Pet godina Raskrinkavanja: 2.500 debankova, više od 5.000 analiziranih medijskih objava i postova

Tokom prethodnih pet godina svog rada platforma za borbu protiv dezinformacija, Raskrinkavanje, objavila je skoro 2.500 članaka u kojima je analizirano više od 5.000 medijskih i objava na društvenim mrežama.

Platforma koju je osnovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT) ove godine obilježava prvih pet godina rada i za to vrijeme postala je verifikovana članica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), Evropske mreže standarda za provjeru činjenica (EFCSN), kao i osnivač regionalne mreže za provjeru činjenica SEECheck te saradnik u Fejsbukovom programu za fakt-čeking.

Redakcija Raskrinkavanja je od 2018. godine ispratila svaki veliki događaj kako u Crnoj Gori, tako i u regionu i svijetu, pa smo publici ukazivali na dezinformacije u svim izbornim procesima od tada, društveno-političkim dešavanjima i tenzijama tokom 2020. i 2021. godine, pandemiji COVID-19, agresiji Rusije na Ukrajinu.

Ukazivali smo građanima na dezinformacije o posljedicama vakcina, na lažne narative proruske propagande, negiranje i neistine o klimatskim promjenama, a tokom ove godine razobličili smo mnoge dezinformacije o popisu, formiranju Vlade i mnogim drugim političkim procesima u državi.

Kada smo 2018. godine pokrenuli Raskrinkavanje.me, Crna Gora nije imala viziju, strategiju niti zakone koji bi pomogli društvu da postane otporno na dezinformacije. Danas, pet godina kasnije, naša država je tek usvojila Medijsku strategiju, a još uvijek se ne vidi jasna namjera da se izbori sa problemom  lažnih vijesti. 2500 debankovanih lažnih vijesti od strane našeg tima i mnoge druge činjenice i analize nijesu za donosioce odluka bile dovoljan “dokaz” da se krene u akciju.

Umjesto toga, oni radije posežu za dezinformacijama nego što stvaraju uslove da se država sa njima na pravi način izbori, pa se medijima lijepe etikete i crtaju mete umjesto da se pruži jasan okvir za kvalitetno i istinito izvještavanje.

Ono na šta konstantno upozoravamo je da je cilj dezinformacija da se svi mediji prikažu kao isti, da se nikome ne vjeruje. Za CDT i Raskrinkavanje su ove dvije namjere neprihvatljive i upravo je to jedan od suštinskih ciljeva naše redakcije koja je za vrijeme svog rada uspjela u tome da mediji da isprave veliki broj dezinformacija.

U narednom periodu Raskrinkavanje će čitaocima predstaviti nove sadržaje, nove teme i nove saradnike, a do tada još jednom pozivamo građane da našoj redakciji prijave svaku objavu u čiju tačnost i istinitost sumnjaju a mi ćemo je rado provjeriti.

Darvin Murić,

glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me