Prijavite sumnjive informacije o koronavirusu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i naš portal Raskrinkavanje.me pozivaju građanke i građane da nam prijave sumnjive vijesti koje se tiču COVID-19, a koje primijete u medijima, na društvenim mrežama, koje dobijaju preko SMS-a, vajbera ili drugih platformi.

Pandemiju koronavirusa, nažalost prati i infodemija tj. širenje brojnih dezinformacija koje su vezane za gotovo sve aspekte života građana u ovoj kriznoj situaciji.

Građanke i građani su ključni faktor u savladavanju pandemije ali i infodemije – oni su prva brana širenju virusa, ali i širenju lažnih i neprovjerenih informacija o COVID-19.

Zato ih pozivamo da nam prijave sumnje na širenje lažnih informacija i narativa a mi ćemo ih, u okviru projekta Raskrinkavanje.me provjeriti, objaviti naše zaključke i povratno ih informisati.

Budući da su ključni mediji, u najvećem broju slučajeva, svoj zadatak obavljali profesionalno i u skladu sa javnim interesom, posebnu pažnju treba obratiti na portale “na periferiji” našeg medijskog prostora.

Jer su oni, nerijetko, baza sa pokretanje lanca lažnih vijesti koje se onda, svjesno ili ne, šire na društvenim mrežama, a svoje mjesto nađu i kroz cirkularne poruke.

Zato je današnji poziv u stvari poziv na građanski aktivizam i pomoć u suzbijanju svih negativnih pojava koje prate pandemiju.

https://twitter.com/RaskrinkavanjeM/status/1250392456052592641

Ovo je poziv da zajednički spriječimo obmane i manipulacije koje za posljedice između ostalog mogu imati i ugrožavanje zdravlja ljudi.

Ovo je, takođe i poziv na akciju protiv stigmatizacije zaraženih ali i opasnih pokušaja širenja kažnjivih i diskriminatornih narativa protiv čitavih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Građani nam mogu pisati preko portala Raskrinkavanje.me ili direktno preko društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram.

U saradnji sa kolegama iz regiona koji se bave sličnim poslom i kompanijom Viber Rakuten smo pokrenuli vajber zajednicu “COVID-19 Provjereno” na kojoj možete naći sve relevantne informacije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koje su vezane za ovu oblast.

Pažljivo čitajte, filtrirajte informacije i razmislite prije postavljanja ili proslijeđivanja sumnjivih poruka!