CDT je napustio Operativni tim OGP-a

Predstavnica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović neće više učestvovati u radu Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) zbog, kako su naveli, loših rezultata na tom polju.

„Svojim prisustvom u ovom tijelu koje funkcioniše na principu stvaranja privida promjena i samo formalnog ispunjavanja obaveza, to jest štrikova bez suštine, ne želimo davati legitimitet takvom pristupu sprovođenju reformi“, saopštili su iz CDT-a.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je OGP međunarodna inicijativa koja okuplja vlade i organizacije civilnog društva, kako bi zajednički radili na uspostavljanju odgovorne i transparentne uprave koja je na usluzi građanima.

Crna Gora se, podsjećaju iz CDT-a, toj inicijativi priključila od 2012. godine, ali je zbog neispunjavanja obaveza bila zamalo isključena.

„Da bi se ozbiljnije posvetili inicijativi, Vlada je prošle godine od predstavnika institucija i civilnog sektora formirala novi OGP tim. Njegov zadatak je bio da uradi Nacionalni akcioni plan kako bi država unaprijedila transparentnost i otvorenost uprave, kao i da prati kako se ispunjavaju obaveze iz tog plana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prilikom izrade tog dokumenta odbijen veliki broj predloga civilnog sektora, uključujući i predloge CDT-a.

„Ministarstvo javne uprave je, na posljednjoj od četiri sjedinice koje su organizovane od formiranja tijela, tendenciozno i nepotpuno izvijestilo članove Tima o kvalitetu ispunjavanja obaveza iz akcionog plana“, kazali su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, ujesto realnih pokazatelja šta je za godinu postignuto, Ministarstvo je kao uspjehe predstavilo aktivnosti koje nijesu od presudnog značaja za ispunjavanje ciljeva Akcionog plana i povećanje otvorenosti vlasti.

„Nakon ovoga, shvatili smo da dalji ostanak u Timu nema svrhu“, naveli su iz CDT-a.

Kako su kazali, ključna inicijativa CDT-a da se donesu državne politike otvorenosti koje bi konačno dovele do toga da to pitanje ne zavisi od dobre volje menadžera institucija, formalno je prihvaćena, ali ta obaveza nije realizovana.

„Tako i dalje nemamo niti strategiju, niti zakon, niti podzakonski akt kojim se preciziraju obaveze institucija na polju otvorenosti“, kaže se u saopštenju

Navodi se da ni ativnosti koje su sprovedene nijesu dovele do povećanja budžetske i finansijske transparentnosti institucija.

„Jedan od “ozbiljnih” dometa Tima je da, umjesto zamišljenog unapređenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, imamo jasnu prijetnju da će biti uvedeno ozbiljno ograničenje prava“, kazali su iz CDT-a.

U toj NVO smatraju da su cjelokupni proces i ponašanje institucija „još jedan pokazatelj koliko je izvršnoj vlasti u ovoj zemlji zaista važna politika otvorenosti“.

„Ignorisanje naših inicijativa prema Vladi i Timu, kojima pokušavamo prekinuti višegodišnju stagnaciju, a u nekim djelovima i nazadovanje u transparentnosti i otvorenosti, neće učiniti da ovaj problem nestane“, upozorili su iz CDT-a

Kako su naveli, za promjenu tog pristupa potrebna je iskrena i jaka politička volja i odluka da se usvoje javne politike otvorenosti, koje bi predstavljale spremnost države da stvori transparentne institucije koje su na usluzi građanima.

Iz CDT-a su poručili da će nastaviti da prate taj proces, i da konstruktivnim pristupom iniciraju pozitivne promjene stanja u toj oblasti.

„Nadamo da će konačno doći vrijeme da, od strane države, u tome imamo iskrenog partnera“, dodaje se u saopštenju.