CG u NATO pod teškim okolnostima

Crna Gora je postala članica NATO pod teškim okolnostima i nijedna zemlja u postkomunističkoj eri nije morala da prođe kroz takve probleme, ocijenio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je, na Građanskom satu koji organizuje Centar za demokratsku tranziciju (CDT), rekao da Crna Gora ima tri stuba svoje vanjske politike, da je jedan od tih i državni cilj članstvo u NATO.

“Oni koji su smatrali da Crna Gora treba da povrati nezavisnost, u istom momentu su znali da, ako se to desi, Crna Gore će stremiti članstvu ka Evropskoj uniji i NATO”, rekao je Darmanović i dodao da je Crna Gora postala NATO članica pod teškim okolnostima.

“Nijedna zemlja u postkomunističkoj eri nije morala da prože kroz probleme koje smo mi imali”, kazao je Darmanović.

Govoreći o dostignućima, Darmanović je rekao da je Crna Gora značajno povećala bezbjednost.

“Postali smo dio najjačeg kolektivnog sistema bezbjednosti. Crna Gora je značajno povećala svoje investicione mogućnosti”, kazao je Darmanović.

On je ocijenio da za investitora nije svejedno koji je bezbjednosni faktorr zemlje.

“Crna Gora je značajno podgila nivo bezbjednosti regiona. Susjedi koji su aspiranti su dobili potvrdu politike otvorenih vrata. NATO i zemlje koje žele članstvo ne dozvoljavaju miješanje trećih zemalja u taj odnos. i Jadranska i Evropsko mediteranska obala je postala dio NATO kišobrana”, kazao je Darmanović.

Crna Gora je, kako smatra Darmanović, članstvom u NATO prvi put u svojoj istoriji postala i formalno dio zapadnog sistema.

“Imamo jako dobre odnose sa svim svojim susjedaima i zemljama našeg regiona. To ne znači da ni sa jednim nemamo pitanja koja treba riješiti”, rekao je Darmanović.

On je kazao, da što se tiče pitanja demarkacije, Crna Gora ne možemo da pretendujemo da utiče na stavove bilo koje kosovske vlade pa ni ove sadašnje.

“Imamo jako dobre odnose sa Kosovom i ne sumnjamo da će se tako nastaviti. Za Crnu Goru ovo pitanje je završeno i nećemo se više na to vraćati. Vjerujemo u demokratski kapacitet institucija u Kosovu i strpljivo ćemo čekati konačno rješenje razgraničenja sa Kosovom”, naveo je Darmanović.

On je kazao da Crna Gora Hrvaskom ima neka otvorena pitanja – pitanje Prevlake, ali da privremeni sporazum jako dobro funkciniše.

“Priželjkujemo da to riješimo bilateralnim putem, ako ne idemo na međunarodne mehanizme koji su poznati. Moramo vjerovati u mehanizme međunarodnog prava. Ovo pitanje neće ugroziti naše odnose”, rekao je Darmanović.

Na pitanje o spomenicima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, Darmanović je rekao da možete izraziti stav, nezadovoljstvo ili negodovanje ali da to su pitanja na koja odgovor moraju dati društva odnosno zemlje u kojima se to dešava.

Prema njegovim riječima, odnos između NATO i Rusije nije tako jednoznačan.

Darmanović je rekao da NATO ne smatra da je u sukobu sa Rusijom.

“Za zemlje članice NATO i EU ostaje dosta teško pitanje aneksije Krima. Dvije strane nisu toliko neodgovorne da bi hrlile u sukob. Obje su dosta solidardno glasale za novi paket sanckija protiv Sjeverne Koreje”, kazao je Darmanović.

On je rekao da crnogorski politički odnosi sa Rusijom nijesu na tako viskom nivou.

“Ekonomski, stvari ne stoje tako loše. Vjerujemo da će se odnosi popravljati vremenom. Crna Gora nije prijetnja Rusiji. Mi imamo pravo da donosimo odluke o svojoj budućnosti. Želimo da se naš put shvata i poštuje”, kazao je Darmanović.