Vraćeno hiljadu komada oružja

Od marta 2015. godine, kada je na snagu stupio Zakon o oružju, građani su vratili 1079, a legalizovali 1043 komada oružja, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

Danilović je, na pres konferencije povodom završetka kampanje „Poštuj život, vrati oružje“, kazao da je svakim vraćenim pištoljem ili puškom makar spriječen pokušaj tragedije.

„Posjedovati oružje ne znači imati ličnu bezbjednost. Onaj ko je spreman da napravi teroristički akt, spremniji je od pojedinca koji posjeduje oružje“, kazao je on.

Danilović je pozvao građane koji posjeduju ilegalno oružje da iskoriste zakonsku mogućnosti i da ga po jednostavnoj proceduri vrate.

Takođe, pozvao je i one kojima su dozvole za posjedovanje oružja istekle da ih produže kako ne bi snosili krivičnu sankcije.

Šefica UNDP-a u CG Fiona Mekluni kazala je da broj prikupljenog potvrđuje da su građani sve više svjesni opasnosti ilegalnog posjedovanja.

„Putem bezbjednog i ekološki neškodljivog uništavanja oružja dajemo doprinos održivom razvoju po mjeri čovjeka“, poručila je ona.

Šefica Misije OEBS-a u CG Janina Hrebičkova smatra da je oružje i dalje primarno sredstvo koje se koristi u kriminalu .

Ambasadorka Njemačke u CG Gudrun Štajnaker poručila je da se sa krajnjom odgovornošću treba odnositi prema oružju, te da je tradicija posjedovanja oružja jaka i u Crnoj Gori i u Njemačkoj.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da su kroz ovu kampanju uspjeli da informišu građane o novom i zakonodavstvo, da prikupe oružje i doprinesu bezbjednijem društvu.

“Koliko ćemo biti uspješni u narednom periodu zavisi od odlučne akcije države, od toga kakav će biti stav MUP-a, tužilaštva sudova, a kakve njihove politike, prije svega kaznene“, kazao je Koprivica.

U okviru kampanje koju su organizovali MUP, UNDP, OSCE i CDT uz podršku Ambasade Njemačke i EU, dodijeljene su i nagrade za najbolje likovne radove učenika osnovnih škola.

Prvu nagradu za najbolji likovni rad osvojila je Elena Blagojević iz Nikšića. Druga nagrada je pripala Mihailu Miličiću, učeniku iz Nikšića, a treća Jovani Čović iz Pljevalja.