OIK funkcionišu bez većih problema

Opštinske izborne komisije (OIK) u 23 crnogorske opštine funkcionišu bez većih problema, ali u nekoliko slučajeva nijesu kompletne jer nemaju imenovane sve članove ili njihove zamjenike. Krupniji problem zabilježen je u opštini Ulcinj u kojoj sastav OIK-a nije u skladu sa Zakonom.

Ovo je ključni nalaz prvog sastanka opštinskih koordinatora Centra za demokratsku traniziciju (CDT) i predstavnika OIK-a.

Opštinski koordinatori CDT-a će predvoditi projekat posmatranja izbora u pojedinim opštinama i u toku izbornog procesa, pratiti rad izborne administracije i koordinirati mrežom izbornih posmatrača CDT-a u svojim opštinama.

Izborne komisije, u svom radu dobijaju logističku i administrativnu podršku lokalnih samouprava, u skladu sa Zakonom.

Komisije imaju pet članova – predsjednika i po dva  člana iz vlasti i opozicije na lokalnom nivou, koji imaju svoje zamjenike.

U opštini Ulcinj, sastav OIK ne odgovara sastavu koji je propisan zakonom.

Predsjednik OIK je predstavnik DPS-a, izborne liste koja je na prethodnim izborima osvojila najviše mandata, što je u skladu sa Zakonom.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Članovi OIK Ulcinj predstavljaju Demokratsku partiju, Demokratsku uniju Albanaca, Forcu i SNP.[/pullquote]

Nakon posljednjih izmjena u kompoziciji lokalne vlasti u Ulcinju DP, DUA i Forca su dio koalicione vlasti, dok je SNP dio opozicije u lokalnom parlamentu.

Ovo znači da je u OIK Ulcinj samo jedan predstavnik trenutne parlamentarne opozicije, umjesto dva, kako predviđa Zakon.

Pozivamo Skupštinu opštine Ulcinj da u najhitnijem roku imenuje OIK u skladu sa zakonom.

Predsjednica OIK Tivat na listi 

U opštinama su imenovani predsjednici i članovi stalnog sastava OIK.

U opštini Bar, dva člana stalnog sastava OIK su zbog sukoba interesa podnijeli ostavke, i očekuje se imenovanje novih članova.

U opštini Tivat, predsjednica OIK je kandidatkinja na izbornoj listi DPS-a.

Prema zakonu, kandidat na izbornim listama ne može biti u sastavu izbornih komisija i prestaje mu funkcija u ovim organima prihvatanjem kandidature za odbornika ili poslanika.

Opštinski koordinatori CDT-a saopštavaju da u više opština nijesu imenovani svi zamjenici stalnih članova OIK.

Zamjenici pojedinim stalnim članovima OIK nijesu imenovani u Kotoru, Andrijevici, Bijelom Polju, Tivtu, Šavniku i Žabljaku.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Na Cetinju je jedan zamjenik člana stalnog sastava OIK podnio ostavku.[/pullquote]

U ovim OIK-ma može doći do problema u donošenju odluka, u slučaju spriječenosti stalnih članova OIK da učestvuju u njenom radu.

Stoga apelujemo na ovlašćene predlagače da u najkraćem roku predlože zamjenike članova OIK, kako bi se osiguralo nesmetano donošenje odluka.

Predsjednici OIK i njihovi zamjenici u 20 opština dolaze iz DPS-a.

U Beranama i Plužinama predsjednici i zamjenici predsjednika OIK predstavljaju SNP, dok su u Rožajama predsjednik i zamjenik predsjednika OIK predstavnici BS.

Trećina žena u OIK

Največi broj članova i zamjenika člana OIK-a, njih 32% dolazi iz DPS-a.

Predstavnika SNP-a u opštinskoj izbornoj administraciji ima 18%, DF-a 13%, a SDP-a 11%.

Albanske nacionalne partije imaju ukupno 7% članova i zamjenika u OIK-ama, Bošnjačka stranka 5%, SD 4%, a Pozitivna oko 3%.

Ostali članovi i zamjenici članova OIK predstavljau manje lokalne ili regionalne partije i grupe građana.

Od ukupnog broja imenovanih predsjednika, članova i zamjenika članova OIK, 63% su muškarci i 37% su žene.

Prošireni sastav OIK-a čine opunomoćeni predstavnici izbornih lista, i oni će biti imenovani nakon potvrđivanja izbornih lista – počev od 21. septembra.

Spisak članova i članica stalnog sastava OIK-a