Crna Gora na Tviteru

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori od 15. novembra kroz Tviter nalog @cgtvituje sprovodi zajednički projekat “Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene”, čiji je cilj osnaživanje društvenog aktivizma putem te društvene mreže. 

Tviter nalog @cgtvituje je već aktivan i preko njega će, u narednih šest mjeseci, tvitovati različiti korisnici.

“Tviteraši i šira javnost će imati priliku da upozna Crnu Goru na način kako je vide afirmisani stručnjaci iz različitih oblasti, stučnjaci koji su manje ili više poznati javnosti. Svakih sedam dana ćemo imati novog učesnika, odnosno učesnicu, koji će nam saopštavati svoje stavove iz oblasti koju poznaje, saopštavati šta je dobro, ali i koji su problemi, a svi partneri će pokušati da zajedno, u saradnji sa institucijama, utiču na njihovo rješavanje”, kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Praksa je već pokazala da se društvene mreže, uključujući Tviter, mogu uspješno staviti u funkciju razvoja i rane detekcije problema, kazala je Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori na konferenciji kojom je najavljen projekat.

“Društvene mreže mogu poslužiti kao sredstvo komunikacije u kriznim situacijama, kao sredstvo koje može pojednostaviti i olakšati interakciju građana sa institucijama, ali i kao generator i akcelerator društvene inicijative i aktivizma, odnosno povezivanja ljudi u svrhu zajedničkog djelovanja i rješavanja društvenih problema”.

Nije poznato koliko Crna Gora ima korisnika na Tviteru, ali je njihova aktivnost očigledna: Na Tviteru se raspravlja o politici, zagovara aktivizam, pokreću inicijative.

Damira Kalač, novinarka i zamjenica urednika portala “Vijesti”, je podsjetila da su sa Tvitera krenule brojne incijative kao što je prikupljanje namiranica za ugrožene u velikom nevremenu koje je pogodilo Crnu Goru, prikupljanje garderobe za ugrožene, čišćenje, pošumljavanje i uređenje podgoričkih parkova.

Tviteraši su ubijedili i crnogorsku Vladu da, uz nalog @MEGovernment sa kojeg tvituje na engleskom i komunicira sa međunarodnim institucijama i partnerima, počne da tvituje na crnogorskom jeziku i otvori se za komunikaciju sa građanima (@VladaCG).

Prema njenim riječima, u promociju projekta će biti korišćene i druge društvene mreže, a kako Tviter nije dostupan svim građanima, u saradnji sa portalom “Vijesti”, te kroz emisiju “Robin Hud”, koja se emituje na TV Crne Gore, projekat će biti pokriven i medijski.

CDT i UNDP su pozvali korisnike da prate nalog @cgtvituje i pomognu u njegovoj promociji. Nalog je 15. novembra predat Biljani Gligorić iz NVO Expeditio. Svaki učesnik će tvitovati tokom radnih dana u nedjelji, te na kraju sedmice najaviti novog učesnika i predati mu nalog.

Projekat “Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene” je inspirisan inicijativom Kuratori Švedske (Curators of Sweeden). U decembru 2011, Švedska je postala prva zemlja na svijetu koja je zvanični nalog na Tviteru predala građanima u ruke. Svake sedmice nova osoba tvituje sa naloga @sweden i tako dijeli sa pratiocima naloga mišljenje, priče i informacije koje su povezane sa Švedskom. Taj nalog trenutno ima 67.000 pratilaca.