Regionalna konferencija – Između stvarnosti i obmana: Dezinformacije kao prijetnja demokratskim društvima

Dvodnevna konferencija „Između stvarnosti i obmana: Dezinformacije kao prijetnja demokratskim društvima“ koju organizuje Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, počeće u srijedu 28. februara u hotelu CUE u 10 časova.

Prvi dan konferencije možete da pratite i online putem linka.

Dezinformacije jačaju polarizaciju u društvu i urušavaju demokratiju

Dezinformacije jačaju polarizaciju u društvu, grade nepovjerenje prema institucijama i suštinski urušavaju demokratiju, a zbog njih i teorija zavjere došli smo do toga da djeca umiru od bolesti koje su iskorijenjene prije 70 ili više godina, poručeno je sa konferencije “Dezinformacije kao prijetnja demokratskim društvima” koju je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Istorija kao samoposluga – uzimamo ono što nam je potrebno

Dvadeset prvi vijek nije izmislio dezinformacije, svaka generacija pamti svoje izazove i toga je oduvijek bilo – želja za mržnjom, imperijalizmom, za potčinjavanjem je vječna, samo se sprovodi na različite načine.

Dezinformacije su opasnost i po slobodu izražavanja

Dezinformacije su opasnost po slobodu izražavanja, ali se o toj slobodi mora voditi posebna pažnja jer nam događaji iz prošlosti govore da represivne mjere vode do zloupotreba i slanja novinara u zatvor, poruka je sa panela CDT-ove konferencije „Dezinformacije kao prijetnja demokratskim društvima“.

Dezinformacije utiču na rasuđivanje birača

Prisustvo dezinformacija utiče na rasuđivanje birača u izbornom procesu, a potrebno je da donosioci odluka u Crnoj Gori odlučno krenu u borbu protiv takvog uticaja.

Vjera, nacija i jezik ne smiju i ne mogu biti osnova za kreiranje politika u državi

Od popisa u Crnoj Gori napravljen je izborni proces sa velikim ulogom, ali njegovi rezultati koji se odnose na vjeru, naciju i jezik, ne bi smjeli da budu osnova za kreiranje politika u državi.