Integritet u politici i javnom sektoru

Rad Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i Državne izborne komisije potrebno je unaprijediti, kao i što prije krenuti sa izmjenama izbornog zakonodavstva u cilju unaprijeđenja izbornog procesa, ocijenjeno je na prvoj panel diskusiji Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Panel diskusija „Kako do integriteta izbora“ je održana u okviru konferencije “Integritet u politici i javnom sektoru” koju je finansirala Ambasada Kraljevine Holandije.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da ta organizacija objektivno može govoriti o integritetu izbora, navodeći da je njihov zaključak da u oblasti integriteta izbora postoji problem veći neko ikad do sada.

„Ako pođemo od toga da je integritet u našem zakonu definisan kao zakonito, nezavisno, nepristrasno, odgovorno i transparentno obavljanje poslova organa vlasti, teško da smo uspjeli naći bilo koju instituciju koja se bavi izborima, a da zadovoljava svih ovih pet kriterijuma. Teško možemo naći instituciju koja i ujedno radila i zakonito, i nezavisno, i nepristrasno, i odgovorno i transparentno“, rekao je Koprivica.

On je kazao da bez obzira na to ko će biti pobjednik izbora ključno pitanje za ovo društvo treba da bude kakve su naše institucije i pripadaju li svim građankama i građanima.

“U suprotnom, može nam se desiti najgora moguća situacija za jedno društvo i državu – da ove institucije pripadaju samo pobjednicima…Tada nam one neće ni trebati. Jer ovakve institucije baš i ne vole da sprovode zakone nad pobjednicima”.

Krajnje je vrijeme da reformišemo izborne zakone: Koprivica (foto: PR centar)

Pomoćnik direktora ASK-a Savo Milašinović je, komentarišući zamjerke da Agencija sprovodi formalno kontrolu izvještaja bez suštinskih provjera objasnio da nemaju “polici jsko-istražna ovlašćenja, već da je preventivna institucija koja sprovodi sve zakonske nadležnosti”.

„Naše je da obezbijedimo transparentnost upotrebe javnih resursa”, rekao je Milašinović i dodao da nema zloupotreba državnih resursa, odnosno da tokom izborne kampanje nije bilo zapošljavanja, niti socijalnih davanja mimo zakona, kao ni potrošnje budžetske rezerve mimo pravila, prenosi agencija MINA.

Koprivica je rekao da ASK ne problematizuje pitanje troškova aktivista na terenu, već tvrdi da toga nije bilo. Milašinović je odgovorio da je Demokratska partija socijalista kontrolisana osam puta i da nisu mogli da nađu “anomaliju te vrste”.

„Što je neko nekome dao pare na ulici ili uradio mimo zakonskih nadležnosti ASK-a, imate policiju”, rekao je on.

Na konstataciju Koprivice da su sudovi osporili odluke ASK-a, Milašinović je rekao da Agencija samo utvrđuje da li je neko prekršio zakon ili ne i o tome obavještava organ zadužen za izbor i imenovanja, i dodaje da su samim tim osporene odluke Skupštine, a ne ASK-a.

„Teško možemo govoriti o nezavisnosti i nepristrasnosti kada se institucije oslanjaju na ono što kažu partije bez temeljne provjere i kontrole sadržaja.Teško možemo govoriti da postoji odgovornost u trenucima kada Agencija kaže da u Cri noj Gori nema nikakve zloupotrebe državnih resursa, da j e ASK transparentna kad ne objavljuje sopstvena mišljenja”, naveo je Koprivica.

Pomoćnik direktora ASK Savo Milašinović (foto: PR centar)

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak ocijenila je da je sami izbor izvršnog direktora Agencije ukazivao da će „opet biti politički instruirana ličnost koja neće raditi ni nepristrasno, što se kasnije i pokazalo“.

„Uspjeli ste da razriješite i Vanju Ćalović, koja je jedina imala drugačija mišljenja na vašim sastancima. To govori da ova Agencija nije agencija koja radi ono što bi trebala da radi, već je to agencija koja štiti državne i javne funkcionere i partije na vlasti, da slučajno ne bi došlo do nekih sankcija prema njima“, navela je Bošnjak.

Poslanica iz DF-a Branka Bošnjak (Foto: PR centar)

Ona smatra da ASK nema iste aršine prema opoziciji i vladajućoj većini.

„Žao mi je što smo imali vjeru u Agenciju. Mislili smo da će nešto uraditi, ali izbor direktora nam je pokazao da ASK neće raditi nepristrasno što se kasnije i dokazalo. Afera ‘Koverat’ je bila više nego očigledna”, rekla je Bošnjak.

Poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović, smatra da ima prostora unaprijeđenje rada kod ASK i Državne izbornu komisije.

„Mislim da je, kada govirimo o radu ASK, krajnje licemjerno da o radu ove Agencije govorimo negativno, kada njene odluke politički ne odgovaraju jednoj strani, a da prećutkujemo njihov zakonit, objektivan i nepristrasan rad onda kada njihov rad dovodi do razrješenja visokih funkcionera ili kažnjavanja vladajuće partije zbog kršenja zakona“, istakla je Šćepanović.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović (foto: PR centar)

Kako je ocijenila, niko ne može da dovede u pitanje rad Agencije na osnovu zakona „i njihovu profesionalnost i objektivnost u radu“.

„Očigledan problem je da se utvrdi konflikt interesa da, kada Agencija utvrdi da postoji konflikt interesa za pojedine funckionere, koji su u tom trenutku pojedini predstavnici nevladinog sektora, tada se ona karakteriše na jedan način, a kada se utvrdi za ministra, onda se to prećutkuje. Moramo tu da budemo svi objektivni i da pozdravimio njihov objektivan rad“, rekla je Šćepanović.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, ocijenio je da institucije nisu funkcionalne i profesionalne, iz jednog razloga, što, kako je naveo, izvor iz kojega proističu institucije nije korektan, „a to je izborni proces“.

Poslanik Goran Danilović (foto: PR centar)

„Zbog toga moramo da se vratimo na izvor. Da bi nam istitucije bile profesionalne, da ne bi bile koruptivne, takav mora biti izborni proces. Ili će sledeće izbore pripremati, uz prethodni dogovor, tehnička vlada, ili ćemo imati kolaps političkog sistema“, naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, nema poštenih izbora ako ih ne bude pripremala tehnička vlada.