Digitalni okrugli sto: COVID-19 i dezinformacije

Digitalni okrugli sto na temu dezinformacija i trendova dezinformisanja o aktuelnoj pandemiji organizovala je ove sedmice SEECheck mreža za provjeru činjenica koju čine organizacije iz ex-YU država, uključujući i CDT/Raskrinkavanje.me.

Za samo nekoliko mjeseci pandemija novog koronavirusa (COVID-19) pokazala se kao plodno tlo za širenje lažnih vijesti i dezinformacija.

Od naših sugrađana u regiji jugoistočne Evrope, traži se da svakodnevno obrađuju ogromne količine informacija, a da pri tome često ne mogu dati odgovore na najvažnija pitanja: “Šta je istina? Kome možemo verovati?”.

U pokušaju da im pomognemo da odgovore na ova pitanja, mreža SEE Check organizovala je ovaj digitalni okrugli sto na kojem se govorilo o najpopularnijim i štetnim slučajevima dezinformacija u regiji, te trendovima koji ukazuju da smo suočeni sa uobičajenim problemom koji zahtijeva jedinstven prekogranični odgovor.

Govorile smo o mnogim zanimljivim temama, pa ako nijeste uspjeli da nas pratite, pogledajte snimak razgovora vođenog na engleskom jeziku.