Institucije nisu postale odgovornije zbog politike integriteta

Građani Crne Gore su tek shvatili šta je korupcija, da to nije samo dobijanje poklona za usluge, da njoj vode netransparentnost institucija i nemanje propisa, kazala je direktorka Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović.

Ona je, govoreći na konferenciji “Politika integriteta: Između javnog i partijskog interesa”, koju je Centar za demokratsku tranziciju organizovao uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, kazala da će se jedino poštovanjem zakonskih propisa i vladavinom prava doći na niski nivo korupcije u svim institucijama.

Objasnila je da, kada se govori o integritetu, odnosno planovima integriteta koji državne institucije sačinjavaju kako bi se smanjio nivo korupcije, rijetko ko pomisli da su to sva zakonska i etička pravila ponašanja.

Tvrdi i da je ASK dobro odradila odradila posao sa planovima integriteta, ali da će rezultati da se vide tek kasnije i da se bez dobre pripreme ne mogu ostvariti rezultati.

„Naši partneri ocjenjuju ASK i integritet, Crna Gora je od OECD, na skali od jedan do pet, za planove integriteta i njihovu realizaciju dobila 4,5“ rekla je ona i dodala da je sljedeća država u izvještaju OECD-a dobila ocjenu tri.

Programska direktorka CDT-a, Milica Kovačević, kazala je da se, u državi u kojoj, godinama unazad, lični i partikularni interesi dominiraju nad javnim, nije lako baviti integritetom.

„Ta politika integriteta je i ogromni administrativni poduhvat, troši resurse ASK i institucija koje su subjekti zakona.  Najlakše bi za ovo bilo optužiti ASK, i ASK ima svoju odgovornost, ali smatramo da postoji i odgovornost poslanika koji su za to glasali i koji su se oglušili na brojne kritike te politike“, rekla je Kovačević.

„Bilo je sumnji da je koncept politike integriteta postavljen ambiciozno i da neće dati rezultate, sada nakon pet godina možemo da se zapitamo da li je on pogrešan jer institucije nisu postale ni odgovornije ni transparentnije“, dodala je ona.

O korupciji se, kako je kazala Kovačević, godinama govori, da je širko rasprostranjena.  „Ali smo imali izjave partnera koje su opet stavile korupciju u fokus pažnje“, rekla je Kovačević.

Perović je navela da se kroz planove integriteta mora jačati poziciju svakog službenika, odnosno da svaki službenik zna kolika je njihova odgovornost. „ASK planira da se krene sa obukama od vrtića pa dalje, da djeca znaju šta je integritet“, kazala je Perović.

Dodala je da, kada se kaže za sudije i tužioce da su korumpirani to šalje lošu poruku. „Ako su pojedinci korumpirani treba da se izvedu pred lice pravde“, rekla je direktorka ASK.

Ona tvrdi i da u ASK više nema selektivnog pristupa. „Selektivna pravda je najgora pravda“, zaključila je Perović.