Press conference by NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen following the meeting of the North Atlantic Council at the level of Heads of State and Government


NATO integracije nijesu javne

Crna Gora će do kraja 2015. godine nastaviti da reformiše bezbjednosni sektor, a u ovom trenutku Vlada nema precizan budžet za kampanju i reforme tokom tog perioda, saopštio je nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović.

Kaluđerović je, u emisiji Zaključci iz Velsa, koju Centar za demokratsku tranziciju (CDT) realizuje u saradnji sa televizijom Vijesti i Britanskom ambasadom, rekao da je Crna Gora u procesu ozbiljnih reformi.

„Moramo da idemo naprijed u procesu vladavine prava, reformi službi i podrške javnog mnjenja”, poručio je on, navodeći da nije logično da je u Crnoj Gori sve loše, a da je država pred vratima NATO-a.

On je rekao da u ovom trenutku nemaju precizan budžet koji će u narednih godinu dana potrošiti za kampanju i reforme.

Kaluđerović je kazao da je podrška građana članstvu Crne Gore u NATO stalno više od 40 odsto, dok je poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, saopštio da je podrška konstantno ispod 30 odsto.

Radunović je poručio da promjene u legislativnom smislu ne znače ništa.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Ako NATO bude insistirao na stvarnoj reformi ANB, moraće da sačeka novu vlast”, rekao je on.[/pullquote]

Radunović je poručio da DF želi da se odluka o članstvu donese na demokratskom referendumu, ocjenjujući da Vlada “diže podršku članstvu koristeći se metodama iz afere Snimak”.

Prema njegovim riječima, narod zna šta su NATO integracije i znaju i za brojne incidente koji su se desili.

Radunović je rekao da je priča o NATO integracijama priča o političkim interesima velikih država i da Crna Gora ne bi trebalo da ima bezbjednosnih problema s obzirom na okruženje.

O USLOVIMA U NEFORMALNOM RAZGOVORU

Milica Kovačević iz CDT-a kazala je da ne očekuje da bi NATO u zvaničnoj komunikaciji govorio o personalnoj depolitizaciji službi, moguće u neformalnoj.

Sa samita je, kako je rekla, poslata jasna poruka i Crna Gora na kraju 2015. godine neće moći da traži izgovore.

Kovačević smatra da proces pristupanja NATO-u nije dovoljno transparentan i da se mora znati šta se tačno očekuje od Crne Gore u oblasti vladavine prava.

Prema njenim riječima, građani malo razumiju šta su benefiti, a šta alternativa članstvu u NATO.

“Bilo bi korisno da se i protivnici intenzivnije uključe u dijalog i objasne alternative. U interesu građana je da znaju za šta se zalažu, a ne samo protiv čega su”, rekla je Kovačević.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, rekao je da su poruke sa samita vrijednosnog karaktera, što, kako je ocijenio, nije čest slučaj.

“NATO je uvidio da u Crnoj Gori nije reformisan sektor bezbjednosti”, kazao je on.

Abazović je, kako je rekao, nezadovoljan aktivnostima Vlade, navodeći da je kampanja za NATO kasno počela.

“Moja partija i ja smo više nego zainteresovani da objasnimo građanima zašto je dobro biti član NATO-a”, rekao je on.