Netransparentna dodjela donacija

Iako su državne firme u posljednje dvije godine potrošile 2,6 miliona eura za donacije i sponzorstva, proces dodjele ovih sredstava je netransparentan i ostavlja prostor za zloupotrebe i korupciju.

To je zaključak istraživanja koje je CDT sproveo tokom oktobra i novembra, a kojim je obuhvaćeno 12 privrednih društava čiji je osnivač, suosnivač ili većinski vlasnik država.

(Aerodromi Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore, Plantaže, Morsko dobro, Montenegro Airlines, Jadransko brodogradilište, Željeznička infrastruktura, Pošta Crne Gore, Željeznički prevoz, Nacionalni parkovi, Rudnik uglja, Luka Bar).

Direktor CDT-a Dragan Koprivica je kazao da su za prikupljanje podataka koristili Zakon o slobodnom pristupu informacijama, veb sajtove kompanija i postavljali dodatna pitanja kanalima koji su predviđeni za komunikaciju s javnošću.

Prikupljali su informacije:

  • o iznosima donacija i sponzorstava za fizička i pravna lica u posljednje dvije godine;
  • o kriterijumima i procedurama shodno kojima se dodjeljuje novac;
  • o tome da li i kako fizička i pravna lica izvještavaju o načinu na koji je utrošen novac;
  • o tome da li kompanije na veb sajtovima obavljuju obavještenja o namjeri da doniraju sredstva;
  • o tome da li na veb sajtovima objavljuju spisak fizičkih i pravnih lica kojima su donirana sredstva;
  • o tome da li izvještaje o utrošenim sredstvima objavljuju na veb sajtovima;

Državna preduzeća su tokom 2013. i 2014. za donacije i sponzorstva isplatila 2,6 miliona.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Podatke nijesu dostavili Nacionalni parkovi, Luka Bar, Rudnik uglja.[/pullquote]

“CDT smatra da je pozitivno što kompanje kroz donacije i sponzorstva pomažu razvoj sporta, kulture, obrazovanja i zdravstva, institucija i fizičkih lica”, kazao je Koprivica i dodao da društveno odgovorno poslovanje, a naročito državnih firmi, treba da bude primjer kako profitni sektor može pomoći razvoju društva.

dragan_23.12.2014

Sa pres konferencije (foto: CDT)

On smatra da proces dodjeljivanja i trošenja ovih sredstava ima ozbiljne nedostatke kada je u pitanju transparentnost i mogućnosti da ova sredstva budu jednako dostupna svima.

Pretraživanjem veb sajtova kompanija nijesu uspjeli pronaći niti jedno obavještenje o namjeri da doniraju sredstva.

Koprivica je naglasio da na veb sajtovima nije moguće pronaći ni spisak fizičkih i pravnih lica kojima su donirana sredstva:

“Samo dvije kompanije (Morsko dobro i Elektroprivreda Crne Gore) su nam precizno navele dokument kojim se reguliše raspodjela ovih sredstava, dok smo od nekih dobili odgovor da se raspodjela obavlja u skladu sa strategijom ili politikom poslovanja”.

Niti jedna od pomenutih kompanija nije odgovorila da li zahtjevaju da im se dostavi izvještaj o tome kako je donirani novac potrošen, kao i da li su im pravna i fizička lica te izvještaje dostavili.

Ove izvještaje nijesmo mogli pronaći ni na veb sajtovima pomenutih kompanija.

Nakon analize podataka dobijenih od kompanija, Koprivica je kazao da se može zaključiti da se proces sponozorisanja i doniranja ne odvija u skladu sa principima transparentnosti i dobrog upravljanja:

“Prije svega, svim građanima/institucijama nije na jednak način dostupna mogućnost da dobiju ova sredstva. Proces dodjele sredstava nije praćen preciznim procedurama i jasnim mehanizmima za kontrolu. Nema podataka o tome kako je dodijeljeni novac potrošen”.

Sve navedeno, dodao je on, baca ozbiljnu sjenku da jedan, u osnovi, plemenit cilj kao što je pomoć kompanija razvoju društva.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Jasno je da ovako postavljen sistem ostavlja značajne mogućnosti za zloupotrebe i korupciju”, kazao je Koprivica.[/pullquote]

CDT smatra da je vrijeme za odlučnu akciju nadležnih u Vladi Crne Gore da kroz svoje zakonske mehanizme dodatno ispitaju ovu pojavu i preduzmu mjere za otklanjanje uočenih devijacija.

“Obaveza svake odgovorne Vlade je da vodi računa o trošenju novca svih građana, da vodi računa o odgovornosti onih koje imenuje i da hitno reaguje ukoliko se utvrdi da postoji neprimjereno tretiranje državnih resursa”, dodao je on.

CDT apeluje na nadležne u Vladi da se što hitnije pozabave ovim problemom i propišu jasna pravila i uputstva za transparentno dodjeljivanje i trošenje novca.