Mladi u akciji

Mladi iz Njemačke, Belgije, Italije, BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Mađarske okupili su se u Budvi kako bi razgovarali o trenutnim izazovima zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana – o problemu ekstremizma, islamofije i stigmatizacije migranata.

Tokom prvog dana treninga, mladi su saglasili da se zemlje EU suočavaju sa sve većim brojem migranata i izbjeglica, kao i da se povećava rizik od radikalizacije u društvu koji najviše pogađa mlađu populaciju.

Oni smatraju da broj mladih, socijalno isključenih ljudi u potrazi za identitetom i mjesto u društvu postaju dio ekstremističkih pokreta.

Sedmodnevni trening „Borba protiv stigmatizacije kroz osnaživanje i promjenu stavova“ organizuje CDT u okviru programa Erasmus+.

Trening je namijenjen za mlade i omladinske radnike koji rade sa socijalno ugroženim grupa, a koji kroz ovu obuku žele da unaprijede svoje vještice kako bi uticali na javne politike.

Obuka se bazira na neformalnim metoda učenja, a uključuje i susret sa gostujućim predavačima i predstavnicima relevantnih institucija.

Trening se realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama Jumpin iz Italije, Proni centar iz omladinski razvoj iz BiH, Central European Heritage iz Mađarske, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Srbije, EUFRAK-EuroConsults iz Njemačke, Institut za demokratiju „Societas Civilis“ iz Makedonije i European Projects Association iz Belgije.