Razmotriti odlaganje izbora u Tivtu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva nadležne organe da naprave hitne konsultacije sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Tivtu i sagledaju mogućnosti za njihovo odlaganje.

Takođe, CDT obavještava javnost da otkazuje planirano građansko posmatranje ovih izbora. Ne želimo ni na jedan način ugroziti zdravlje naših posmatrača u Tivtu, ali ni zdravlje ostalih učesnika izbora.

Nakon donošenja naredbi i uvođenja posebnih mjera koje, za sada, daju pozitivne rezultate po pitanju prevencije širenja korona virusa u Crnoj Gori, čini se da bi održavanje izbora u Tivtu bio korak unazad u odnosu na sve što je do sada postignuto.

Prije svega, bile bi poništene prevencione mjere koje su do sada sprovođene, i to bi loše uticalo na disciplinu i društvenu odgovornost koja se uspješno promoviše dosljednom primjenom propisanih mjera.

Preporuka za sve građane, a naročito za starije koji su najugroženiji, je da ostanu u svojim kućama. Pored toga, brojni građani koji su se vratili ili se vraćaju iz inostranstva moraju biti u obaveznoj samoizolaciji, i oni neće biti u mogućnosti da ostvare pravo glasa na biračkim mjestima.

Takođe, jasno je da nakon zabrane političkih skupova nije moguće potpuno informisanje birača o izbornim programima za Tivat. A pravo na informisan izbor je osnova demokratskih izbora.

Iskustvo održanih izbora u Francuskoj nam govori da će odziv birača, u okolnostima velike opasnosti od virusa, biti značajno manji i vjerujemo da niko ne želi izbore sa manjim legitimitetom.

Zato pozivamo da se analiziraju pravni modaliteti na koji način se odlaganje može uraditi i da se donese jedina ispravna odluka za dobrobit Tivta, ali i čitave Crne Gore.