Transparentni think tankovi

Transparentni think tankovi

29/06/2016

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Institut Alternativa (IA) i ove godine su proglašeni za jedne od najtransparentnijih istraživačkih centara na svijetu.

Istraživanjem, koje je uradio Transparify (međunarodna inicijativa za mjerenje transparentnosti think tankova), obuhvaćeno je 200 istraživačkih centara iz 47 zemalja svijeta.

Transparify je ocjenjivao do koje mjere istraživački centri na sajtovima objavljuju izvore finansiranja, dodjeljujući im do pet zvjezdica u zavisnosti od stepena objavljivanja informacija.

Organizacije koje su ocijenjene sa maksimalnih pet zvjezdica su izuzetno transparentne, dok su organizacije sa četiri zvjezdice transparentne u velikoj mjeri.

Onima koje su dobile tri zvjezdice ili manje trenutno nedostaje transparentnosti.

CDT I IA su u grupi organizacija sa pet zvjezdica koje informacije o finansiranju objavljuju do detalja.

Takođe, objavljuju iznose dobijenog novca i informacije o istraživačkim projektima.

“Naši istraživači su dokumentovali visoko transparentne think tankove u 23 zemlje Afrike, Amerike, Azije i Evrope”, rekao je Hans Gutbrod, izvršni direktor Transparify u saopštenju povodom objavljivanja ovog izvještavanja.

Gutbrod je poručio i da se top transparentne organizacije mogu naći u Kandi, Ekvadoru, Etiopiji, Pakistanu, Ukrajini…

“Jasno, transparentnost je izvodljiva opcija u različitom političkom, ekonomskom i društvenom kontekstu. Izvrsnost ne poznaje granice, a to uključuje i izvrsnost u otkrivanja  finansija”.