Četvrtina institucija krši Zakon 

Četvrtina institucija koje imaju obavezu objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga to nijesu učinile za prethodnu sedmicu, a podatke o socijalnima davanjima i trošenju budžetske rezerve nije objavilo 10% obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. 

Ovaj rezultat monitoringa lošiji je u odnosu na prethodni monitoring poštovanja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (Zakon) koji smo uradili za period 20-26. jul, kada svoju zakonsku obavezu nije izvršila petina institucija. 

Većina obveznika objavljuje obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, ali raste broj onih koji u susret izborima ne objavljuju putne naloge i analitičke kartice čime direktno krše Zakon. 

Takođe, pojedina preduzeća čiji je većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave uopšte nemaju veb stranice pa na taj način izbjegavaju ovu zakonsku obavezu.   

Kao i prethodnih izbora, imamo pojavu neujednačenih formata analitičkih kartica, koje se kod nekih institucija pripremaju zbirno, umjesto po budžetskim potrošačkim jedinicama. 

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) i dalje neažurno vodi bazu institucija koje (ne)poštuju zakonske obaveze. Ova baza podataka nije ažurirana za prethodne dvije sedmice 

ASK i dalje oklijeva da javnosti jasno i nedvosmisleno saopšti ko su prekršioci Zakona. Uprkos tome što se vrši kontrola, javnost ostaje uskraćena za spisak institucija koje nijesu objavile podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu i putne naloge, opština koje ne dostavljaju informacije o isplati socijalnih davanja, obveznika zakona koji čak i nemaju veb sajtove. Ponašajući se na ovaj način ASK propušta da svojim aktivnostima promoviše integritet izbornog procesa i javnim nastupima spriječi ponavljanje ovih pojava. 

Podsjećamo  da postoji 973 obveznika Zakona u Crnoj Gori i da su sve budžetske potrošačke jedinice dužne da sedmodnevno objavljuju analitičke kartice. Ministarstva i opštine moraju sedmodnevno objavljivati podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći i podatke o trošenju tekuće budžetske rezerve. Takođe, sve institucije, kao i privredna društva čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave moraju sedmodnevno objavljivati sve izdate putne naloge za upravljanje službenim automobilima. 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je uradio monitoring poštovanja ovih obaveza odnosno Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja za period 10-16. avgusta. Pretragu veb sajtova smo izvršili 18. 8. 2020. godine, dan nakon isteka obaveze za objavljivanje podataka.