Nakon analiza Raskrinkavanja mediji ispravili više od 300 dezinformacija 

Nakon provjera činjenica i pisanja Raskrinkavanja u prethodnih pet godina mediji iz cijelog regiona ispravili su više od 300 objavljenih dezinformacija.  

Platforma za borbu protiv dezinformacija, Raskrinkavanje, koju je u oktobru 2018. godine pokrenuo Centar za demokratsku tranziciju (CDT) ove godine obilježava pet godina svog rada.  

Prioriteti i teme su se sami nametali. Iako su u početku zacrtane tri ključne teme –  međunarodna politike, odbrana i bezbjednost, ogromni talas dezinformacija usmjerio nas je na kovid i politička previranja 2020. godine. 

Agresija Rusije na Ukrajinu, ispraćena proruskom propagandom koju su širili brojni portali koji su dio propagandne mreže nametnuli su raskrinkavanje neistina o ratu.  

Konačno, serija izbora koja je zadesila Crnu Goru oblikovala je Raskrinkavanje i kao redakciju koja prati kampanje, odnosno – lažne vijesti u njima, da bi konačno, propaganda i dezinformacije o popisu bili nova tema na koju je naša redakcija usmjerena.    

Za prvih pet godina rada Raskrinkavanje je objavilo više od 2.500 analiza u kojima smo analizirali više od 5.000 medijskih i objava sa društvenih mreža. Za to vrijeme ocijenili smo članke 426 različitih medija, koji su nakon naših članaka ispravili više od 300 objavljenih dezinformacija. 

Bitno je istaći da su mediji ispravljanje sadržaja, za koje Raskrinkavanje utvrdi da je netačan, intenzivirali u posljednje dvije godine kada je Fejsbuk, čiji smo partneri, pooštrio politiku borbe protiv dezinformacija i sankcionisanje onih koji iznova šire neistine na svojim stranicama.  Ipak, najveći broj ispravki prave tabloidi iz okruženja, i kada su u pitanju domaći mediji ta brojka bi trebala i mogla biti veća. Upravo zbog toga je tim Raskrinkavanja održao niz konstruktivnih sastanaka i obuka za novinare crnogorskih medija kojima smo objasnili procedure ispravki.  

Precizno definisana metodologija Rakrinkavanja propisuje da naša platforma analizira članke i koje su u javnom interesu i daje prednost objavama koje se tiču međunarodne i regionalne politike, ljudskih prava i demokratije kao i objavama od posebnog javnog značaja.  

Napominjemo da portali koji objave dezinformacije imaju rok od sedam dana da ih isprave uz jasno naznačavanje da je u pitanju ispravka i pozivanje na analizu našeg tima, čime se publici jasno ukazuje ko je i kada objavio netačan sadržaj. 

Zabrinjavajući je podatak da je za naših pet godina rada najveći broj objava, odnosno njih 853, dobilo ocjenu lažna vijest, koju dobija medijski izvještaj za koji se može pouzdano utvrditi da je kreiran sa namjerom da dezinformiše javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

Drugi najveći i najčešći “prekršaj” po metodologiji koju, pored naše redakcije koriste i drugi regionalni fakt-čekeri, poput Krikovog Raskrikavanja iz Srbije i Raskrinkavanja iz Bosne i Hercegovine je dezinformacija, odnosno “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Ovom ocjenu dobilo je 587 objava, dok je ocjenu teorija zavjere, u proteklih pet godina dobilo 410 objava.  

Pored svega navedenog, naš tim je održao i niz treninga za borbu protiv dezinformacija u kojima su učestvovalo preko 40 novinara iz Crne Gore. 

Redakcija Raskrinkavanja ovim putem još jednom poziva medije da svoj netačni sadržaj isprave kako bi čitaocima omogućili da se objektivno informišu. Pozivamo i građane/ke da nam svaku objavu u čiju istinitost sumnjaju pošalju putem društvenih mreža i sajta Raskrinkavanje.me, a naši novinari će je u najkraćem mogućem roku istražiti.  

Jelena Jovanović 

Izvršna urednica portala Raskrinkavanje.me