Kandidati i partije se sporadično napadali, bez puno konkretnih obećanja i stavova

Kampanja na Fejsbuku za drugi krug predsjedničkih izbora najviše je bila fokusirana na sporadične međusobne kritike kandidata uz ujednačeno slanje poruka o identitetskim i ekonomskim pitanjima.

To je pokazao monitoring Fejsbuk stranica dvojice kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora, Mila Đukanovića i Jakova Milatovića i Fejsbuk stranica partija koje su ih podržale u drugom krugu.

Tim CDT-a je kroz monitoring koji je podržala Nacionalni demokratski institut (NDI) pratio sve objave na Fejsbuk stranicama kandidata i partija od 20. marta do 2. aprila. Pored objava na stranicama kandidata praćene su i objave na stranicama DPS-a, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, HGI, Liberalne partije na jednoj i stranicama Evrope sad, Demokrata, URA, DF-a, Demosa, SNP-a, Ujedinjene Crne Gore na drugoj strani.

Objave ocijenjene kao pozitivna kampanja najčešće su bile na stranicama Evropa sad i Jakova Milatovića, dok se negativna kampanja, odnosno napadi na protivkandidata, najčešće vodila na stranici DPS-a, ali je skoro jednak broj takvih objava (samo dvije manje) imala i stranica Evropa sad.

I zabilježene negativne poruke predsjedničkih kandidata nisu prelazile granicu pristojnog ponašanja u kampanji. Tako je Đukanović tokom kampanje optuživao Milatovića da ga podržava Šešelj, nazivao njega i njegove saradnike gubitnicima, varalicama i političkim avanturistima.

Sa druge strane, Milatović je Đukanoviću govorio (što je i objavljivano na mrežama) da nema dovoljno znanja da se pronađe na tržištu rada, da se njegovim porazom završava mračno doba, a na svojoj stranici je dijelio i kompilaciju fotografija i snimaka funkcionera DPS-a koji su optuženi ili su se nalazili u zatvoru. 

U kampanji za drugi krug izbora nije bilo antizapadnog narativa, dok je prozapadni narativ, u objavama koje su se direktno ticale kampanje za predsjedničke izbore, zabilježen jedino u tri slučaja – na stranicama SDP-a, Mila Đukanovića i Evrope sad.

O ekonomskim pitanjima najčešće je na Fejsbuku govoreno na stranici Evropa sad, ali gotovo jednak broj takvih objava zabilježen je i na stranici bivšeg predsjednika Crne Gore.Takve objave zabilježene su još na stranicama DPS-a i SD-a.

Kada govorimo o identitetskim pitanjima, objave sa takvim narativom zabilježene su na stranicama DPS-a i SDP-a, ne i na stranicama kandidata za predsjednike, niti na stranici Pokreta Evrope sad.

Tokom kampanjie nije bilo ni proruskih narativa, dok su kritike na račun Rusije iznošene na stranicama Mila Đukanovića i Liberalne partije.

Kritike na račun Srbije, odnosno režima u toj zemlji zabilježene su na stranicama Đukanovića i DPS-a, dok prosrpskog narativa nije bilo tokom kampanje za drugi krug izbora.

Takođe, nije zabilježno ni širenje anti-EU narativa, dok je najviše pozitivnih objava o EU, odnosno pro-EU narativa, bilo na stranici bivšeg predsjednika, zatim njegove partije, a upola manje takvih objava bilo je na stranici Evrope sad.

Ono što je takođe karakteristično je da je na stranicama partija koje su podržale kandidate u drugom krugu bilo jako malo objava u kojima se Đukanović ili Milatović podržavaju.

Objave vezane za kampanju u kojima se direktno podržava jedan kandidat najčešće su zabilježene na stranicama SD-a koji je podržavao Đukanovića i Demokrata koje su podržale Milatovića.

Monitoring je sproveden uz tehničku i finansijsku podršku NDI, kao i pomoć pri uspostavljanju metodologije i alata za prikupljanje podataka.

Darvin Murić

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanje.me