Bezbjednost se mora unapređivati

Crna Gora je značajna turistička destinacija, ali država mora da učini dodatne napore kako bi bila bezbjedna kako za one koji žive u njoj tako i za one koji dolaze da je posjete, ocijenjeno je na konferenciji „Turizam i bezbjednost: Ka članstvu u NATO”.

Konferenciju je organizovao CDT u saradnji sa NATO, Opštinom Kotor, NVO Turist, Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević je kazao da živimo u svijetu gdje se krize mogu širiti velikom brzinom, te da zbog toga Crna Gora treba da bude veći dio sistema koji će obezbijediti osjećaj sigurnosti i razvoj kapaciteta.

On je naveo da „država mora da učini sve kako bi obezbijedila povoljan, ne samo ekonomski, već i bezbjednosni okvir kako bi turisti došli sljedeće godine ili to iskustvo podijelili sa drugima”.

http://twitter.com/zloGovedo/status/649161288698998784?ref_src=twsrc%5Etfw

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je poručio da „imperativ države mora biti stvaranje bezbjednog ambijenta”. On smatra da je sa bezbjednog i ekonomskog aspekta veoma značajno to što se Crna Gora nalazi pred vratima saveza kakav je NATO.

Iz NATO Sektora za javnu diplomatiju Barbora Maronkova je kazala da je dužnost NATO-a da posmatra najviši nivo bezbjednosti u jednoj državi, te da je glavni cilj obezbjediti sigurnost stanovištva i teritorije država članica.

NATO konferencija b

(foto: CDT)

Milica Kovačević iz CDT-a kazala je da fokus Info centra više nije isključivo na uopštenom razgovoru o evroatlantskim integracijama Crne Gore već se govori i o temama koje su direktno povezane sa članstvom naše zemlje u NATO.

BEZBJEDNOST NAJVAŽNIJA ZA TURIZAM

Na panelu „Uloga bezbjednosti u turizmu u vremenu ekonomskih izazova”, Marko Petričević iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je poručio da je „razvoj turizma važan za našu ekonomiju, za problem nezaposlenosti, standard stanovništva i regionalni razvoj”.

On je naveo da je po podacima Svjetskog savjeta za turizam bezbjednost drugi kriterijum po kojem gosti biraju destinaciju.

„Takođe, shodno njihovom izvještaju za ovu godinu, Crna Gora je među prvih deset od 184 zemlje po stopama rasta u turizmu”, kazao je Petričević.

NATO kotor

(foto: CDT)

Poslanik Genci Nimanbegu je naveo da su turisti, boravak, kultura i ambijent važni za tursti, ali i da je „jako važno da se osjećaju sigurno i da ih niko neće ugroziti zbog jezika kojim govore”.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević je kazao da samo bezbjedna Crna Gora može biti privlačna investitorima.

„Male države sa ograničenim bezbjednosnim resursima treba da se integrišu u veće saveze, kako bi njihovi građani živjeli u bezbjednom ambijentu”, smatra Medojević.

U tom pogledu, smatra Medojević, beneficije se mogu posmtarati sa bezbjedonosnog i ekonomskog aspetka, i to ne samo za južnu regiju već i za sjever Crne Gore čiji glavni resursi još uvijek nisu u potpunosti iskorišćeni.

Vlaho Margaretić, načelnik Odjeljenja za preduzetništvo, turizam i more iz Dubrovnika je objasnio da je za percepciju bezbjednosti kod gosta jako važno ono što će on zateći, kakvo je iskustvo ostalih gostiju i mediji koji šalju poruku o određenoj državi.

Direktor opštinske uprave Bled iz Slovenije Matjaž Berčon je kazao da je Slovenija prošle godine zaradila preko dvije milijarde od turizma, što čini oko 12-13 odsto BDP-a. On je zaključio da su zemlje pored Jadrana još uvijek bezbjedne destinacije.

PLANINE BEZBJEDNE, PROPISA NEMA

Na panelu „Crna Gora – bezbjedna turistička destinacija” Igor Popović iz Uprave policije je istakao da je stopa kriminaliteta u Kotoru u odnosu na slične gradove mala, te da je stanje bezbjednosti od početka godine do danas stabilno i povoljno.

„Može se konstatovati da je Crna Gora bezbjedna turistička destinacija”, kaže Popović.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor Maksim Mandić je objasnio će se ulaskom u NATO povećati nivo zaštite i spašavanja.

„Službe zaštite i spašavanja će imati priliku da se upoznaju sa sofisticiranom opremom, koju će makar djelimično koristiti”, kazao je Mandić.

(foto: CDT)

(foto: CDT)

Načelnik Gorske službe spašavanja (GSS) Željko Loncović je kazao da „ne postoji nijedna institucija koja propisuje pravila bezbjednosti na planinama”.

On je dodao da se GSS bavi spašavanjem, ali da je njihov prvi zadatak prevencija kako ne bi došlo do nesreće.

Loncović je kazao da bezbjednost u planini u Crnoj Gori nažalost nije dovoljno regulisana, ali da „ništa manje nismo bezbjedni u odnosu na sve planine u okruženju”.

„Prema posljednjim informacijama oko 350-360 brodova je posjetilo Luku Kotor i ministarstvo mora da bude pripravno ukoliko se desi neka pomorska nesreća u zalivu”, dodao je Radonjić objašnjavajući da bi njihov zadatak bio da se u slučaju izlivanja nafte smanje štetne posljedice.

Na konferenciji u Kotoru o kreiranju bezbjednog ambijenta za turiste govorili su i turistički radnici iz Crne Gore