Protesti izazov za državu

Protesti Demokratskog fronta (DF) ne mogu usporiti put Crne Gore ka članstvu u EU i NATO, smatra predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je u CDT-ovom Info centru kazao da protesti čak predstavljaju izazov kroz koji država može da pokaže svoje kapacitete.

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Država treba da ima snage da obezbjedi mirne proteste i spriječi nasilje”, dodao je on.[/pullquote]

Govoreći o dešavanjima na protestu DF-a, Krivokapić je kazao da ne želi da tumači njihove namjere:

„Bilo je to konfuzno, neorganizovano i neozbiljno povlačiti takve poteze”.

Govoreći o mogućem uticaju Rusije na dešavanja u CG, predsjednik Skupštine je kazao da je taj uticaj poznat u crnogorskoj istoriji te da nije ništa novo i posebno:„Na nama je da budemo kvalitetni i da se borimo za ono što želimo”.

Krivokapić je uvjeren da će naša zemlja dobiti pozivnicu za članstvo u NATO navodeći da je to ulazak u nove obaveze i nove šanse:

„Crna Gora će NATO-u donijeti vrijednost stapanja balkanskog melpota, mješavanu civilizacija, kulturu življenja na poluostrvu…Branimo vrijednosti i ulazimo u zajednicu vrijednosti”.

Lider SDP-a smatra da nezavisna Crna Gore i NATO Crna Gora nijesu proizvodi jedne, dvije ili tri partije:

„Doći će dan kad će oni koji protestuju protiv NATO, biti za NATO”.

Govoreći o zahtjevu Tužilaštva za skidanje imuniteta poslanicima DF-a, Krivokapić je kazao da je tražio od te institucije dodatno obrazloženje kako bi se Skupština opredijelila:

„Ne želim da sudim prije nego vidim činjenice. Moramo imati dobru činjeničnu osnovu prije nego se opredijelimo”.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica je povodom godišnjice Info centra kazao da je njihov cilj bio da se poboljša intenzitet i kvalitet komunikacije o NATO, kao da utiču na to da instituje poboljšaju komunikaciju sa građanima o ovoj temi.

„Nakon tri godine, reklo bi se da smo u tome uspjeli, naravno ne sami već u saradnji sa svim partnerima, i zahvaljujući nekim objektivnim okolnostima. Ali, ova tema je definitivno pomjerena sa margina u centar političke komunikacije”, kazao je on.

Kroz ovaj Info centar je prošlo preko 3.000 različitih posjetilaca, održana su 34 građanska sata na kojima su gosti bili državni zvaničnici, političari, diplomate, predstavnici NATO, civilni aktivisti i različiti stručnjaci.

U CDT-ovom Info centru rado su govorili i zagovornici i protivnici ideje o priključenju Crne Gore Alijansi.