Pet godina kasnije: Raskrinkavanje snažnije, ambijent jednako loš  

Prije pet godina, u oktobru 2018. godine, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pokrenuo platformu za provjeru medijskih objava Raskrinkavanje.me.  

Raskrinkavanje smo pokrenuli nakon dugotrajnih i temeljitih priprema metodologije s kolegama iz regiona, kao rezultat potrebe da uradimo nešto, da pokušamo da se suprotstavimo toksičnom javnom diskursu u kome su mržnja i dezinformacije igrali sve značajniju ulogu u podrivanju demokratskih i humanističkih vrijednosti društva.  

Pet godina kasnije, ambijent u kome Raskrinkavanje radi nažalost nije ništa bolji. Prijetnja dezinformacija je sve veća i ima snažnije pokrovitelje, a naše javne institucije su jednako slabe, bez zakona i planova kako se oduprijeti ovom negativnom fenomenu.  

Ali, Raskrinkavanje je puno snažnije nego što je bilo na početku. Redakcija je rasla, razvijala se, i podizala standarde. Postali smo članovi Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i Evropske mreže standarda za provjeru činjenica (EFCSN), a i osnivači smo regionalne mreže faktčekera – SEECheck. Takođe, Raskrinkavanje je postalo i partner za Crnu Goru na META (Facebook) programu za provjeru činjenica. Došli smo i do toga da se Global Fact, najveća i najuticajnija svjetska konferencija koja okuplja medije posvećene faktčekingu, idućeg ljeta održava se u Sarajevu uz podršku SEECheck mreže.  

Članstvo u međunarodnim mrežama podstaklo nas je da težimo izvrsnosti, i da unapređujemo metodološke i etičke standarde i standarde transparentnosti. Razvili smo proces rada koji osigurava da su naša istraživanja transparentna, profesionalna i posvećena najvećem nivou činjenične tačnosti. Članovi redakcije su obavezni na pridržavanje visokih etičkih standarda koji osiguravaju nepristrasnost. Transparentno objavljujemo sve svoje prihode, kako bismo podsticali povjerenje i osigurali uredničku nezavisnost. 

I pored toga što je medijski i politički ambijent u kome radimo danas polarizovaniji, a Internet je postao jedan zastrašujući prostor, prepoznatljivost i iskustvo Raskrinkavanja čine njegov današnji rad lakšim jer povjerenje i kredibilitet omogućavaju šira savezništva i zajedničke akcije.  

Tako smo uspjeli okupiti većinu relevantnih crnogorskih medija oko Inicijative za zaštitu profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja dezinformacija. Ovo CDT-u omogućava dalje zagovaranje za uvođenje mehanizama koji će pomoći medijima da se aktivnije i sa više resursa uključe u borbu protiv dezinformacija.  

Misija Raskrinkavanja nikad nije bila arbitriranje o istini ili hvatanje sitnih propusta u izvještavanju radi dokazivanja vrline. Zato smo prioritizirali dezinformacije koje su usmjerene na podrivanje bezbjednosti, društvene kohezije, demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, ali i objave od posebnog javnog značaja, kakve su u toku pandemije bile direktan atak na javno zdravlje.  

U prvih pet godina imali smo kontinuitet važnih izbornih procesa, u kojima je tim Raskrinkavanja nastojao da pruži vjerodostojne informacije biračima, štiteći njihovo pravo na informisani izbor. Globalna zdravstvena kriza izazavana pandemijom koronavirusa natjerala nas je da značajno razvijemo svoje kapacitete, i odgovorimo na stotine dezinformacija kojima smo bili zasuti u okviru fenomena koji će dobiti naziv infodemija. Zahvaljujući tom iskustvu, agresiju na Ukrajinu smo dočekali spremniji i regionalno umreženi, i uspjeli da faktčekingom doprinesemo borbi protiv ratne propagande i laži. Uporedo s tim smo svakog dana radili na svim važnim društvenim temama, i pomogli hiljadama ljudi da naprave razliku i uoče lažne informacije. Na taj način smo izgradili zajednicu medijski pismenih građana i građanki koji svakodnevno doprinose ovoj borbi ukazujući nam na sumnjive objave koje treba provjeriti. 

Tim Raskrinkavanja raste i uči, i kroz saradnju sa partnerskim organizacijama i stručnjacima iz različitih oblasti. Petu godišnjicu rada dočekujemo radeći na analizama dezinformacija i propagandnih narativa koji se tiču predstojećeg popisa stanovništva. Sljedeći veliki korak je otvaranje teme klimatskih promjena, gdje ćemo nuditi vjerodostojne informacije i analize čiji je cilj zaštita od zatupljivanja društva pseudonaukom i promocije neznanja.  

CDT je, na osnovu ogromne dokumentacione baze formirane kroz rad Raskrinkavanja, pripremio i niz predloga za unapređenje javnih politika, koje čekaju neku odgovornu vlast koja će prioritizirati zaštitu od dezinformacija u cilju očuvanja demokratije, društvene kohezije i progresivnog kritičkog mišljenja. 

Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a