Svima sporan rad ASK, birajte novi Savjet

Izvor: Vijesti

Direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica uputio je Odboru za dalju reformu izbornih i drugih zakona predlog da to tijelo, pripremi i uputi Skupštini na usvajanje, po hitnom postupku, izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije.

Oni predlažu izmjene u dijelu koji se tiče postupanja ASK-a i načina izbora Savjeta Agencije. Takođe i da se potom raspiše konkurs za izbor novih članova tog savjetovanog tijela.

CDT je tražio i zakazivanje sjednice Odbora što prije, kako bi se raspravljalo o njegovom daljem radu jer su, kako navode, nakon formiranja Odbora, nastupile nove političke okolnosti koje direktno utiču na njegov rad, saznaju “Vijesti”.

“Hapšenje poslanika Nebojše Medojevića, a onda i afera “Koverta” doveli su do toga da ovo važno tijelo već mjesecima ne ispunjava svoju osnovnu svrhu rad na poboljšanju izbornog ambijenta iza koga stoji podrška dvije trećine poslanika u Skupštini Crne Gore”, navode iz CDT-a.

Iz te nevladine organizacije kažu da predlog za izbor novog Savjeta ASK koji je predložio MANS treba realizovati što prije. Podsjećaju da se, pored toga što su u prethodnom periodu istinitost izvještaja ASK o izborima problematizovale opozicione partije i predstavnici NVO-a koje se bave ovom temom, desio važan politički momenat da je izvještaj za izbore 2016. problematizovala i DPS.

“Predsjednik DPS-a Milo Đukanović, je u emisiji “Ukrštene riječi” doveo u pitanje ovaj izvještaj po makar tri osnova: potcijenjenost prijavljenih iznosa, finansiranje iz inostranstva i postojanje troškova aktivista partija na terenu. Nijesu samo partije i NVO dovodile u pitanje istinitost tvrđenja ASK u izvještajima, već su to uradili i Državna revizorska institucija i glavni specijalni tužilac. Smatramo da je ovo dovoljan razlog za pripremu ozbiljne konrole rada ASK (koja do sada nikad nije urađena) kroz izbor novih članova Savjeta ASK i kroz povećanje njihovih ingerencija za kontrolu”, navode iz CDT-a.

Promjene, kako navode iz NVO, treba usvojiti u hitnom roku, a onda izabrati novi Savjet koji bi svoju kontrolu završio do septembra i Odboru poslao detaljne informacije koje bi bile osnov za kreiranje novih zakonskih rješenja. Iz CDT-a kažu da višemjesečno gubljenje vremena u Odboru može imati ozbiljne posljedice.

“Čeka nas dug put do stvaranja institucija čiji bi rad doveo do rasta povjerenja u izborni proces i stvaranje izbornog integriteta kakav postoji u razvijenim demokratijama”,   kazali su iz CDT-a.