Odbor za izborne zakone “na odmoru” od novembra

Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva ne može i neće imati suštinski rad dok god u njemu ne budu predstavnici vlasti i opozicije koji imaju makar dvije trećine glasova u Skupštini, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

On je naglasio da je jedini način na koji će se mjeriti uspjeh rada ovog privremenog Odbora, a time i uspjeh kompletne izborne reforme – usvajanje novog, znatno poboljšanog izbornog zakonodavstva i politički dogovorenih mehanizama za njegovu primjenu.

“I to se ne može ničim zamijeniti. Niti se može uraditi bez opozicije”, istakao je Koprivica.

“Vijesti” su u subotu objavile da, prema nezvaničnim informacijama, uprkos najavi Demokratske partije socijalista (DPS) da će krajem mjeseca resorni skupštinski odbor predstaviti predloge za reformu izbornih zakona, od tog posla neće biti ništa do septembra.

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) bi tek tada moglo da zauzme politički stav oko eventualnog povratka u odbor, nastupa na izborima i uslovima oko toga.

Koprivica je istakao da se Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva ne sastaje zbog odsustva opozicije od kraja novembra prošle godine.

“Iako bez predstavnika opozicije, različitim intenzitetom i kvalitetom rade formirane radne grupe u okviru Odbora”, kazao je Koprivica, koji je predstavnik jedne od tri NVO koje učestvuju u radu Odbora.
On je naveo da formirane radne grupe sa manje ili više uspjeha obavljaju pripremne radnje, analize, uporedna istraživanja, sastanke, prikupljanje predloga i izradu predloga rješenja za neke identifikovane probleme.

“Međutim, Odbor ne može i neće imati suštinski rad dok god u njemu ne budu predstavnici vlasti i opozicije koji imaju makar dvije trećine glasova u Skupštini”, naglasio je Koprivica.

Iz poslaničkog kluba DPS-a je prije dva dana najavljeno da se uprkos bojkotu, rad u radnim grupama Odbora odvijao “kontinuirano i efikasno”.

“Do kraja jula imaćemo spremna sva rješenja za izborne zakone koja neće biti predata u skupštinsku proceduru, već će ono što smo do sada uradili, poslužiti za izradu platforme u cilju povratka opozicije u Odbor i nastavka dijaloga o izbornom i drugom zakonodavstvu”, saopšteno je iz DPS-a.

Koprivica je istakao da analize zakona i prikupljanje predloga od domaćih i međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, koja se obavlja radnim grupama, iako bez prisustva opozicije, može biti korisna stvar.

“Takođe i priprema i razrada i po nekoliko alternativnih rješenja za najvažnije probleme može, takođe, biti vrlo upotrebljivo samo onda ukoliko se konačno otpočne neki novi proces dijaloga oko rada Odbora i mehanizama za implementaciju usvojenih rješenja. Ova “priprema” za dijalog će ubrzati i rad Odbora ukoliko on bude kompletan”, ocijenio je Koprivica.

Odbor za reformu dalju izbornog zakonodavstva formiran je još u oktobru prošle godine, ali su opozicione partije odlučile da nakon svega mjesec dana bojkotuju njegov rad.

Vlast što prije da pokrene dijalog, a opozicija da ga prihvati

Koprivica je istakao da odgovorni predstavnici vlasti moraju energično pokrenuti pošten i fer dijalog i biti spremni na ustupke, a odgovorni predstavnici opozicije treba da ga prihvate i daju realne zahtjeve u tom procesu:

“Ovo bi trebalo da se desi što prije jer vremena više nema. I baš zbog toga je važno da su radne grupe odradile jedan dio posla. Ali ključni rad i ključne odluke tek predstoje”.

Istakao je da je vremena do izbora sve manje, a da kvalitetne reforme traže vrijeme.

“Ako tome dodamo i činjenicu da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u godini izbora, jasno je da su ovo posljednji trenuci za obnavljanje dijaloga. Danas političke elite biraju da li će probleme rješavati na evropski način ili će krenuti putem nestabilnosti, tenzija i produbljivanja krize”, kazao je Koprivica.