Izborni problemi opterećuju region

Na konferenciji „Profesionalne i kredibilne institucije preduslov za fer izbore“ govorili su i predstavnici nevladinih organizacija iz Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije.

Tamara Skrozza u ime organizacije CRTA iz Beograda kazala je da su u Srbiji tri institucije ključne za održavanje demokratskih izbora – nadzorni odbor Skupštine, Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatono tijelo za elektronske medije, ali da je ova zemlja u posljednje izbore ušla bez tih institucija.

Skrozza je pojasnila da skupštinski odbor godinama nije biran, da Agencija za borbu protiv korupcije, koja u ovom trenutku djeluje bez direktora i zamjenika direktora, dok na rad Regulatornog tijelo za elektronske medije utiču političke strukture.

„Do danas nismo dobili odgovor na pitanje otkud pare za izbornu kampanju Vučića“, kazala je ona,

Darko Brkan iz udruge „Zašto ne“ iz Sarajeva je kazao da je za BiH najveći apsurd je to što su izbornu legislativu prekopirali od najmodernijih država zapada.

„Kada to primjenjujete na bosanskohercegovački milje, nastaju ozbiljni problemi“, kazao je on i dodao da su zakonske sankcije za njihove uslove vrlo banalne.

Zlatko Dimitrioski iz organizacije Most iz Skoplja smatra da u toj zemlji postoje problemi pritiska na izbornu administraciju, na birače, zloupotrebe državnih resursa, kao i problemi na nižim nivoima izborne administracije.

„Na izborima je to da su troškvi kampanje mnogo viši od prihoda. U 2014. godini oni su štimali izvještaji, pa je minus bio onoliki koliko su trebalo da dobiju od budžeta. Izvještaj o parlamentarnim i predsjedničkim izborima su u minisu onoliko koliko para je trebalo dobiti od države.

Vuk Maraš iz MANS-a smatra da od parlamentarnih izbora 2016. do danas u Crnoj Gori nema nijedne pozitivne stvari koja bi poboljšala pravni ili institucionalni okvir i dala doprinos kako bi se budući izbori sproveli u boljem sistemu.

„Ogroman novac je trošen u toku izborne kampanje – od novca za izbornu administraciju kako bi se organizovali izbori, od političkih subjekata za kampanju i od strane institucija koje kontroliše partija na vlasti, a koje su imale ogromne rashode“, kazao je Maraš.