NATO and Allied flags are flying at half-mast at NATO Headquarters on Saturday (14 November 2015) to pay tribute to the victims of the terrorist attacks in Paris and in solidarity with the people of France.


Za misije preko 13,2 miliona

Crna Gora je za finansiranje misija u kojima učestvuju pripadnici crnogorske Vojske od 2006. godine potrošila preko 13, 2 miliona eura, pokazuju podaci koje je Ministarstvo odbrane dostavilo portalu CDT-a.

Najveći dio tog novca (99 odsto) potrošen je u period od 2010. do 2013. godine, od kad pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u mirovnoj misiji NATO-ISAF u Avganistanu i Atalanta u Somaliji.

Od sticanja nezavisnosti do 2010. godine naši vojnici su učestvovali samo u mirovnoj misiji pod pokroviteljstvom UN „UNMIL” u Liberiji za što je iz državnog budžeta izdvojeno oko 130 hiljada eura.

U proteklih sedam godina Vlada je najviše trošila za naknade učesnika u misijama koje su od 2006. do 2013. iznosile preko pet ipo miliona eura. Približno toliko novca potrošeno je i za poreze i doprinose.

Podaci Ministarstva odbrane pokazuju da je 2,1 milion eura potrošen za tekuće izdatke, dok su 1,9 miliona iznosili prilozi za finansiranje mirovnih misija Ujedinjenih nacija, odnosno kontribucije.

Za 2013. godinu očekivani izdaci za finansiranje mirovnih misija iznose 3,1 milion, od toga  1,2 miliona iznose naknade, 1,5 iznose porezi, dok su tekući izdaci 250 hiljada, a kontribucija 65 hiljada.

Ta iznos je značajno manji u odnosu na raniji period jer je broj učesnika u ISAF misiji u Avganistanu smanjen u aprilu ove godine.

Prema trenutnim planovima, učešće u mirovnim misijama bi 2014. godine koštalo više od 1,6 miliona eura.

Od toga bi se 1,2 miliona potrošilo na naknade, 352 hiljade na tekuće izdatke i 65 hiljada na kontribucije. Iako Ministarstvo odbrane nije navelo koliko će iznositi porezi i doprinose, pretpostavlja se da će, kao i ranijih godina, biti približi naknadama odnosno da će iznositi oko million eura.

CDT smatra da dostavljanje preciznih podataka o troškovu misija predstavlja napredak u transparentnosti rada Ministarstvo odbrane.

Ipak apeluje na ovu instituciju da sve podatke objavi na zvaničnoj stranici, kao i da uloži dodatan napor kako bi građanima objasnila kako se i za šta konkretno troši njihov novac.