Provjerite i prijavite tačnu adresu!

MUP i CDT su pozvali građane koji imaju biračko pravo i kojima su važni fer i transparentni izbori da na portalu www.biraci.me provjere da li se nalaze u biračkom spisku, na kojoj adresi su upisani, kao i da promijene upisanu adresu ukoliko ne odgovara onoj na kojoj stvarno stanuju.

Na pres konferenciji je pojašnjeno da građani adresu mogu promijeniti:

  • u područnim jedinicama MUP-a, u opštini u kojoj stvarno žive ili
  • podnošenjem elektronskog zahtjeva preko portala www.biraci.me nakon čega će im kurirska pošta doći na navedenu adresu, obaviti potrebne radnje i poslati rješenje o promjeni adrese (troškovi kurirske pošte iznose 2,50 eura sa PDV-om)

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je kazao da od ažurnosti građana jednim dijelom zavisi ažurnost ovog biračkog spiska.

On je naglasio da je samo Bošnjačka stranka u skladu sa Zakonom o biračkom spisku podnijela zahtjev za pristupanje aplikativnom rješenju.

“Bilo je dosta komentara u javnosti, a nije se iskoristila zakonska mogućnost da izvrše svaku vrstu uvida kroz jednostavnu aplikaciju koja se instalira tamo gdje partija zahtjeva”, kazao je Konjević.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica je kazao da CDT želi da se kroz saradnju sa MUP-om pokuša da postigne što veći efekat za vraćanje povjerenja u izborni proces.

“Svjedoci smo da je tema vraćanja povjerenja u izborni proces u posljenjih par mjeseci prilično svedena na političke parole, da su u drugom planu konkretne stvari koje su ili trebaju biti urađene da bi imali kvalitetniji izborni proces i današnji događaj je jedna od aktivnosti CDT-a za vraćanje ove teme u fokus”, kazao je Koprivica.

Koprivica je kazao će najvažnije „kritične tačne” budućeg izbornog procesa biti:

  • birački spisak i njegova tačnost
  • uvođenje elektronske identifikacije birača
  • sprovođenje kontrole finansiranja partija
  • pokretanje nove DIK-e
  • sprečavanje zloupotreba javnih resursa u izborne svrhe

Govoreći o novom biračkom spisku, Koprivica je kazao da je njegova ključna karakteristika potpuna automatizacija čime je značajno smanjena mogućnost za greške ili zloupotrebe: “Time je urađen veoma značajan prvi korak koji je bitan ne samo za uvođenje reda u birački spisak nego i ključna pretpostavka elektronske identifikacije birača”.

Po novom sistemu biračka mjesta se određuju po geografskom principu, što je moguće bliže adresi na kojoj su građani prijavljeni. To je jako važno za transparentnost i dobru organizaciju glasanja u toku izbornog dana.

Međutim, prelaskom na potpunu automatizaciju otvorio se problem jer se upoređivanjem starog i novog biračkog spiska došlo se do zaključka da značajan broj građana ne žive na adresama na kojima su prijavljeni, odnosno koje su navedene u njihovim ličnim dokumentima.

“Potpuno smo svjesni činjenice da postoje i manipilativni razlozi za neprijavljivanje tačne adrese npr smanjivanje iznosa poreza na stan i sl ali se mi ovim putem obraćamo onoj većini koja to nije uradila jer prosto nijesu bili svjesni važnosti da ti podaci budu tačni”, kazao je on.