Poništiti neustavno uputstvo DIK-e 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Ustavni sud da hitno reaguje i poništi dio uputstava Državne izborne komisije (DIK-a) koji, mimo Ustava, uskraćuju građanima biračko pravo i diskriminiše ih Pozivamo, takođe, Zaštitinika ljudskih prava i sloboda da reaguje i pokrene proceduru protiv diskriminacije građana.  

DIK je sinoć izašla sa dokumentom u kome nam preporučuje da dezinfikujemo ruke, nosimo masku i držimo distancu. Dakle, nakon mjesec dana diskusija i vjećanja, DIK nam je saopštila ono što svi odavno znamo. 

Pred DIK-om je bio zadatak da reguliše kako će glasati oboljela lica, lica u samoizolaciji i u karantinu. Odlučeno je da se glasanje omogući svim osobama u samoizolaciji, bez obzira da li su pozitivne ili negative na koronavirus, ali licima na bolničkom liječenju i u karantinima, kako saopšti ova institucija, „ne mogu izaći u susret“. 

No, biračko pravo nije nekakva usluga koju nam čini DIK, već ustavno i zakonsko pravo svakog građanina. Zakonom je jasno propisano da birač koji zbog starosti, invalidnosti, bolničkog ili kućnog liječenja nije u mogućnosti da glasa na biračkom mjestu na kojem je upisan u izvod iz biračkog spiska, a želi da glasa, može glasati putem pisma. I tu ne smije biti diskriminacije COVID-19 oboljelih, niti nezakonitog sužavanja biračkog prava uvođenjem uslova prebivališta kroz podzakonske akte.  

Rijedak je slučaj da jedna državna institucija javno poziva na neustavno ponašanje, pa vjerujemo da se podrazumijeva da će Ustavni sud reagovati ex offo. Ali ne u oktobru ili novembru, nego urgentno! Onaj u susjednoj Hrvatskoj je na slično postupanje organa za sprovođenje izbora upozorio da građanima Hrvatske oboljelim od COVID-19 „pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta, koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu“. 

CDT je već 30. juna apelovao da se ovaj dokument što prije pripremi, a prvi nacrt ovih preporuka, je 8. jula dostavio Institut za javno zdravlje. Ova verzija je sadržala je i epidemiološke preporuke za prikupljanje potpisa i održavanje izborne kampanje, ali i puno detaljnije mjere za sprovođenje glasanja na dan izbora. 

Dok smo čekali da DIK uredi i usvoji dokument, potpisi su prikupljeni i liste predate, pa je ta sekcija postala nepotrebna. DIK je odlučila da u cjelosti preskoči preporuke o kampanji jer to ne smatraju svojom nadležnošću, a niko drugi se ne osjeća nadležnim.  

Tako se kampanja opozicionih partija preselila na internet jer su javna okupljanja zabranjena, dok kampanja vlasti živi blistave trenutke kroz funkcionersku kampanju i svakodnevne pseudodogađaje koji, prigodno, nijesu zabranjeni. Kampanja je, podsjećamo sve nenadležne, jedan od ključnih elemenata izbornog procesa i mora biti jednaka za sve. 

Samo glasanje na biračkom mjestu, za „zdrave“ birače se svodi na njihovu odgovornost – da drže distancu, nose masku i dezinfikuju ruke. Preporuke ne nude garanciju da će se distanca poštovati, prostorije provjetravati, površine redovno dezinficirati, pa ni da neće stotine ljudi držati u ruci jednu hemijsku olovku. Država za profesionalnu organizaciju izbora u uslovima korona virusa, izgleda nema nekog posebnog interesa.  

Izvršni direktor CDT, Dragan Koprivica