ili neki drugi dokument o glasanju na izborima ili na referendumu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ako ovo djelo učini član biračkog odbora propisana je kazna se zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Organi za sprovođenje izbora i političke partije moraju najoštrije osuditi ovaj vid ponašanja i obezbijediti tačne i relevantne informacije nadležnim organima, a državni organi obaviti efikasnu i profesionalnu istragu.

Biljana Papović,

Zamjenica direktora CDT-a