Frensis Fukujama u Crnoj Gori

Prestižna Liderska akademija za razvoj koju će voditi svjetski poznati politikolog Frensis Fukujama i profesori Kent Viver i Elena Panaritis biće održana u prvoj sedmici jula na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Organizatori programa su Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.

Intenzivni petodnevni trening baviće se dominantno izazovima sa kojima se donosioci odluka susreću prilikom inicijativa za reformu politika, promjenom ponašanja različitih ciljnih grupa, kao i izgradnjom kapaciteta država.

Jedinstvenu priliku da učestvuju na ovom programu dobilo je 30 iskusnih profesionalaca iz zemalja Zapadnog Balkana – iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske.

Obuka će im omogućiti da steknu nova znanja i vještine za predviđanje, adresiranje i analiziranje izazova s kojima se susreću u procesu sprovođenja reformi.

Dominantna tehnika podučavanja i učenja biće “analiza slučaja” stvarnih događaja, kojom će polaznicima biti omogućeno da steknu realno razumijevanje uloga, odgovornosti i analitičkih vještina koje su potrebne donosiocima odluka, kao i konflikata koji se mogu pojaviti između različitih interesnih grupa.

U toku trajanja programa, profesor Fukujama će održati i jedno predavanje na Ekonomskom fakultetu otvoreno za javnost.