Brajović očekuje pozivnicu za NATO

Ministar saobraćaja i pomorstva i predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Ivan Brajović kazao je da očekuje da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u NATO.

Gostujući u CDT-ovom Info centru Brajović je rekao da je optimista po pitanju evroatlantskih integracija naše zemlje, te da je ovo pitanje najznačajnije nakon referendum.

“Poslije referendum ovo je najznačajnija stvar u našem političkom životu”, kazao je Brajović uz ocjenu da je ranije bilo grešaka u komunikaciji sa građana o ovom pitanje, ali da je sada mnogo bolje.

On smatra da tu odluku treba donijeti u parlamentu u kojem postoji ubjedljiva većina za NATO.

Prema njegovom mišljenju, protesti su usmjereni na onemogućavanje dobijanja pozivnice za NATO, ali ne bi trebalo značajnije da utiču na taj proces:

„Ja bih volio da protesta nije bilo i da 90% građana podržava članstvo u NATO. Mi smo specifična zemlja, nismo imali ni 95% građana koji su bili za nezavisnost”.

Govoreći o dešavanjima tokom protesta, Brajović je kazao:

„Niko ne može da kaže da nije bilo prekomjerne upotrebe sile u nekoliko slučajeva. Organi koji su zaduženi za to treba time da se bave, ne treba bacati ljagu na policijsku profesiju…”

Komentarišući medijske navode o učešću u razgovorima o rješavanju političke krize, Brajović je kazao:

Građanski sat

SD će zaokružiti infrastrukturu (foto: CDT)

“Kažu da ne mogu da me pozovu jer nisam registrovan, a čine sve da se ne registrujem. Valjda je njima u interesu da učestvujemo u tim razgovorima”.

On je kazao i da bi prihvatio poziv, ukoliko mu ga uputi predsjednik Skupštine, ali zbog poslovnih obaveza naredne nedjelje neću biti tu.

„Mislim da se o ovom pitanju treba razgovarati u institucijama, da treba postići dogovor, kao i da se konsenzusom postigne dogovor o datumu održavanja izbora”.

Komentarišući izjavu premijera Mila Đukanovića da je DPS već 02. decembra spreman za izbore, Brajović je kazao da su i Socijaldemokrate spremne, kao i da treba stvoriti sve pretpostavke za nesporno demokratske izbore.

Brajović se osvrnuo i problematiku u vezu naziva Socijaldemokrata:

„Mi smo partija, imali smo osnivačku skupštinu. Opstruiraju nas jer ih ugrožavamo”.

On ne dodao da nema dilemu da će SD biti upisan u Registar političkih partija.

“Isti personalni sastav MUP-a koji je registrovao Bošnjački savez sa skraćenicom BS, iako postoji Bošnjačka stranka sa skraćenicom BS, osporava Socijaldemokrate koji imaju skraćenicu SD”.

Ministar je dodao i da će početkom decembra nakon sastanka u Herceg Novom imati izvanredno postavljenu organizaciju:

“Infrastruktura SD će se zaokružiti formiranjem Inicijativnog odbora u HN u decembru. Imaćemo snažne partijske odbore u 23 opštine u Crnoj Gori”.