Foto: Udruženje ljubitelja Gorice


Svi akteri obećavaju isto

Iako sve partije i koalicije koje učestvuju na podgoričkim izborima tvrde da bi drugačije od drugih vodile, analiza njihovih predizbornih programa govori suprotno.
U tom dokumentu koji ovih dana predstavljaju građanima Podgorice, sve liste garantuju da će voditi grad u interesu građana i učiniti sve da postane evropski.

Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) i koalicija Socijademokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore saglasni su da se do sada Podgorica neravnomjerno razvijala, pa u programima obećavaju da bi u fokusu njihove uprave bio razvoj periferije i sela.

Svi obećavaju bolje vodosnabdijevanje sela, ali i gradski prevoz. SDP-Pozitivna i SNP najavljuju stajališta sa redom vožnje i mapama, stroge kriterijume za sve prevoznike, a DF i SNP dodatno i prilagođavanje javnog saobraćaja licima sa invaliditetom.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Svi obećavaju profesionalnu upravu dostupnu građanima.[/pullquote]

Programi im se poklapaju i kada je riječ o izgradnji Gradskog pozorišta.

Sve četiri liste programom planiraju i otvaranje doma za stare, ali i dnevnih centara za najstarije sugrađane. DPS tu precizno daje i lokaciju:

“U partnerstvu sa Vladom Crne Gore izgradiće se i organizovati tri Dnevna centra za starija lica i osobe sa invaliditetom – Blok VI, DUP servisno skladišna zona i Donja Gorica.”

SVI ĆE MISLITI O BICIKLISTIMA

Sve partije obećavaju i staze za bicikliste. DPS programom predviđa rute, SDP-Pozitivna da će biti minimum 30 km biciklističkih staza kao i da će izgraditi i veliki broj parking mjesta za ova prevozna sredstva. Isto obećavaju i DF i SNP.

Svi veliki učesnici izbora planiraju da pomažu razvoj preduzetništva, naročito mladih. DPS obećava da će u budžetu Podgorice opredijeliti sredstva za dodatne stimulanse.

I koalicija SDP – Pozitivna planira finansijski da pomaže preduzetnike, a DF planira i mentorske aktivnosti Sekretarijata, dok SNP obećava i dodjelu lokacija i umanjenje komunalne naknade Glavnog grada kao podsticajne mjere.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Svima je među prioritetima i izgradnja ili obnova zatvorenog bazena.[/pullquote]

Takođe, zajedničko u predizbornim programima ovih učesnika izbora je i povećanje i obnova zelenih površina. Tako bi DPS i DF infrastrukturno dodatno opremile park-šume Tološi, Ljubović i Zlatica, odnosno Zagorič. Koalicija SDP-Pozitivna bi na ovoj listi samo posljednji zamijenila Ćemovskim poljem.

Za DPS, DF i SNP najznačajniji projekat je izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

Svi "brinu" o biciklistima (foto: Biciklo.me)

Svi “brinu” o biciklistima (foto: biciklo.me)

U programima ovih listi predviđa se i izgradnja podzemnih garaža, DPS nudi i lokaciju – na prostoru između vojnih solitera i zgrade Beka. Pješačke zone u centru Podgorice su u planu DPS-a i koalicije SDP-Pozitivna.

Ako bi se držali programa, bilo da DPS ili SNP dođu na vlast Zlatica i Tuzi bi dobile vrtiće, a nova osnovna škola bi se pravila u Tološima. U istom naselju bi i DF pravio osnovnu školu. I koalicija “Evropsko lice Podgorice ” programom predviđa nove vrtiće i osnovne škole, ali ne i lokacije za njih.

Koalicija SDP-Pozitivna i DPS imaju isti plan – otvaranje Građanske kancelarije.

DPS, DF i SDP-Pozitivna bi da zaštite i valorizuju tvrđavu na sastavcima Ribnice i Morače i pretvore je u ljetnju pozornicu. Pored toga DPS i lista Evropsko lice Podgorice bi restaurirali i stari zatvor – Jusovaču, a trenutno vladajuća partija, kao i DF i SNP u programu imaju rekonstrukciju Stare Varoši. DF i SNP planiraju i hitnu sanaciju kuće Rista Stijovića i otvaranje muzeja.

DPS I SNP BI SREDILI ISTE ULICE

A DPS i SNP precizno definišu i koje bi ulice trebalo obnoviti u najstarijem dijelu glavnog grada, pa su im u planu ulice Oktobarske revolucije, Mirka Vešovića i 8. marta.

Na području cijelog grada isti su im planovi za proširenje ulice Ivana Vujoševića, dijela od Bulevara V Proleterske do budućeg Bulevara Radomira Ivanovića, modernizacije ulica Radosava Burića, Ludviga Kube, Bratonožićke, kao i izgradnju Bulevara Vojislavljevića Tuzi i bulevara od skretanja za aerodrom do nadvožnjaka u Mojanovićima, putnog pravca Golubovci – Mataguži – Tuzi i obilaznice oko Golubovaca.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Zajedničko u programima DPS-a i SNP-a je i plan da se završi istočna tribina Gradskog stadiona.[/pullquote]

DPS i lista “Evropsko lice Podgorice” planiraju izgradnju ženskog paviljona u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci na Kakarickoj gori. I DF je za restrukciju rada i razvoj novih programa resocijalizacije zavisnika u tom centru.

Samo opozicione liste u svojim programima posebno se bave poljoprivredom i sve tri obećavaju kreditne linije iz agrobudžeta za podršku poljoprivrednicima u proizvodnji i preradi. SNP i DF, dodatno, planiraju i podršku stabilizaciji tržišta kroz otkup poljoprivrednih viškova. DPS u oblasti poljoprivrede, isto kao i SNP planira izgradnju zelenih pijaca na Koniku i Zabjelu, u Tuzima i Golubovcima.

Samo liste trenutno opozicionih partija programima planiraju legalizaciju nelegalnih objekata. SDP-Pozitivna i DF najavljuju i niže cijene dažbina u ovom sektoru. Sve tri liste predvidjaju i uređivanje obala podgoričkih rijeka.

SAČUVALI BI I GORICU

Zajednička stavka u programima SNP, DF i SDP-Pozitivna je i namjera da se eliminišu fizičke i institucionalne prepreke za funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Programi opozicionih listi sadrže i plan da se gradi druga podgorička gimnazija.

DF, koalicija “Evropsko lice Podgorice” i SNP obećavaju da će donijeti Odluku o mjesnim zajednicama. Koalicija SDP-a i Pozitivne će time “obezbijediti svim građanima Podgorice da realizuju svoje pravo da učestvuju i odlučuju o ostvarivanju mjesnih potreba”, a DF i SNP obećavaju programom i da će omogućiti da biraju rukovodstvo mjesnih zajednica.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Programi koalicije SDP-Pozitivna i SNP poklapaju se i u planu da se sačuva Gorica kao izletište.[/pullquote]

DF i SNP u svojim planovima imaju još i prihvatilište za beskućnike, prilagođavanje narodnih kuhinja, pokretanje projekta geronto domaćica i za gradske opštine Tuzi i Golubovci, izgradnju stanova za socijalne slučajeve i zaposlene u strukturama lokalne samouprave.

Ove partije programima planiraju i pokretanje lokalne televizije i gradskog informativnog portala.