Bogato nasljeđe i izazovi EU

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao da ta partija smatra da bi trebalo bojkotovati lokalne izbore u Herceg Novom, ali i da su spremni da razgovaraju sa opozicijom o opciji koja je najbolja za sve.

“Opozicija u ovom delikatnom trenutku treba da nađe odgovor i da povuče koherentne poteze, ne kontradiktorne, iako su svi dosadašnji potezi bili uglavnom koherentni”, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, ukoliko neko u opoziciji misli drugačije, neće ga smatrati izdajnikom, kako se to u posljednje vrijeme često govori.

“Odgovor na radikalizovanje prilika u Crnoj Gori treba da bude dosljedan, a ne radikalan”, poručio je Lekić koji je u CDT-ovom Info centru govorio na temu “Rezultati i izazovi Evropske zajednice – 60 godina Rimskih ugovora”.

Komentarišući izjave sa evropskih adresa u kojima se bojkot opozicije ne opisuje kao pravo rješenje, rekao je da se sa propagandnog nivoa potenciraju izjave osoba iz Evrope koje imaju kritički osnos prema bojkotu.

“Ne mislim da je neko ohrabrio bojkot, ali su ponovljena opšta mjesta koja smo znali – da je parlament mjesto dijaloga. Mi smo saglasni sa tim. Mi želimo da se vratimo, da se vratimo sjutra, ali baš zbog poštovanja evropskih pravila i vrijednosti ne možemo. Mi ovim što se ne vraćamo u parlament, demonstriramo lojalnost Evropi”, ocijenio je Lekić.

Prema njegovim riječima, dodatno ih uvjerava da brane evropske vrijednosti, to što afera „Snimak“ dalje nije finalizovana i pored toga što Evropa to traži.

“Nemamo ni politički ni pravni epilog. Od tih koji iz evropskih država kritikuju stav opozicije, još nijesu čuli da li bi se u njihovim zemljama priznali izbori kada bi na izborni dan sa zvaničnog nivoa bila objavljena vijest o državnom udaru i sve to za račun jednog opozicionog subjekta”, naveo je Lekić.

On je dodao i da je bojkot opozicije iznuđena reakcija.

“Sjutra ćemo se vratiti u parlament ako Vlada prestane da ignoriše racionalne predloge koje je dala opozicija, a to je način kako izaći iz ove krize – puna istina o državmm udaru, razgovor o izbornim pravilima kako bi se spriječilo da se iste stvari ponavljaju, određivanje datum novih izbora, ponavljanje izbora i u gradovima u kojima je opozicija pobjedila”, poručio je Lekić.

On očekuje da EU nastavi sa porukama da je ovdje potreban dijalog i kompromis da se izađe iz ove krize.

“Da obje strane priđu nekom dogovoru kako da se prevazidje ovo neregularno stanje”, kazao je Lekić.

Govoreći o budućnosti i izazovima EU, kazao je da Unija ima šta da rezimira i da sumira danas a ima i razloga za zabrinutost.

“Snaga EU je u njenoj sposobnosti da na inteligentan način prihvati problem i rješava ga”, kazao je Lekić.

On je podsjetio na pet scenarija o budućnosti EU.

“Prvi je zadržavanje postojećeg oblika EU, drugim se zagovara uspostavljanje zajedničkog tržišta i trećim kojim se pozivaju zemlje koje hoće i može da doprinose većoj integraciji među onima koji se osjećaju da mogu više”, naveo je Lekić.

Kako je dodao, četvrti scenario je onaj koji podrazumijeva uspostavljanje manjih, ali efikasnijih, integracionih oblasti a peti scenario kojim se pozivaju zemlje da mnogo više urade zajedno.