Nećemo učestvovati u zakašnjelom i neiskrenom vikend dijalogu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) neće slati predloge Državnoj izbornoj komisiji (DIK) o preporukama za održavanje izbora jer se radi o zakašnjelom i neiskrenom pozivu kojim ova institucija želi sa sebe maknuti odgovornost za usvajanje neustavnog dokumenta kojim se uskraćuje biračko pravo građana.

Želimo da javnost zna da smo se u ovoj, kao i u svim sličnim aktivnostima saradnje sa državnim organima sa kojima komuniciramo u našem radu, ponašali veoma konstruktivno i pokušali da damo doprinos procesu. Još 30. juna, prvi smo javno pozvali sve relevantne aktere da kroz dijalog, saradnju i otvorenu komunikaciju što prije pripreme precizna uputstva za sve aspekte izbornog procesa u uslovima epidemije. Nakon prvog održanog sastanka, 8. jula, na kome je osnovana radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem, i proširenog Kolegijuma predsjednika Skupštine 15. jula, na kojima smo dali svoje detaljno viđenje budućeg dokumenta, potpuno smo isključeni iz ovog procesa.

Od tada, do objavljivanja ovih Tehničkih preporuka, je prošlo 25 dana, a mi nijesmo imali nikakvu zvaničnu komunikaciju sa DIK, NKT ili bilo kojim članom ove radne grupe o sadržaju ovog dokumenta.

Da je DIK željela iskreni dijalog i saradnju, pozvala bi nas da damo preporuke prije usvajanja ovog dokumenta. Da su željeli korektan odnos, inicirali bi sastanke radne grupe i razgovore o preporukama, kako je to bilo i dogovoreno na prvom sastanku.

Da je DIK marila za mišljenja dugih aktera pozvala bi nas na sastanak i konsultacije prije posljednje sjednice, kojoj smo prisustvovali u funkciji posmatrača, a kada je ova institucija mijenjala sopstvene “ustavne i zakonite” Preporuke koje su usvojili samo dan ranije.

Da je bilo volje da se ovo pitanje riješi na ustavan i pravedan način ne bi nas na saradnju pozivali 10. avgusta, dvadeset dana prije izbora nego bi proces bio završen mnogo ranije.

Zato ovaj predlog za vikend dijalog sa rokom tačno u podne shvatamo neiskrenim i u njemu nećemo učestvovati. Neće uspjeti pokušaj da se za neustavne odluke jednog državnog organa odgovornost premjesti na civilno društvo. Neće uspjeti zamisao da se na ovaj način umanji šteta koju je DIK svojim odlukama i izjavama napravila društvu i državi. DIK će morati sama snositi odgovornost za sve odluke koje donosi i koje ne donosi.

 Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica