Drugarice i drugovi

Drugarice i drugovi, 

čitate prvi broj fanzina “Naše bivše”. Vaše delegate i delegatkinje svih naroda i narodnosti zaokupili su jubileji; kako to obično biva, uz gemišt. Na obilježavanju 80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a 29. 11. 2023. u Jajcu, razgovarali smo o značaju Ustava SFRJ iz 1974. godine za život u postjugoslovenskim zemljama punih 50 godina kasnije.

U ovoj godini planiramo objaviti tri broja fanzina. Donosimo tri važne teme kroz koje i pola stoljeća kasnije odjekuje Ustav iz 74.: prava žena, pravo na rad i pravo na kulturu. 

Prvi broj posvećen je, dakle,  reproduktivnom zdravlju žena, javnom zdravstvu i pravu na abortus, koje je diljem “naših bivših” donio Ustav iz 74. godine. U rubrici Izvještaj o radu pratimo kako se 8. mart obilježio u regiji. Rubrika Referat u prvom će broju poslužiti kao kratki osvrt na dostupnost abortusa u postjugoslovenskim zemljama, a fokusirat ćemo se i na regulaciju tog medicinskog zahvata u različitim zemljama. Rubrika Diskusija donosi intervju s jednom od progresivnijih ginekološkinja naših prostora, Jasenkom Grujić iz Zagreba. U Završnoj riječi odredbu o slobodnom odlučivanje o rađanju djece iz Ustava 1974. stavljamo u širi kontekst važnih političkih odluka tog doba. 

Naš fanzin (kojeg lako možete pretvoriti i u zidne novine!) dio je projekta “50 godina”. Time šta je Ustav iz 1974. značio tada i šta znači danas, bavimo se kroz seriju podkasta, kao i kroz strip. U drugoj polovini godine pripremamo i specijalnu bojanku za sve anksiozne i pogubljene na ljevici.  

Za kraj uvoda, poziv: piši, pišite nam, razgovarajte o ovim temama, sugerišite nam nove. Brojeve fanzina “Naše bivše”, u papiru i na netu, čitat ćete besplatno.

delegat: Dragan Koprivica