Viber zajednica „COVID-19 PROVJERENO“ u borbi protiv infodemije

Mreža organizacija iz zemalja sa prostora bivše SFRJ koje se bave suprotstavljanjem širenja javnih dezinformacija pokrenula je svoju Viber Zajednicu pod nazivom “COVID-19 Provjereno” na najvećoj platformi za komunikaciju našeg regiona, koja će javnosti ovog regiona omogućiti kvalitetnije informisanje i skrenuti pažnju na veliki broj dezinformacija o COVID-19 koje su u opticaju.

Viber Zajednica “COVID-19 Provjereno“ objavljivaće koje se sve dezinformacije plasiraju stanovništvu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, sa posebnim akcentom na one “vijesti” koje se tiču prenošenja, liječenja i prevencije COVID-19.

Namera ove platforme je da javnosti skrene pažnju na lažne narative koji se šire u posljednje vrijeme, a koji imaju za cilj ugrožavanje demokratskih principa funkcionisanja društva.

Članice mreže SEE Check su:

  • Centar za demokratsku tranziciju (Raskrinkavanje.me)
  • GONG (Faktograf)
  • MOST (F2N2.mk)
  • Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK (Raskrikavanje)
  • Novosadska novinarska škola (Fake News Tragač)
  • Oštro (Razkrinkavanje)
  • UG Zašto ne (Raskrinkavanje.ba)

 

Članice će kreirati zanimljive i edukativne sadržaje posebno za članove Viber Zajednice „COVID-19 Provjereno“ koji će im pomoći da razlikuju pouzdane i provjerene informacije od onih koje to nijesu – kao i medije kojih ih prenose.

SEE Check i na ovaj način želi biti u neposrednom kontaktu sa javnošću i poslati jedinstvenu poruku – borba protiv dezinformacija nikada nije bila važna kao u doba pandemije novog Koronavirusa.

Postanite član Viber Zajednice “COVID-19 Provjereno” i učešćem dajte direktan doprinos borbi protiv infodemije koja prati pandemiju koronavirusa odlaskom na sljedeći link: https://vb.me/92c9cf