Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (DIK-u, OIK-e i biračke odbore) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

Pozivamo liste koje učestvuju na izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima. Takođe, važno je da se partije uzdrže i od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata.

Apelujemo na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa. Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika izbora i građana Crne Gore bez obzira na bilo kakvu pripadnost.

Pozivamo i medijske kuće, NVO-e, agencije, influensere na društvenim mrežama i sve druge aktere društvenog života da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih informacija o izborima, a naročito rezultata izbora, kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza.

I mi ćemo se pridužiti ovom načinu rada, pa ćemo fokus staviti na tačnost, a ne na brzinu objavljivanja podataka. Ni CDT, niti iko drugi nema pravo da se igra sa bezbjednošću građana Crne Gore.

Svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike. Oni koji pobijede na izborima, imaće vremena za slavlje i nakon potvrđenih rezultata, i ako to žele, svakodnevno u naredne četiri godine.

Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali i poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima.

Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele.

One koji smatraju da im je ovo pravo na bilo koji način ugroženo ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava.

Takođe pozivamo sve aktere izbornog procesa da maksimalno i u svakom trenutku poštuju epidemiološke mjere zaštite i pored zakonitosti procesa vode računa i o zdravlju građana.

Ove izbore posmatrano sa 454 ovlašćena predstavnika (od kojih su 55% žene) i koji će na reprezentativnom uzorku na biračkim mjestima u svim opštinama, ali i u mobilnim timovima i u našoj centralnoj kancelariji u Podgorici prikupljati i saopštavati javnosti sve relevantne informacije o dešavanjima na dan izbora.

Ključni izvori podataka će biti naš vebsajt https://www.cdtmn.org/sve-o-izborima-2020/, naš Tviter nalog @CDT_CrnaGora, Tviter nalog na engleskom jeziku @CDT_Montenegro i naš Fejsbuk i Instagram nalog.

Glasaj slobodno!

Praćenje izbornog dana je završna faza višemjesečnog projekta koji CDT realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Britanske ambasade Podgorica, Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove (NDI) i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg.